Saturday 19 January 2019

Mesečari


Ukoliko ste pročitali knjigu ili gledali film "Marsovac", onda znate da je astronaut Mark Vatni (u filmu ga igra Met Dejmon) uspeo da preživi, iako su ga kolege zaboravile na toj planeti, tako što je krompir posejao u podlogu koju je napravio mešanjem marsovskog tla (areolit) i produkata sopstvenog metabolizma. Ostavimo po strani holivudske zajebancije, ali ova priča ima i naučnu podlogu jer NASA već nekoliko godina po pustinjama i polovima naše planete priprema tim astronauta za misiju sletanja na Crvenu Planetu, pritom ih osposobljavajući kako da tamo prežive i u vanrednim situacijama.


Pojma nemam za šta se sprema lik sa ove slike, da li vežba pravljenje podloge iz koje bi rasli sendviči, ali domaći ludaci na vlasti i podguzni im mediji besomučno baljezgaju kako će Putin, shodno potpisanom "memorandumu o međusobnom razumevanju i saradnji u Istraživanju i korišćenju kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe", povesti Srbe u svemir i na Mesec. Pa da onda lepo "nas i Rusa 300 minus 150 miliona" napišemo knjigu i snimimo bolidvudsku zajebanciju koja bi se zvala "Mesečar".
Naša baza na Mesecu bi mogla da ima isto arhitektonsko rešenje kao i objekat u pozadini, da se bre pošteno i tamo osećamo k'o svoj na svomeputinovom.
U noći između nedelje i ponedeljka (20/21 januar) imaćemo priliku da vidimo tzv. Super Krvavi Vučji Mesec (Super Blood Wolf Moon): radi se o trostrukom fenomenu vezanom za Zemljin prirodni satelit - Super (pun Mesec u tački koja je najbliža Zemlji, pa zato izgleda veći nego inače), Krvav (zapravo crven, jer se radi o potpunom pomračenju Meseca koji će ceo biti u Zemljinoj senci) i Vučji (prvi pun Mesec u kalendarskoj godini).
Dakle, oni u Kuriru i nisu toliko glupi em neznalice - ima tu i drugih dijagnoza.

Eto odgovora ne samo na pitanje otkud ovoliko ludilo u Srbistanu, već i zašto je triput jače.

vaistinu prolijale

Na engleskom se "ludak" kaže "lunatic", a "ludilo" je "lunacy".
Pretpostavljam da objašnjenje zašto nije potrebno, iako smo pali s Marsa a hteli bi da se popenjemo na Mesec.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...