Monday 14 January 2019

Barometar



Nakon vanrednih tj. nepotrebnih i besmislenih lokalnih izbora u Kladovu (po negotinskom receptu iz 2017) održanih 16. decembra, mogli smo da saznamo i to da je bilo koškanja među aktuelnim koalicionim partnerima, koji su (u nedostatku opozicije, koja je taj cirkus bojkotovala) na izbore izašli svako za sebe. Ukratko, neki SPS-ovac se na ulazu na jedno biračko mesto pokačio sa likovima koji su tu došli u crnom džipu "nekladovskih" tablica. On, kao član biračkog odbora, oni kao... nešto napredno. Iako nije bilo, na njegovu sreću, ćelavaca koji bi mu objasnili izborno zakonodavstvo član po član, ni oni sa kosom povrh glave nisu bili ništa manje ubedljivi, pa je palo standardno hvatanje za gušu, prebrojavanje laktova i rebara, lupanje čvrga i izvlačenje ušiju. Reagovale su i lokalne SPS perjanice, obratile se izbornom radnom telu i unutrašnjim organima reda i mira, ali - pa naravno, ništa.
Posle su se i ti isti koji su "reagovali" naprasno počeli da prave kao da se nije desilo ništa, pa su tako i vesti u kojima je sve ovo bilo objavljivano nestale sa medijskih i drugih portala.
Ne znam šta je u svemu tome istina, ali znam da su SPSovci iz okolnih mesta Istočne Srbije narednih par dana na sva usta hvalili svoje "kladovske heroje".
Ekipa iz opozicionog Saveza za Srbiju se ovim nije uopšte bavila, njima su Lučani bili first&only choice, zašto bi gubili vreme na slepo crevo Srbije i izbore na kojima nisu ni učestvovali. A možda bi bilo bolje da jesu, jer...
Krenula je priča o vanrednim parlamentarnim (pa čak i opštim) izborima u 2019. godini.
Neizostavno se moralo doći, na tu temu, i do SPS.
28. decembra sam na tviteru i fejsbuku napisao sledeće:


Svako dodatno pojašnjenje zašto u potpunosti je suvišno.
4. januara, Vladimir Milutinović na svom tviter nalogu komentariše rezultate istraživanja koje je obavila agencija IPSOS, po kojima je Vučiću u poslednjih godinu dana rejting pao za 10% - sa 52 na 42 - a o tome u medijima niko ne sme da zucne, mada se ni opoziciona strana nije nešto proslavila potenciranjem važnosti ovakvog rezultata istraživanja javnog mnenja (ukoliko smatramo da on jeste tačan). Takođe, Milutinović ukazuje da je Vučić imao najniži rejting od 39% kada je prošlog leta objavio svoju "ideju" o razgraničenju Srbije i Kosova.


Obratite pažnju:
IPSOS u donjem desnom uglu grafikona podvlači da rejting Ivice Dačića ima uzlazni trend.
A onda "uzlazni" Ivica stupa na scenu.
Prvo, 8. januara u Blicu (i još nekim novinama), kaže da ga vređa što mora da odgovara na takva pitanja o vernosti Vučiću posle svega što su zajedno učinili. Rečenica neodoljivo podseća na njegove izjave iz perioda 2006-2012, ali te "žute" izmišljotine ga ne vređaju, jer je gazda sada neko drugi.


Hajde, kako sad da se posle svega ne oglasi i Gazda?
Oglasio se, dan kasnije, 9. januara, naručenim tekstom u Blicu o tome kako se sada svi naprasno kunu na vernost Vučiću i negiraju mogućnost izdaje. Čitaj: "Još nismo počeli sa preletom na drugu stranu, ali nemoj da nas iznerviraš. A onih par naših koji su se nešto popišmanili, pa ušli u kolone sa pištaljkama - pa šta, to su počeli da rade i tvoji."
Zanimljivost: na slici sa izjavama vernosti kradikalskih satelita, nigde nema Dačića. Blic je samo ponio deo svog teksta od prethodnog dana, i ništa više. Zašto bi, pa Bumbar se već zakleo u cvet i u med dan pre, plus treba jasno staviti do znanja da on nije satelit kalibra supozitorije koga je lako izbaciti iz orbite vlasti.
Jer, pogađate, rejting je u porastu.


Istog dana, Ivan Mandić na tviteru komentariše da je kladovski scenario glumatanja opozicije od strane SPS više nego izgledna opcija njihovog izlaska na naredne izbore, koji god da budu.


Da, glumiće opoziciju pred pad Vučića i kradikala sa vlasti, i to ne samo fingiranjem sopstvene izborne liste. Kada bude započeo Veliki Prelet, uradiće to po proverenoj formuli, na dva fronta:
- preletom onih koje su planski ubacili u SNS, nazad u matičnu kućicu; to će važiti za istaknutije članove naprednjaka, koje će SPS udomiti tj. vratiti u staro jato odakle su i bili lansirani
- preletom na prvi pogled "sitne ribe" tj. onih koji su u SNS poslati sa zadatkom da riju, sve snimaju i dojavljaju "tamo gde treba"; to su oni za koje se maltene ne zna (ili se zna, ali uglavnom malo) da su u SNS, čiji je zadatak da postanu članovi biračkih odbora, komisija, poverenici u izbornim jedinicama, zaposle se u javnim preduzećima - i čekaju; to su "spavači" koje će potom polako ali sigurno pokušati da ubace u neku narednu vlast
Ova druga grupa, navikla da im delovanje prolazi uglavnom neprimećeno i glatko, ovoga puta ima problem koji se ogleda u tome da po internetu u sve većoj meri kruže spiskovi drugova i drugarica članova SNS "sa posebnim zaslugama", među kojima ima i SPS-spavača.
Vučić i njegova banda nisu naivni pa da sve ovo ne znaju. Otuda ova, naizgled neočekivana priča o "izdajnicima u njihovim redovima". Šta god pričali u javnosti, među njima zapravo niko nikome ne veruje niti okreće leđa.
Zato ne čudi najnovije obraćanje Marije Obradović (SNS) javnosti - naravno, opet je tu Blic - u kome govori o militantnom ustrojstvu te njihove tzv. stranke (ništa novo za zločinačke udruge takvog karaktera), spremni su da reaguju kao vojska (koju su uništili), najavljuje ritualna javna bičevanja neposlušnih članova u postputinovsko-predizbornom periodu, preti lokalnim odborima SNS koji nisu "na liniji" (pravi se blesava, kao da ovde niko ne zna da je upravo SNS uzrok smrti tzv. lokalne politike i politike uopšte). Na pitanje o tome ko su ti "mangupi u njihovim redovima", ona odgovara:
"Kako redovno proveravamo rezultate i rad na terenu, naravno da bude promena, a to se funkcionerima uglavnom ne dopada, jer čovek se lako na vlast navikne, pa bude i problema, te tad se pokušava na sve načine, pa i saradnjom sa opozicijom, da se ostane na rukovodećem mestu. Ljudi često, posebno kada neko napada Vučića, kažu: Ćuti, samo mene da ne dira niko, a Vučić će se već nekako snaći... samo da moja poslovna kombinacija uspe, a i dok u centrali ili dok Beograd sazna, ja već završio posao na lokalu."
Šta, kao niste prepoznali standardnu ekipu JUL/SPS koja je već došla glave svakoj vlasti pre ove?
Da kojim slučajem ne bude onih koji ovo nisu razumeli, drugarica-članica Velike Partije na direktno pitanje o iskrenosti i uzajamnom poverenju između SNS i SPS odgovara još direktnije:


"Pratite situaciju redovno i pomno..."
Okruglo pa na ćoše, ali jasno je da tamo niko nikome više ne veruje.
Pa dobro, zapitaće se neko, zašto je to tako? Zar ne vole svi Srbiju, rade da joj bude bolje? Ma vole i nerandže, no trpe. Trpe i jedni druge, jer znaju koliko su im ruke blatnjave, a nekima i krvave. Zar samo zato? Zato, ali i...
Zato što je "faktor stabilnosti" iliti "jezičak na vagi" najnepoželjniji koalicioni partner bilo kome ko zna šta to zapravo znači u politici: ne radi se tu ni o kakvom koalicionom, već o čisto ucenjivačkom potencijalu, a legat-ekipa požarevačke Mrcine je svetski šampion tog zanata.
Svaka ucena daleko je teža i skuplja kada bara postane tesna a plen sve tanji.
Tada se sa broda koji tone baca sav nepotreban teret, a pacovi sami krenu da preleću.


SPS je arhizlo Srbije, iz koga su proistekla sva ostala pa i ovo poslednje... napredno.
Dakle, kao što već rekoh: samo pratite SPS barometar i mnoge stvari će vam biti jasnije.
Već su počeli.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...