Thursday 28 February 2013

Knjige, opasne


Kada je ovog dana, ali 1832. godine, Dimitrije Davidović otposlao ćitab Milošu Velikom, inače nadasve dokazanom velikom ljubitelju lepih pismena i pismenih podanika, teško da je mogao poverovati da će mu predlog biti ispunjen. Mada, znajući koliko je bio isplativo rizikovati u Miloševo vreme, pre bi se reklo da se Miti "javilo" da će mu zahtev ipak biti uslišen.


Elem, kako god bilo, sumnjam da bi Dimitrije Davidović bio preterano iznenađen stanjem u Kneževini koja to nije, još manje Kraljevini, a ponajmanje Republici - danas. Stanjem, glede odnosa Narodne Biblioteke, pisaca i slobode pisane reči s jedne, te vojvoda i oborknezova s druge strane. To je barem bila i ostala konstanta u Srbistanu, sa i bez turskih serija.
Srbija danas obeležava domaći, ili bolje reći u jenki fazonu - Nacionalni, Dan Knjige, u slavu istorijskog iskoraka iz pećinskog društva i svinjarskih torova; datum osnivanja Narodne Biblioteke Srbije, najvećeg čitališta u Vilajetu, koje je uspevalo da preživi sva stradanja, zajedno sa narodom kojem je od početka bila posvećena.
Ove godine nije smenjen niko u NBS. Barem još ne, do praznika.


Današnji datum se zgodno namestio da napravimo presek blogpostova Građanskog Kruga koji su bili posvećeni knjigama i pismenosti (onoj stvarnoj). Iako nas bije glas da se ovde uglavnom bavimo palanačkom filozofijom i nadripolitikom, koje se tako zdušno praktikuju u ovom posuvraćenom društvu, broj tekstova posvećen knjigama i nije tako mali: od dosadašnjih 487 postova, njih 64 su baš "u temi" - tj. baksuznih 13%. Eto i ovog, pod rednim brojem 65/488.
Pisalo se o knjigama koje imaju za temu politiku, filosofiju, erotiku, rat, artizam, sociologiju... i baš svaka od njih ima neke veze sa smislom dodeljenog nam života i uloga u njemu. 
Nisam pisao o Tolkinu, da ne preterujemo.

Dakle, da vidimo čega je sve tu bilo i čega će tek biti:


Niz postova pod naslovom Ogledi o liberalizmu, posvećen je knjizi Pjera Manona "Istorijsko nasleđe liberalizma". 
Nezavršeni (do sada) serijal Hronike palanačkog uma, za osnovnu nit ima Radomira Konstantinovića i njegovo neprevaziđeno svevremensko delo "Filosofija Palanke". Rame uz rame sa njim, ide Hari Frankfurt i njegov esej "O proseravanju". Slobodno se može reći da su ova dva dela najtačniji opis onoga što se smatra politikom ovdašnjom. Pardon, nacionalnom.
Da ne zaboravimo Borislava Pekića, njegovo "Besnilo" i "Kliničke razgovore", uklapaju se u prethodno rečeno.
Moj blogoslov, onaj što me navuče na ovu nesreću, RainDog borski alias Zoran Stanković, ima svoje zasluženo mesto u ovoj priči, sa svojim delom "Pisma iz Palmotićeve 37". Da napiše ovakvu knjigu, zaista može samo neko ko ima petlju. Zato je RainDog postao BraveDog.
Negotinski časopis za književnost, umetnost i kulturu "Buktinja" ima svoj prostor na ovom blogu. Imaće ga i dalje, naravno. "Voda u buktinji" samo je početak. Nije baš knjiga, ali nije ni da nije.
Igor Marojević je dobio (čak) dva posta: jedan posvećen intervjuu s njim, o svemu što je do tada napisao; drugi, na temu nedavno nagrađene zbirke priča "Kroz glavu".
Dvodelni intervju sa profesorom Mirkom Đorđevićem posvetili smo tada (i sada) aktuelnoj temi: kritika religije, koju u svojim delima zastupa Karl Marks. Mitovi i istine - je li Marks bio vernik ili antihrist, tj. da li je uopšte bio marksista?
Knjiga pod naslovom "Na trgu kod sata", posvećena negotinskoj varijanti opozicionih zimskih protesta 96/97 te njihovoj potonjoj isplativosti, postala je kamen SPOticanja i odapetih strela na temu proterivanja nepodobnih blogera iz Negotina. Čudo jedno, dragi moji Negotinci...
Nije moglo tek tako da prođe ni bez Šekspira, makar kao parafraza.
Nepismenost, dopismenost, prepismenost, neki što iščitaše sve slikovnice u lokalnoj biblioteci... njima je bio posvećen tekst Brojke i slova. Tek i to da se zna.


Poseban dragulj ovog bloga predstavljaju tekstovi pod zajedničkim naslovom Artterorizam (šta čitam, a šta mi se događa), koje je napisao Saša Skalušević. Bilo ih je ukupno 36, svaki ima za temu nekog pisca ili tešku knjigu.
Evo pune liste činova čistog artterorizma - onih koji ne pregovaraju sa besmislom, već biju pravo među rogove:


#1 zbirka domaćih autora - Projekat Bukovski
#2 Goran Babić - Sljepica i bdjelac
#3 Saša Stanimirović - Strah od provincije
#4 Alen Ginzberg - Hidrogenski džuboks
#5 Džek Keruak - Satori u Parizu
#6 Džim Morison - Divljina
#7 Miodrag Zlatković - Tribina unutrašnjeg stanja
#8 Pjer Luis - Bludne kćeri
#9 Miljan Ristić - Demo(N)kratija
#10 Kosta Dimitrijević - Ubijeni pesnik (roman o Branku Miljkoviću)
#11 Franc Kafka - Sinovi
#12 Franc Kafka - Proces
#13 Vladimir Kecmanović - Top je bio vreo
#14 En Biti - Ono što beše moje (izabrane priče)
#15 Boris Dežulović - Pjesme iz Lore
#16 Džojs Kerol Outs - Zveri
#17 Vilijem Blejk - Izabrana poezija i proza
#18 Knut Hamsun - Ženina pobeda
#19 i #20 Fridrih Niče - lik i (ne)delo
#21 Enes Halilović - Listovi na vodi
#22 i #23 Ivlin Vo - Povratak u Brajdshed
#24 Konstantin Kavafi - Antologija grčke poezije
#25 grupa autora - Nagni se kroz prozor, zbornikev entualizama
#26 Huam Manuel de Prada - Pičke
#27 Geza Čat - Opijum, dnevnik morfiniste
#28 i #29 Edgar Alan Po - Mekelov šahist i druge poučne priče
#30 i #31 Danilo Kiš - Bordel muza (antologija francuske erotske poezije)
#32 Oskar Vajld - Misli, aforizmi, parabole
#33 Stanislav Đorđević - Pesme Crnog Sunca, Voz uspomena tutnji, Lelek crne ptice
#34 Tomas Bernhard - Ludilo
#35 Robert Luis Stivenson - Doktor Džekil i gospodin Hajd
#36 Paul Celan - Fuga smrti

Zajeban igrač, taj Skala...


O knjigama će se ovde, naravno, i dalje pisati. Okvirni popis bi bio sledeći:
- Etjen de la Boatje "Politika poslušnosti"
- Frederik Bastija "Zakon"
- Vesna Pešić "Divlje društvo"
- Nebojša Popov "Društveni sukobi, izazov sociologiji (Beogradski jun 1968)"
- Mirko Đorđević "Oslobođenje i spasenje"
- Radoje Domanović "Satirične priče"
- Branislav Nušić "Opštinsko dete"
- naredna izdanja "Buktinje" (neka će imati za temu narodni kult vatre, Hajduk Veljka u stripu itd...)
- šund & strip
- naravno, ni "Filosofija palanke" još uvek nije obrađena do kraja; ima u njoj još puno toga što je nezaobilazan deo naše svakodnevice.
Ovim se spisak ne završava, već samo najavljuje.
Tag za buduće blogpostove o knjigama biće "opasne knjige", po istoimenoj ediciji novosadskog Global Pressa.

***
Današnji "praznik" knjige koji, gle čuda, po novom kalendaru pada 28. a po starom 15. februara (stvarno, ako je 15. već nekakav praznik, onda je danas bio red da se opet ništa ne radi - kao i obično), zaista dođe kao zgodan podsetnik na sudbinu ljudi od pera i njihovih dela.


Knjige su spaljivali kroz istoriju svi - od hrišćanskog prosvetljivanja Aleksandrijske biblioteke, preko nacista i boljševika, domaćih liberala (koji su u Kragujevcu 1972. našli za shodno da izmisle šund gde ga nije dotad bilo), Homeinijevske strele za Rušdija, sudije Stojkovića (potonjeg koštunjarskog ministra pravde) koji je naredio zabranu i javno uništenje knjige Nebojše Popova... pa sve do prošlogodišnjeg "slučaja Ugričić" koji je bio pravi uvod u proslavu dana NBS - baš potaman, em na vreme.
Da ne zaboravimo na futurističko-realistični "Farenhajt451" Reja Bredberija; bez njega lista zločina prema knjigama i piscima ne bi bila potpuna. Tek je to knjiga o knjigama...

Knjige zaista mogu da budu opasne. Kako one pune slova i reči između korica, tako i one sa gomilom praznih, neispisanih listova. Opasne su i knjige pretrpane ispraznim skribomanskim i skriboreičnim baljezgarijama, prepune naciadrenalinskih fiksacija i lakih tema koje se teško vare. Od kojih boli glava, ali i stomak.
Knjige su za čitanje, ne za prelistavanje. U njima neki kriju novac od ukućana, umesto da tu čuvaju pamet. Zaista, mogu da posluže i za pod glavu umesto jastuka, kao i leglo knjiških grinja i moljaca. Na tavanima ih jedu miševi, u podrumima razara buđ (tu ni mleko ne pomaže). 
Pa opet, dovoljno je da knjigu pročitate jednom i da ona ostane zauvek u vašoj glavi. Čak i kada je spale, pocepaju, izgrizu ili ubuđave, ona je uvek tu sa vama. U vašoj glavi, odakle je samo vi možete isterati među sve te napasti - ako ste toliko ludi da to stvarno uradite.
Broj pročitanih knjiga ne znači mnogo, ako od njih niste ništa naučili. Samoproklamovana selektivnost, kvazielitistički stil osoba lenjog mozga - takođe.
Knjige su teretana razuma, treba ih svaki dan vežbati
Knjiga je uvek udžbenik, učilo ne mora uvek da bude i knjiga. Udžbenik se može čitav naučiti napamet, nekog ispita radi; knjiga ne može, ona se razume ili ne. To treba uvek imati na umu. Čitajte i knjige i udžbenike, svačega tu ima pametnog.


Poslednjeg dana u februaru, takođe, obeležava se i Svetski dan retkih bolesti. Strah od pera oštrijeg od mača, uopšte nije redak ali jeste bolest. Društvena i teška.
Stvarno, čitajte. To vam ne može niko oduzeti, niti zabraniti.
Čitaćemo se.

Tuesday 26 February 2013

Otisak početka nedelje


Poslednja februarska nedelja tek je počela, a Otisaka su već pune glave, koferčići, tetrapakovanja, mejlboksi, nalozi na socijalnim mrežama i... ono što se obično ne puni svime time.

Bullshit #1 - Pačić Gljivica


Premijer unutrašnjih poslova Srbije (PUPS) ozbiljno se dao u istragu povodom afera koje su debelo nabujale poodavno pre ove dosadne kiše. Prvo je utvrdio da u štuki definitivno nema crva koji parazitira. Sada je bacio sve svoje kaleznačiresurse u razotkrivanje buđavog mleka.
Baš, stvarno - svašta rađa Žitorđa.

Bullshit #2 - Milk-šeik


Gospodar Vučić je rešio da namenski pravi krstareće protivgradne rakete za potrebe burazeršeikata. Kada uspešno okonča taj posao, na red dolaze snegogrtalice, specijalno prepakovane za UAE uslove i standarde. Paralelno sa ova dva biznisa, teku pregovori o slanju jednog domaćeg prekookeanskog tankera do Dubaija, u kome bi bilo domaće neorgansko mleko, u sva tri agregatna stanja. Posle pasterizacije na organskim pustinjskim temperaturama biće odlično za spravljanje još jedne bratske kooperacije. Milk-šeik, sa blagom notom kragujevačke slanine. Šta ti je bratstvo&jedinstvo, čudo jedno. Šejkit bejbe.
Živ je Tito.
Gospodine.
p.s.
Raketa se kliče ALAS. Znači, Dačić je i tu umešao crve... pardon - prste.

Bullshit #3 - Vaistina!


Dežurne babasere ne prestaju da iznenađuju vernike svog autističnog sajta. Osetiše se i oni pozvanima da tumače stvarnost narodu, umetajući mu u sva čula novootkrivenu pamet kako kilav život zapravo nema alternativu, i da ovo, što imamo sada - ič ne valja. Nemoj slučajno da nemaju stav, ne oglase se, dobiju tviteranje ili se nadfejsbukuju sa Nikolićem i Jeremićem.
Ovih dana su predstavili sopstveni recept za zdrav koalicioni život.

ISTINA! za 25. februar 2013. godine

Mora prestati politički rat oko pitanja mleka:
Kada je mleko u pitanju, zakazali su svi i ta afera je najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada.

Ako je sve trulo i raspada se - pa neka. Šta tu ima da se konstatuje, kada svi to ionako znaju i bez agroliberalne Vaistine. Neka se raspadne, da bi moglo da iznikne nešto novo i zdravo. Evo, neka počne od njih samih i njima sličnih, polusveta poznatog kao političari. Truli, pokvareni, buđavi, bajati, smrdljivi, lažljivi, licemerni... da, oni. 
Nije baš sve u ovoj zemlji trulo, ima ovde i živih ljudi. Čak i onih koji nisu članovi njihovih biblioteka, u inat truleži.
Liberalno demokratska partija će zatražiti posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o pitanju ispravnosti mleka i na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj bezbednosti. Poslanik LDP-a Bojan Đurić je rekao da su, kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada. - See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17179/Mora-prestati-politicki-rat-oko-pitanja-mleka.shtml#sthash.k6mGuzkQ.dpuf
Liberalno demokratska partija će zatražiti posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o pitanju ispravnosti mleka i na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj bezbednosti. Poslanik LDP-a Bojan Đurić je rekao da su, kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada. - See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17179/Mora-prestati-politicki-rat-oko-pitanja-mleka.shtml#sthash.k6mGuzkQ.dpuf
Liberalno demokratska partija će zatražiti posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o pitanju ispravnosti mleka i na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj bezbednosti. Poslanik LDP-a Bojan Đurić je rekao da su, kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada. - See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17179/Mora-prestati-politicki-rat-oko-pitanja-mleka.shtml#sthash.k6mGuzkQ.dpuf
Liberalno demokratska partija će zatražiti posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o pitanju ispravnosti mleka i na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj bezbednosti. Poslanik LDP-a Bojan Đurić je rekao da su, kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada. - See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17179/Mora-prestati-politicki-rat-oko-pitanja-mleka.shtml#sthash.k6mGuzkQ.dpuf
kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada - See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17179/Mora-prestati-politicki-rat-oko-pitanja-mleka.shtml#sthash.k6mGuzkQ.dpuf
Prirodno. Pardon, organski.

Pa šta sad, i sami lepo kažu - uzvratite. Nema ljutiš.

Bullshit #4 - Ode točak

Ode! T.T.

Puče čivija. Žuti odbor šabački rasturen, Kosovka Borkodevojka imenovan za poverenika. U DS opet prave esencijalne greške: trebalo je da za poverenika postave proveren negotinski kadar, osobu od ogromnog iskustva u doživotnom povereništvu demokrata, eksperta za šabačka klizališta i klizišta, Dulovog pobratima. Naravno, na Šefa mislim, a na koga bi drugog. Nema veze što je od 2010. protrčao kroz DS, PUPS i JS - reklo bi se informativno - ipak, višegodišnje iskustvo u poverenikovanju i neodržavanju izborne skupštine lokalne žute ekspoziture, nije za bacanje. Ja lepo rekoh da će to šabačko klizalište u Negotinu mnogima doći političke glave, i to ne samo u Psihorupi već i šire. Nema veze što se led na njemu danas sasvim otopio; led tu nikada nije ni bio bitan, već blato koje se oko njega pravi.
"Zajedno za Srbiju" u nastajanju... Opet podvala, ovog puta ne valjevska.
Dule sada formira sopstveni poslanički klub, u kome će zamenikovati negotinska SPONA, koja se ubi od brige za svoju bazu. Baš kao i Dušman + ostali pobratimi & posestrime. Jedva čekam da počne predizborna kampanja, pa da čujemo ono čuveno unjkavo "Dragi moji Negotinci..."
Ukoliko je podatak sa Otvorenog Parlamenta tačan, Draga Naša deputatkinja, drugarica članica dva odbora - ZA rad i ZA gastarbajtere - u Skupštini se nije pojavljivala ZA govornicom od 27.februara 2006. godine. Dakle, tačno sedam godina. ZA to vreme, uredno glasano ZA sve zakone "ZA", naknade i tantijeme nepreskočene, a Negotin procvetao od ZAlaganja.
"Hobi joj je plivanje."
Vaistinu i to.

Bullshit #5 - I buđav i bajat
 
Liberalno demokratska partija će zatražiti posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o pitanju ispravnosti mleka i na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj bezbednosti. Poslanik LDP-a Bojan Đurić je rekao da su, kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze o kojoj LDP govori godinama, a to je da je zapravo sve u ovoj zemlji trulo i da se ona raspada. - See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17179/Mora-prestati-politicki-rat-oko-pitanja-mleka.sBullshit #5 - I buđav i bajat

Idu poplave, a mart još nije počeo! Hihihihihihi, polako ali sigurno zaboraviće javnost i na ovog - stare dobre proverene srpske biračke kokoške kratke pameti su to, samo neka pada kiša. Što više, to veći zaborav.
A onda slede računi za struju, sa novim dekolte tarifnim sistemom.

***
Otisak početka ove nedelje nametnuo se kao neminovan, da zaokružimo više svo to silno proseravanje o mleku, jer će se sve vrlo brzo oko toga završiti na način opisan u Otisku od pre dva dana. Mlečni bullshit polako klizi u zaborav kišne kanalizacije, kako nabujale reke, potoci i jaruge sve više zaokupljaju pažnju domaće javnosti. Da se sirote krave malo odmore.
Dolazi vreme poplava, red je. Možda opet angažuju čuvenog psihoanalitičara Džordža B.Tadića, da teši prokisle i konsternirane koke, jer i one su živa bića.


Evo im najorganskija moguća poruka, jedina koju su stvarno zaslužili. Zbog zalaganja, o umjetničkom dojmu ćemo na biračkim mestima. Predugo su ovu poruku truli politički smradovi javno slali građanima Srbije, utrljavali im u mozak krivicu kroz glasačke listiće, zavlačili ruke u pocepane džepove.
Red je da im se vrati.

Sunday 24 February 2013

Otisak Nedelje 24.02.2013.


Ćerajući muhe, bezrepa & šuta krava se ritnu, pa prosu mlijeko. Farmeru grdno beše žao bijela napitka, pokupi ga sa postelje od šaša zaraženog gljivicama i naćera marvu da ga za kaznu popije. "Na, pij, stoko ritava! E sad ćemo ga pakovat u rvacke flaše, kad si vako luda ko da te uglavu zvekno švapski geler sa Kozare."

I bi tako.

Predlog #1 - Setva ministarska


Đubre o desno rame! Veštačko. Mislim, đubre - ne rame.
Ovako je sve počelo.


Predlog #2 - Pokvarena mašta


Nekome se kukuruz ubuđao "zbog vlažnog leta"... Pre bi se reklo zbog ogromne vlage u vazduhu, nastale međusobnim pljuvanjem političara tokom majskih izbora. Zdrav kukuruz je već bio prodat inostranstvu unapred; buđavoj zemlji ostade buđav zea mays.
Da krave pobuđave, od sve muke.

Predlog #3 - Konzumenti


Vogralikov lanac radi punom parom, svi se prave blesavi.
Ili se ne prave?

Predlog #4 - Inđijanci


A onda je maca prolila mleko...
Nije prevrnula čanak panonski, tvitovala se - po novosrBskom običaju. Cela Srbija je postala jedan ogroman bilbord na kome se besplatno reklamiraju tviter i fejsbuk. Tvituju svi: inđijanci, goveda, rančeri, pendreci, sunđerbobovi, ministri, poslanici, predsednici, novinari. I posle da mi neko kaže kako je tvitovanje intelektualnije od gubljenja vremena po ostalim socijalnim mrežama.
Šic, bre.

Predlog #5 - Bizoni


Uopšte nije smešno, sve ovo oko zatrovanog mleka. Ne razumem, zašto se ovi šuti smeju, cerekaju, na svakom koraku. A smeju se pa cepaju, i to svima u lice. Šutanovac je prošlost. Otrovno mleko je budućnost; nažalost - vrlo moguće kratka. Tomica Milosavljević je javno primio vakcinu, pa se lečio u Nemačkoj. Ovi, koji su javno pili buđavo mleko, preferiraju Kubu i Rusiju.
U poverenju, neko im je došapnuo da se ne brinu previše; narodna medEcina kaže da kada ugaziš u biomasu to "vuče na sreću", i da je kravlja balega dobra za reumu. Ništa ne kaže za pamet i glavobolju.
Savet:
Povesti računa, kravlja balega (boletus calopus fries) je takođe i vrsta nejestive gljive. Ne mešati sa bunikama, bije u vugla - što se da videti kod primeraka koji su poslednjih dana u fokusu javnosti.

Predlog #6 - ...


Krenula je zajebancija, od silne muke.

Predlog #7 - Žetva ministarska


Ministri - republički, pokrajinski, okružni, regionalni, regijski, oborkneževski, partijski. Logično, kada zajebu stvar i, onako skarabejski, ugaze u pomenutu biomasu, onda nije ni za čuditi se ovolikoj količini proseravanja po medijima, sa svih instanci. Bullshit političari u sadejstvu sa svojim bullshit novina(ri)ma. Bolje bi bilo da su čitali Harija Frankfurta, pre nego što su se latili mikrofona. Ne vredi, oni su ubeđeni kako je to što rade dobro za narod. Onaj isti narod, koji ima domaći, mnogo prikladniji naziv za te egipatske svete bube.
Ovako će se završiti, ne sumnjajte u to.


Oni koji uživaju da se valjaju po produktima sopstvenog bavljenja politikom, verujući u njihovu lekovitost, očigledno nisu čuli za ovu basnu:


Biće izbora, pili mleko ili ne.
Jedino što niko normalan ne zna kakva je korist od toga seljacima koji danas prosipaju mleko, ili bebama koje ga nisu pile danima. Možda da se prešaltuju na ptičje mleko, samo kad ne bi bilo i takvog gripa. Stvarno, izgleda da se od ovih naših gripolitičara nikako ne može uteći.
Valjda je jasno da dalje bežanje i okretanje glave nema svrhe i smisla. Srbija nije Pamplona, pa da se u stampedo daju goveda i ljudi. Jednostavno, u toj varijanti se zna ko će biti izgažen. Vazda bilo, vavjek će tako biti.

Treba se suočiti sa Predlozima, i jednostavno im reći: DOSTA. To su uradili u svim torovima bivše Jugoslavije, širom Evrope i Sveta.
Gubite se.
Ovde još uvek ima živih ljudi.

Wednesday 20 February 2013

Buzdovanske igre


U vreme u koje nas vodi ova priča, u ovim oblastima su živeli sloveni. To su, naravno, bili stari sloveni, ali bilo je i mnogo mladih slovena...


Ovako počinje prva epizoda stripa "Dikanove avanture", domaćeg autora Lazara Sredanovića, objavljena u Politikinom Zabavniku broj 903, od 18.04.1969. godine. Dikan je Ant, koji zajedno sa svojim stricem Vukojem švrlja Mitteleuropom od Visle do Dunava; kači se sa Sarmatima, Avarima, Vizantincima, Germanima; obožava divlje vepriće i medovinu; osrednji je ženskaroš. Malomnogo podseća na Asteriksa - ali to nije od presudnog značaja.
Pravi arhetip kontemporarnog srBskog političara.
Kako god, Dikan je super lik i uveseljavao je sve generacije, u vreme kada nas je za politiku bolela jedino drška njegovog buzdovana.

Prva epizoda Dikanovih avantura ima, takođe, poznat nam i primenjiv naslov:

BUZDOVANSKE IGRE

Poklanjam vam je u celosti.


Priča se nastavlja u epizodi #2: "Bitka u Crnoj Šumi". Schwarzwald, Mirkwood, Darkwood - isto mu sve to znači, pomračina neka.
Strip "Dikanove avanture" ima ukupno 23 epizode, i sve su objavljivane jedino u Politikinom Zabavniku, u periodu od 1969. (#1) do 2009. (#23). Na forumu Stripotekaforum.com možete skinuti sve epizode, ako vas interesuju avanture ovog nadasve domaćeg junoše.

***
Međutim...


Buzdovani sa gornje slike uredno su upakovani u budžetske soške, zajebavaju i maltretiraju sve redom, delijski igraju po živcima Malog Čoveka. Nekim novim slovenima preostaje jedino ili da ih povremeno celivaju na glasačkom listiću, ili da sačekaju na nekog Novog Dikana - da opet razjuri bandu buzdovansku. 
U vremenu u kome danas živimo, u ovim oblastima još uvek žive sloveni. To su i dalje stari sloveni. Sve je manje mladih slovena. Možda buzdovanske igre imaju neke veze s tim?

Ma, svi smo mi pomalo Dikani, zar ne vidite to.
Šta onda još čekate?

Saturday 16 February 2013

Čiča-Tomina prsa za ukrajinsku salatu i 100% srBski krompir


Jeste juče bio petak - al' k'o da je subota, babemimoje.
Nekakav neradan dan, zbog praznika države koja ima koštunjav vampirski Ustav, koja je omeđena granicama okolnih država umesto jasno definisanih sopstvenih, koja slavi sve moguće ustanke i sedeljke osim onih koji je se stvarno tiču, u kojoj se praznuje na dan kad se mečka sunovrati u rupu da još malo dremne po starom kalendaru. Zemlja, u kojoj je magla politički a ne hidrometeorološki pojam.


Eto, i Google nas se danas setio. Mislim, barem onaj srpski - ako već ne neki drugi. Mada, još bi bolje bilo da su okačili prave koštunjave voćke i dokazane opančare, umesto nacrtane šljivke i tradicionalne srBske garderobe za noge (bez obojaka).

Pošto je već praznik, jelte, red je da se omrsimo još jednim specijalitetom "Napredne Domaćice", tj. velike kujne malih majstora muvanja i iskuvavanja sa pretpranjem varikinisanih biografija. Pretpostavljam da ste čuli za Cezar-salatu: pileće belo meso + salata + razno povrće + razni prelivi = McDonalds narudžbina. 
E, ovo nije ni u snu isto, mada ga možete nazvati i Vojvoda-salatom.

Alzodakle, šta nam sve treba za ovaj domaće-a-svetsko delikates:
- FaceBook nalog, da možete da gledate tuđe iste (naravno) = komada 1
- FB ikonice, smajlići, zvezdice itd. = u neograničenim količinama
- fotka FEMENki, skinuta sa fejsa u cenzurisanom izdanju = komada 1 (a može i više)
- fotka Vojvode Smlatišume Kragujevačkog, skinuta striktno sa fejsa = komada 1
- ukrajinsko černobilje, tj. pelin
- radža Tomovača, proceđena kroz gazdinu čarapu
- čips 100% domaći
- FotoShop, piratski = komada 1
- FB administrator = komada 1, minimum

Otvoriti sopstveni FaceBook (u daljem tekstu: FB) nalog. Može i lažni.

FEMEN

Sa fejsa prvo poskidati razne slike organizacije FEMEN na kojima se vide gola poprsja drugarica članica iste. Premazati ih FB administratorom i prilepiti što više FB ikonica, smajlića, zvezdica; zablurovati ih ili okačiti debele crne trake&tačke preko sisa ukrajinki&ostalih učesnica ovog zločinačkog poduhvata, uperenog protiv pseudoreligijskog morala koji propagiraju Mark Zuckerberg i njegovi FB kardinali, hodže, vladike & ostali "immoral nipple content" dušebrižnici socijalne mreže.
Skinute slike iskoristiti kao mustru za dalje korake u pripremanju omiljenog nam obroka.


TOMEN

Takođe, sa iste društveno-asocijalne mreže, skinuti čuvenu spirometrijsko-pulmološku sličicu druga Vojvode od Srbije i Vojvodine bez Kosova, i frizirati je po ugledu na instalaciju FB administratora glede FEMENističkih slički.


Uz vojvodstveno poprsje servirati čips od 100% srBskog neslanog krompira, prženog u tiganju od stiropora, na užeglomaldomaćem zejtinu koji instant ubija GMO zlatice i slepo kuče. Takođe, uz sav ovaj šumadijski boršč dobro dođe (ma, klizi bre!) salata od radioaktivnog ukrajinskog černobilja, tj. pelina, sa salad-dresingom prozaičnog naziva "1000 Kirija".
Često em obilato, grlo zalevati Tomovačom bez akcize.
Da rezni.
***
Licemerje po Cukerbergu ima svoje lice i naličje.
Na licu stoji recept brige za moral javni, bezbednost svetsku i nevinost detinju.


Na naličju je činjenica da se FB pretvorio u najveći oglasni prostor, pored ostalog, dečije pornografije, pedofilije, pa čak i organizovane i solo prostitucije. FB gazde odbijaju da to blokiraju, pravdajući se slobodom na internetu. Međutim, po nekom idiotskom principu, biblijski zabranjena golotinja selektivno je e-proskribovana, tako da u muška prsa možete blenuti sve dok ne izbrojite i poslednju dlaku srBskih političara, detalje zlatnih krstova bugarskih gangstera ili mišićno vlakno crnogorskih bilderčina. Ali ženske grudi, koje ama baš svako gleda od malena, jokbre - no pasaran! Zašto je nepristojno (čitaj: zabranjeno) prikazati suštinu originalnog načina protesta koji upražnjava sextremistička udruga FEMEN, a da nije nedozvoljeno kačenje besmislenih slika koje prikazuju merenje plućnog kapaciteta nekog opančara koji se nesrećnim spletom istorijskih okolnosti domogao prvo stiropora pa potom i blindirane predsedničke fotelje?


FEMENističke sextremistkinje nisu cenzurisane na FB zbog lascivnosti već zbog svojih aktivnosti, koje sve više hvataju maha širom Kugle Ovozemaljske. Demonstriraju protiv putinizacije Ukrajine, trgovine devojkama u Braziu, u Italiji kantaju Berluskonija na svakom koraku, proslavljaju ukidanje 214 godina stare uredbe po kojoj je ženama bilo zabranjeno da ulicama Pariza šetaju u pantalonama, staju u zaštitu egipćanke kojoj preti smrt ukoliko se usudi da se vrati u svoju zemlju, u Notr-Damu slave abdikaciju hitlerjugend pape, po ciči zimi dižu glas (i još ponešto) protiv fašističke sex industrije u Nemačkoj, u švajcarskom Davosu golim grudima nasrću na oklopljene specijalce koji čuvaju najbogatije moćnike Svetskog Poretka, koriste svaku priliku da podsete javnost da su devojke iz Pussy Riot u zatvoru jer je to tražila Crkva Ljubavi, ruska varijanta. Ne dopuštaju da Svet zatvara oči i okreće glavu pred organizovanim sakaćenjem genitalija žena, kako u najzabitijim sandžacima i vilajetima tako i u najrazvijenijim zemljama tog istog Sveta. Pred ubijanjem ženske novorođenčadi ali i devojaka u Indiji, jer su ekonomski neisplative - zbog miraza i drugih idiotskih zatucanih običaja (koji postoje u svakoj kulturi, da se ne zavaravamo). Postoji nemali broj ljudi koji smatraju da je u toku tihi globalni rat protiv žena, i koji se protiv toga aktivno i otvoreno bore.
U četvrtak je širom Sveta (pa i kod nas) Jedna milijarda plesala u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama.
U Srbiji se do sada niko zvanično nije oglasio da predstavlja FEMEN ovdašnji. Možda zbog straha od dežurnih bezbol-uterivača srBoslavnog morala, možda zbog lenjosti, a možda i zbog činjenice da se gole sise i dupeta kod nas daleko kvalitetnije (i kvantitetnije) unovčavaju u jednom drugom biznisu, koji svoj ogranak ima i na Fejsbuku. Dobro bre, i u politici, mada mu to dođe kao neka podvarijanta.



A možda su ipak svi definitivno oguglali na svet oko sebe, prepun budala i bitangi, digli ruke od solidarnosti i zajedničkog dobra, zatvorili se u svoje ljušture i prepustili. Predali.
Ko bi ga znao, šta je u pitanju. Znam samo da sram nije.

p.s.
Ukoliko ste spravili gornji specijalitet, obavezno ga servirajte svakog onog datuma, kada se svetska javnost doseti da su žene na Plavoj Kugli i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na administratore njihovih (i svačijih) života. Možete ga, takođe, posluživati i o srBskim novoustaljenim praznicima. Ima ih, i tek će ih biti.
Plus, obavezno se manite Tome, Vučića, Dačića, Koštunice i ostalih grdoba iz skupštinskog kupleraja. Na ovom svetu postoje daleko bolje ribe od njih.

Monday 11 February 2013

Aca & Žaca


Nije dečija igra, nije reggae niti punk.
Dnevne novine, bre. Svaki dan isto.


Police and thieves in the streets
Scaring the nation with their guns and ammunition
Police and thieves in the street
Fighting the nation with their guns and ammunition

From Genesis to Revelation
The next generation will be hear me

And all the crowd come in day by day
No one stop it in anyway
All the peacemaker turn war officer
Hear what I say

Scaring and fighting the nation, oh yeah
Shooting, shooting their guns and – guns and ammunition

Police, police, police and thieves oh yeah
Here come, here come, here come
The station is bombed
Get out get out get out you people
If you don't wanna get blown up


***
Panduri i lopovi jurcaju ulicama i medijima, vitlaju pištoljima i značkama. Plaše narod, jer se plaše naroda. Od Postanja do Otkrovenja, uvek isto i u krug. Gomila ih slepo sledi, niko ništa ne pita. I niko se ne pita - kad to mirotvorci postadoše generali, a generali faktori stabilnosti.
Naravno da niko neće baciti bombu na policijsku stanicu.
Tamo nema ni žaca niti lopova.
Odavno.


Bljuvotine političara i novinara, koje se poslednjih - ne dana, već decenija - svakodnevno i konstantno prosipaju sa "viših instanci" po glavama stanovnika Vilajeta, mogu da iznenade samo amebu koja je upravo tresnula na Zemlju sa nekog asteroida. Čak je i Drkoštunica sasvim dobro obavešten o svemu. Gadovi koji sebe nazivaju "političarima", i pritom umišljaju da oni koji to slušaju čuju "dobročinitelji", prelaze svaku granicu pristojnosti i zdravog razuma. Ubeđeni su da je baš ovo, to što treba narodu koji će koliko sutra opet biti pozvan da ih zaokruži na nekakvom tariguzu od glasačkog listića koji ama baš ništa ne vredi.
Šta će bilo kome izbori, kada ovde više nema izbora.

Ovde se ne zna ko je vlast, a ko opozicija.
Ovde se ne zna ko je političar, a ko biznismen.
Ovde se ne zna ko je bolestan, a ko treba da leči.
Ovde se ne zna ko je pandur, a ko lopov.
Ovde se ne zna ko je stvarno Aca, a ko Žaca.
Nije ni bitno, jer svi su isti.

Pazite šta vam kažem.
Hear what I say.

Sunday 3 February 2013

Čiča-Tomin kolač za 4 Twitter profila


Kako spraviti Čiča-Tomin slatko-kiseli kolač za četiri virtuelne osobe, taj čuveni specijalitet domaće letnje & zimske kujne, od koga momentalno proradi n.facialis tako da zaličite na omiljenog državnika? Veoma prosto.
Potrebno je sledeće:


Patišpanj
Fundamentalan sastojak kolača. U tu svrhu poslužiće tabla stiropora - što deblja, to je bolje. Stiropor se koristi zbog svoje penaste hrapavosti, usled koje dobro prianja za tlo u kliznim situacijama; takođe, odličan je izolator. Loše provodi toplotu, termičke zrake smrti, strano uplitanje u unutrašnje organe i nedoumice, pokvarene misli i tuđe ideje. Dobro podnosi sve elemente fila.


Fil
Za fil su nam potrebni sledeći sastojci:
- 9 uskršnjih jaja Amphilochius Vulgaris, domaće sorte kukumavke
- 1 crna dlaka Bulovića
- pola čaše fiziološkog rastvora za infuziju
- 1 nosila sa 6 amalina
- 1 kačica cavtatskog masla, marke NDI (zemlja porekla: USofA)
- sitno tucana kokarda (dodati komada po ukusu gostiju)
- malo vodice na dlanu, marke "Sv. Rosa Šumadinka"
- 1 treće oko
- 1 poza, model "OTPOR! i ja tebi"
Sve ove sastojke smutiti 2008. godine i ostaviti da se krčkaju do 2012. Potom prosuti preko patišpanja, i sačekati da sazri.


Glazura
Kada patišpanj i fil nabubre skoro do pucanja, to je znak da Zrelo je. Trenutak je da se doda čudesni sastojak bez koga celo ovo kuvanje ne bi imalo svrhe, kolač bi propao a mnogi elementi ostali uskraćeni za užitak. Ova mirođija daje esenciju i smisao, delujući kao kohezivni faktor kako između komponenti kolača, tako i između kolača i nervnih receptora za ukus kod konzumenata istog.
Žuti sirup od isceđenog cveta Borisa razblažiti u mlakoj kafi i proliti preko svega dosad spremljenog. Sačekati da se stvrdne, ili još bolje - zapeče. 
Rendane mitinge i štrajkove glađu dodati troprstohvat, povrh i uz blagoslov.
Servirati hladno.
Jesti kašičicom (može i zarđalom).


Preporuka
Uz kolač gostima ponuditi i džak glasačkih listića sveže navatanog kupusa sa pijace u Zaječaru. Nema veze sa samim kolačem i njegovim ukusom, ali list kupusa uvek dobro dođe na uboje, reumu i umorne noge. 
Izvlači.

***
Gledano iz perspektive jednog običnog Curiosity rovera na Marsu, ovaj domaći specijalitet izgleda baš ovako:


Koji je od četiri ponuđena Twitter profila pravi?
Predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifeta Jahjaga, sastaće se 6. februara u Briselu, potvrdio je Nikolić na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.
Dragi moji, ne nasedajte na suvisle reči koje na tviteru potpisuje @predsednikrs. To nema veze sa mojom malenkošću. Tek da se zna.
Uh, što je lepo biti ušuškan u fotelju.
Ljudi koji veruju u Boga su dobri ljudi. Ne, ovo sam stvarno rekao.
Jel postiš?
"Aleksandar Vučić ima moju punu podršku u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", napisao je Nikolić na Twitter nalogu. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ovu poruku je odmah "retweetovao". Predsednika Nikolića preko Twittera prati 2,538 ljudi, a on sam prati 106 tviteraša.
...
"a on sam prati 106 tviteraša"
Nije to ništa. Vučić prati sve, Vjerice mi Radete.
Stvarno, da li neko može da poveruje kako je Čiča-Toma u životu otkucao makar jedan jedini karakter na Twitteru? Čak i da su mu admini Oliver Dulić & Vuk Jeremić zajedno...
Teško.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook još jednom javno uputio podršku prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u borbi protiv korupcije. “Aleksandar Vučić ima moju punu podršku u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji“, napisao je predsednik Srbije.

U sledećem broju "Napredne Domaćice" objavljujemo recept za Čiča-Tomine Facebook krofne, i to one američke - sa rupom za sliku na profilu, u sredini. A posle toga, sledi Čiča-Tomin pokondireni tikvenjak posoljen društvenom paučinom u prahu.

"napisao je... na svom profilu"
Čvrstom rukom, kako i priliči.
Profilu.

povezani tekstovi:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...