Sunday 27 January 2019

Dan



Kraj fabrike smrti

27. januara 1945. godine, trupe Crvene Armije su oslobodile Aušvic - najveći i najzloglasniji nacistički koncentracioni logor. Za nešto manje od pet godina, koliko je ovaj sistem logora postojao, u njemu je prema trenutnim aktuelnim procenama, na najsurovije načine ubijeno oko 1,3 miliona ljudi, među kojima oko 1,2 miliona Jevreja, 150 hiljada Poljaka, 23 hiljade Roma, 15 hiljada sovjetskih ratnih zarobljenika, oko 400 Jehovinih svedoka i nekoliko desetina hiljada pripadnika drugih nacionalnosti ili političkih i verskih grupacija.
Ovaj logor se sa pravom može nazvati fabrikom smrti, jer je obuhvatao čitav sistem logora namenjenih istrebljenju nepodobnih - originalni logor je bio Aušvic I, Aušvic II - Birkenau je bio kombinovani logor za prikupljanje ili eliminaciju, Aušvic III - Monovic je bio radni logor sa robovskom radnom snagom za fabriku "IG Farben", a pored njih postojalo je još 45 satelitskih logora.
Najveći broj ubistava je izvršen trovanjem gasom; zatvorenici su umirali i od izgladnjivanja, prinudnog rada, infektivnih bolesti, bestijalnih individualnih likvidacija ali i od posledica morbidnih kvazimedicinskih eksperimenata koje je sprovodio dr Jozef Mengele - monstruozni "Anđeo smrti", kako su ga žrtve prozvale.
Nažalost, uprkos čestim izveštajima o užasima koji su se u logoru dešavali, Saveznici su te podatke ignorisali sve do sredine 1944. godine, često ih smatrajući neobjektivnim, neprihvatljivim ili čak nemogućim opisima onoga što jedan čovek može učiniti drugome.
Dan oslobođenja Aušvica je danas Međunarodni dan sećanja na holokaust. Sam lokalitet ovog zloglasnog logora je danas muzej, iznad čije kapije i dalje stoji ironični, licemerni natpis "Arbeit macht frei": Rad oslobađa.
27. januar je dan kada je istina svom snagom pokuljala iz tog pakla u lice celog Sveta, koji je dotad u neverici okretao glavu od priča o Zlu. Svaka slika i najmanji predmet iz Aušvica još uvek odišu užasom koji je osetila svaka od preko milion žrtava ludila koje je obuzelo Nemačku tog doba, i to samo u tom jednom Pogonu Smrti (a kojih je ukupno bilo stotinak). 
Posledice su ostale neizbrisive, i još uvek na njih nailazimo.
Opet.


Građanski krug:

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...