Tuesday 29 January 2019

Denis i Napasti


Sveti Denis (Dionizije) je hrišćanski svetac i velikomučenik, vladika pariški iz III veka N.E. Postao je čuven po tome što su mu prvo rimljani odsekli glavu, a on se sagnuo, uzeo je u ruke i potom propešačio još desetak kilometara, pritom neprestano propovedajući pokajanje zbog grešnih misli i dela.
On je svetac-zaštitnik od ludila, sukoba, glavobolje, hidrofobije i opsednutosti.
(hidrofobija, strah od vode, jedan je od simptoma besnila)


Srbija nikako nema sreće sa svojim predsednicima, koji se sumanuto ponašaju kao muve bez glave, pritom svima stalno drže propoved o neophodnosti soljenja pameti prilikom ispiranja mozgova. Hoće to tako, kada budala umisli da glava služi kao kaca za kiseo kupus. A budala nam, ovde, nikada nije ponestajalo jer su zalihe (izgleda) neograničene. Baš kao i kamena za pomenuti kupus.
Osim onog prvog, niko od ostalih sa slike nije Denis, iako su se tokom svojih mandata iz petnih žila uspinjali da dokažu koliki su velikomučenici i propovednici. Bili su i ostali samo Napast, i ništa drugo. Od onog prvog, iz Požarevca, do ovog zadnjeg, iz Bugojna - svi, bez izuzetka.
Ovaj zadnji naročito. U njegovom slučaju ne pomaže čak ni stogodišnja baba Nadežda Pavlović, koju su nabiflali da aludira na njega kao na "nepravedno zapostavljenog kralja Aleksandra", baš kao što mu nije pomogla ni Nada Lincura sa "bulevarom Kralja Aleksandra Vučića" i "ulicom gospodara Aleksandra Vučiča". Nadežda, Nada... Aleksandar.

Voli Vučića jer su joj 4/5 unučića u inostranstvu. Jer državnik.

Ne pravite se naivni, kao niste znali da je baba od stotinuisedam ljeta drugarica-članica kradikalske bande. Svaka druga bi mu, u tim godinama, rekla još na ulazu "mrš lopove, vraćaj penzije!" - jer joj Šizoje ne može ama baš ništa. Svaka druga, ali ne i baba SNSadežda.
Jokmore.
Sikter.

***
Na današnji dan, 29. januara 1804. godine, okončana je čuvena sedmodnevna Seča knezova kojom su odmetnute bosanske dahije pokušale da spreče ustanak u Srbiji i povezivanje ustanika sa Portom u cilju zajedničkog poduhvata eliminacije dahija sa lica ovozemaljskog. Ovih dana, Vučić i njegove kradikalske dahije fingiraju seču sopstvenih lokalnih knezova ne bi li se dodvorili javnosti kako, tobož, poštuju zakon i pravnu državu, shodno čemu mesta nema sumnji u postojanje nedodirljivih mangupa u njihovim redovima.
Probajte da zamislite dahije kako pre 215 godina fingiraju seču samih sebe, ne bi li sprečile narodni ustanak. Ne ide, naravno. Baš kao ni ovo, sad.
Inače, Seča knezova je zapravo bila okončana početkom februara 1804, masovnim pogubljenjem većeg broja viđenijih ljudi, što je desetak dana kasnije dovelo do podizanja Prvog srpskog ustanka.
Neko bi ovim budalama morao da objasni: samoseča njihovih knezova više nema smisla. Njima više ni svetac-zaštitnik ne može pomoći... od ludila, sukoba, glavobolje, hidrofobije i opsednutosti.
Ustanak protiv kradikalskih dahija je počeo pre tri meseca.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...