Monday 7 January 2019

Kad pretekneš samog sebe


I gle! Ministar Pavlu čestita Božić, upokojenome.
I Ministarstvo se izvini Ministru što im on diktira tako
I Patrijarh SNSPC povika: Oprost mu podajte!
on ne zna šta zbori, već jezik mu to sam čini
I blaženo za njega vavjek je Carstvo Nebesko
jer crevna flora uvek svoga nađe Gospodara!


Vulina su, izgleda, poneli časovi nekih stranih jezika koje "sveže" pohađa, pa je malo pobrkao lončiće: na engleskom se Božić zove Yule a na švedskom Jul, pa je nesrećnik pomislio da to ima nekakve veze sa njegovom nekadašnjom strankom. Da, onom Majka Mirinom, po kojoj ga svi poznaju i zovu.
Julin bi, iako svežerešpečen kao "vernik", morao da zna da se za Božić ne šalju čestitke: ni kartonske niti elektronske. To isto važi i za njegovog gazdu, ali i 99% srbistanske populacije. Božić se kod pravoslavaca ne čestita, barem na ne način na koji se to uobičajeno radi. Dakle - ne ovako.
Za Božić se zdravi: zdravica koljindaša-položajnika, zdravica gosta domaćinu kada mu ulazi u dom, zdravica-molitva domaćina svima za božićnom trpezom. Ono "Mir Božiji" je suština božićne zdravice, a ne čestitke. Mir među svima. Miru se nazdravlja, a ne čestita. Ovo je Julina izgleda podsetilo na Miru, pa ga povuklo da dodatno zašmercuje.
Božić se ne čestita preko interneta, novina i televizije - jer to nije tradicija, a ponajmanje ne srpska. To je pomodarstvo koje poništava suštinu božićne zdravice i poruke mira: mira u sebi i mira sa onim kome se obraćaš. Onaj kome se zdravicom obraćaš mora da ima ime, jer "svima" ne znači ama baš ništa.
Od toga je izuzet samo poglavar SPC, koji ne šalje čestitke i zdravice već Božićnu poslanicu.
SPCrkva, naravno, o svemu navedenom neće zvanično ni da zucne, jer se na taj način besplatno širi lažni privid vjerujućeg naroda koji mahnito na sve strane šalje nedotupave stihove i animirane sličice, ubeđen da tako treba. Elem, nisi pravoslavac niti Srbin ako:
- danas ne pošalješ najmanje 100 lančanih "čestitki"
- na svaku ne odgovoriš i dalje proslediš najmanje sto i jednu
- za Božić u kuću ne uneseš badnjak dimenzija osrednje topole
- ne spržiš barem kilotonu baruta u petardama
- ne izgaziš po nogama (i rukama) najmanje 100 drugih sa kojima se biješ oko česnice
- na današnji dan ne preslušaš kompletnu Cecinu diskografiju, do daske
- ti saobraćajci ipak provale koja kola voziš, iako si ih uredno maskirao u omanju hrastovu šumu
- za sofrom ne gledaš vesti i najmanje se jedared ne najebeš majke ________________ (upisati Vilotiće po želji)
Jer svi ovde dobro znamo šta se dešava svakome ko sa nama nije.

Plus:
Kako se to onda Ministarstvo odbrane, božićnom "čestitkom" miri sa crkvom?
Kako se to onda predsednik Srbije, medijskom zdravicom obraća tj. miri sa svima - da li to znači da je upravo priznao da je sa svima u svađi, te da im ovim putem prašta - poput Ministra svom ministarstvu, ili poput Đure Čvorovića prebijenom Jakovljeviću?
Julin bi, takođe, morao znati da zbog ovakve budalaštine aljkavi daktilobot neizostavno treba da popije otkaz. Kako da ne - verovatno su odmah razmenili čestitke u stilu "mir, mir, niko nije kriv, sela baba u tanjir" pa nastavili da špijuniraju sve one kojima su Vučići oprostili što ih pljačkaju. *
Ljudski je praštati.
Julski je lupetati.
Julin bi najmanje pogrešio da je čestitao Božić patrijarhu SNSPC Savlu. Tu je svoj na svome.



I još nešto, opet božićno:
Domaćin na Badnji dan odlazi u šumu, gde sa tačno tri - ni manje, ni više - udarca sekirom treba da poseče badnjak za svoj dom. Tri - i tačka, čak i kad niko ne gleda.
Da bi se konačno obalio ovaj badnjak kradikalskog ludila koje mahnita Srbijom, potrebna su tri oštra reza u:
- parlamentu
- sudstvu
- medijima
To su stubovi na kojima počiva svaka vlast, od kojih zavisi njena "kakvoća". Trulim stubovima, ni od čestitki niti od zdravica, pomoći nema. Baš kao ni truloj vlasti.


* appendix:
NIN, 11.01.2019.



Dan "kada se ljudi vole i jedni drugim praštaju" je zakonski definisan kao neradni, državni praznik. Bilo bi nezakonito dati radniku otkaz neradnog dana, ali baš dobro zvuči kao "milosrđe" i "praštanje". Ko zna, možda i "volenje"?
Ili je ipak u pitanju samo standardno qrčenje napaljene bahate budale.
Toliko.
Case closed.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...