Sunday 6 January 2019

Balvan



Danas su crnogorski i hrvatski Srbi na ramenima uneli Vučića u Dvor. Pardon, u Predsedništvo. Ovi domaći, srbijanski Srbi, samo su statirali tom prilikom; bosanskog Srbina, Mileta Bukve - niđe. Uplašio se seče kneževa i mogućnosti da i njega ne unesu - neđe.
Ili iznesu.

***
Većina nas o Badnjem danu zna mnogo, malo, dovoljno, nedovoljno ili čak pogrešno. I to nema nikakve veze sa koje strane ulaznih vrata crkvenog dvorišta stojite. Isuviše njih unutra ne zna, ili čak i ne želi da zna, ništa više od onih ispred. A ubeđeni su 100% da znaju taman koliko (im) treba. Srpska posla, kao i obično: nikada dovoljno nacionalnog patriotizma, pa smo stoga izmislili i "verski patriotizam" pride.
6. januar je praznik svih srBskih mlatišuma i drvokradica u verske (ne i termoenergetske) svrhe. Na današnji dan polovina pseudoreligijski napaljene populacije (muški deo) pretvara se u druide i ko mutava hrli od ranog jutra u hrastove šume (ovo se odnosi na onaj manji deo biračkog tela koji još uvek ne živi u Beogradu). Ostali koji žive u Megapalanci nemaju tu hlorofilnu privilegiju, a seča je zabranjena u Botaničkoj bašti i po gradskim parkovima, osim ako nemate člansku knjižicu Vlasti. Zbog toga se prestoničkim religioznim unesrećenicima "priređuju" veštačke dubove i cerove šume na svakoj raskrsnici, ne bi li i oni osetili draž nabavke badnjaka koji će ponosno odneti svojim iznova osveštanim domovima iz kojih još uvek nisu isterani baš svi demoni (mislilo se da oni crveni jesu, ali to je samo standardni srbistanski zajeb i ništa više).
Šoljice za kafu sa Titovim likom (na stolu) su jedno, ali ikone i kandila sa Miloševićevom svinjskom facom (u srcu) i dan danas... E, to da zajebete, braćo Srbi.
Teško je shvatiti ljude koji prirodna pluća (svoja i svoje dece) kasape "iz verskih pobuda"! Ispada da su komunisti svojevremeno (navodnom) zabranom slava i ostalih verskih "potreba" štitili prirodu upola (sekle se jelke punom parom i tada, a 'rastovina kobajagi nije).

(kao) nije srBski al' jeste srbistanski

Kult vatre, kome pripada šestojanuarsko ceremonijalno spaljivanje hrastovih balvana širom Petardistana, daleko je stariji od priče o bezgrešnom začeću Stradalnika koji je na sebe prihvatio teret grehova svojih potonjih sledbenika. Naravno, to nas ne sprečava da i dalje masakriramo šume početkom svakog januara po jednom kalendaru, praveći se da živimo po nekom drugom. Pomlatimo silno granje i lišće, nagomilamo trupce na lomače - pa spaljuj! Vatra je dobar sluga, loš gospodar, to je đavolska rabota jer ko zna sam da je napravi ptičurine mu jetru dabogda iskljuvale! Iz Plamenog Grma stiglo je priopćenje sa viših instanci da je vatra sredstvo pričišćenja greha pa bi je bilo zgodno povremeno koristiti na nevernicima ili onima čija uverenja vremenom slabe pred zalima materijalizma koja samo čekaju da zaskoče naivne palančane.
Neka lepa sela su baš lepo gorela u ovo doba... onomad.
Međutim, najgori su balvani koje ne iznose na trgove, raskrsnice, parkinge i ostala javna okupljališta. Od njih prvo prave barikade i blokade, pa ih onda unose u zgrade predsedništava, skupština, vlada, direktorskih kancelarija i ostalih "dvorova", odakle ih je potom skoro neizvodljivo izneti.
Skoro, ali ne i nemoguće.

Biće ove godine preskakanja. A biće i osmuđivanja.

Vučića su u Dvor danas uneli šefovi njegovih ekspozitura van Srbije. Kada dođe vreme da ga iznesu iz fotelje, verovatno će se utrkivati ko će pre "da se pri'vati" i propere biografiju. Biće tada zajebano - previše je kandidata koji će požuriti da učestvuju u tom istovaru, kako "ovde" tako i "tamo".
Svedoci se kunu da su Toma i Dragica za Božić badnjak samo unosili u Dvor, nisu ga palili. Videćemo šta će uraditi Vučići, ovo im je tek prvi put. Ova godina je tek počela, biće sasvim dovoljno vremena i praznika posvećenih skakanju i preskakanju.
Vatre, naravno.


appendix 07.01.2019. 23:48
Ipak je i Mile Bukva bio prisutan, samo se krio iza stuba da ga ne bi zvali da podmetne i on grbinu prilikom utovara. Jbg, on vam je više, nekako, za intelektualni napor.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...