Wednesday, 20 February 2013

Buzdovanske igre


U vreme u koje nas vodi ova priča, u ovim oblastima su živeli sloveni. To su, naravno, bili stari sloveni, ali bilo je i mnogo mladih slovena...


Ovako počinje prva epizoda stripa "Dikanove avanture", domaćeg autora Lazara Sredanovića, objavljena u Politikinom Zabavniku broj 903, od 18.04.1969. godine. Dikan je Ant, koji zajedno sa svojim stricem Vukojem švrlja Mitteleuropom od Visle do Dunava; kači se sa Sarmatima, Avarima, Vizantincima, Germanima; obožava divlje vepriće i medovinu; osrednji je ženskaroš. Malomnogo podseća na Asteriksa - ali to nije od presudnog značaja.
Pravi arhetip kontemporarnog srBskog političara.
Kako god, Dikan je super lik i uveseljavao je sve generacije, u vreme kada nas je za politiku bolela jedino drška njegovog buzdovana.

Prva epizoda Dikanovih avantura ima, takođe, poznat nam i primenjiv naslov:

BUZDOVANSKE IGRE

Poklanjam vam je u celosti.


Priča se nastavlja u epizodi #2: "Bitka u Crnoj Šumi". Schwarzwald, Mirkwood, Darkwood - isto mu sve to znači, pomračina neka.
Strip "Dikanove avanture" ima ukupno 23 epizode, i sve su objavljivane jedino u Politikinom Zabavniku, u periodu od 1969. (#1) do 2009. (#23). Na forumu Stripotekaforum.com možete skinuti sve epizode, ako vas interesuju avanture ovog nadasve domaćeg junoše.

***
Međutim...


Buzdovani sa gornje slike uredno su upakovani u budžetske soške, zajebavaju i maltretiraju sve redom, delijski igraju po živcima Malog Čoveka. Nekim novim slovenima preostaje jedino ili da ih povremeno celivaju na glasačkom listiću, ili da sačekaju na nekog Novog Dikana - da opet razjuri bandu buzdovansku. 
U vremenu u kome danas živimo, u ovim oblastima još uvek žive sloveni. To su i dalje stari sloveni. Sve je manje mladih slovena. Možda buzdovanske igre imaju neke veze s tim?

Ma, svi smo mi pomalo Dikani, zar ne vidite to.
Šta onda još čekate?

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...