Thursday 14 August 2008

Negotinski Fokus br.2 (VIII-2005)

Broj 2 Negotinskog fokusa izašao je 31. avgusta 2005. godine i bio je posvećen predstojećim Mokranjčevim danima te godine. Po prvi put smo radili obostranu štampu, pa na poleđinu stavili "razglednicu iz Negotina".
Slike govore više od reči. Ima li danas neke razlike, posle tri godine?
Sređivanje centralne gradske zone se polako privodi kraju, zavisno od plovka koji pokazuje stanje u lokalnom finansijskom buretu bez dna, poznatijem i kao budžet.
Grafiti su tu gde su i bili, mada su neki preko noći (još 2005) volšebno preoblikovani u nekakve romboide i prozore.
Ruženje i rušenje starog gradskog jezgra, započeto još pre 25 godina, nastavlja se i danas, ali već se nazire konačni kraj starog Negotina.
Iz centra je proterana kocka sa kolovoza; jeste trajnija ali ružno bre i nije moderno. A i SPO je stalno u nekoj opoziciji, vole oni tu kocku, ko zna šta sve može da im padne na pamet. Zato su prvo Koštunjare i Komunjare, koji su bili na vlasti od 2002 do 2004, hteli da centar grada pokriju mermerom i tako sebi sagrade mauzolej za života. Posle njih je (a iz njihovog legla) na vlast došla Voljena Predsednica, a Oni se preselili u demokrate. Ona je prvo htela granit, pa su je potom ubedili u štampani beton. Glupe li fraze, kao da su u pitanju neke "podne novine" umesto zidnih. A na zidovima su i dalje ostale swastike i ostale poruge zdravom razumu. I dan današnji, u 2008. godini.

Obzirom da lokalna vlast sebe svrstava u patriotsku, što pokazuje koalicija sa radikalima, nije za čuditi se tolika doza tolerancije na srbski patriotizam iz našeg sokaka. Pitam se samo, kako li će da reguju kada se taj isti patriotizam počne da širi i na novouređene gradske površine i objekte?
Ako i reaguju, onda tu nešto ne štima: Zašto nisu bili patriote i kada je spomenik srpskim i francuskim oslobodiocima Negotina iz I Svetskog rata bio izmasakriran grafitima "white power" i swastikama?
Šta li je samo onaj siroti pukovnik Navrez iz francuske ambasade pomislio kada je video spomenik ukrašen simbolima vremena najveće sramote za čovečanstvo? Te 2006. godine, vojni ataše francuske ambasade u Srbiji, došao je Negotinu u posetu po pozivu grupe negotinaca kojima namera nije bila da ga uvrede. Lokalna vlast (tada, ista kao i danas), nije bila zainteresovana ni 2005. pa ni 2006. da očisti grad od nadripatriotskih grafita. Ali su se zato potrudili da "kidnapuju" francuze, slikaju se sa njima, a potom ih odvedu na ručak - krmetinu i kolače iz menze Đerdapa 2.
Najveća sramota je što se tzv. SUBNOR nije ni jednog trenutka oglasio svih ovih godina. A članstvo im sve više raste. Da ih je 1941. bilo koliko ih ima danas 2008. godine, ne bi ni bilo II Svetskog rata u Negotinu. A danas su, garantujem, bolje naoružani.

Dobrodošla Evropo.
Mi kod Tebe dragovoljno nećemo ići, a ti ako dođeš ... dođi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...