Tuesday 15 December 2015

Keep cool, don't scream


Mere predostrožnosti u slučaju vazdušnog napada:
  1. ostanite pribrani
  2. ne vrištite
  3. ne trčite
  4. sprečite stvaranje nereda
  5. izvršavajte sva naređenja

Ne, ne radi se ovde o citatu iz Orvelove "1984", uputstvima za građane Okeanije šta treba da rade u slučaju mučkog bombardovanja od strane agresorskih kučki iz Evroazije i Istazije. Ovo je američki plakat iz 1941. sačinjen u sklopu ratne propagande, u cilju pripreme domaće javnosti za pojačano angažovanje u ratu koji je širom sveta besnio već više od dve godine. Naravno, niko iole razuman ne bi naseo na priču o vazdušnom napadu na Ameriku od strane Nemačke i Japana, ukoliko je bar malo bio upoznat sa tehničkim mogućnostima prekookenskog preleta tadašnjih letelica (naročito vojnih, natovarenih bombama). Naravno, svako iole razuman i obavešten bi tada naročito držao jezik za zubima, jer bi trenutno postao "obaveštajno zanimljiv" baš zbog manjka neobaveštenosti.
Dakle, iako tek u naznakama, ipak je to bio uvod u "1984".
Isto kao i kod nas, sada, mada bi se za našu varijantu pre moglo reći da je orvelijanska razrada bez nekih šansi za skoriji zaključak. Kada su 1999. godine počele "odozgor" da padaju bombe, Srbistanci se nisu mnogo uzbudili: naviklo se ovde na to da svaki čas padaju neka govna s visina. I položaja. I opet će. Pašće pašče, umesto njega popeće se drugo. Pa onda sve iz početka.
Bitno je jedino da ostanete pribrani i ne vrištite, sve ostalo dolazi samo.

Pored proročanskog iščitavanja Hitlerove "Moje borbe", Džordž Orvel nam je u amanet ostavio još nekoliko proročanstava koja se već decenijama sama svakodnevno ispunjavaju:
  1. "Veliki Brat nas posmatra", ali ne sa malih ekrana naših TV prijemnika, niti više iza naših leđa; sada to radi direktno iz naših glava, zato što sami na to pristajemo.
  2. "Sve životinje su jednake, ali neke životinje su više jednake nego druge", predstavlja mantru koju svakodnevno dokazuje menažerija u Skupštini, Vladi, Crkvi, po opštinama, firmama i ostalim farmama.
  3. "Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost; onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost"... a svi se prave blesavi i "naivno" pitaju otkud taj cunami rehabilitacija kokardi, zarđalih kašika i mrtvačkih glava.
  4. "Moć je kada pokidaš čovekov um u komade i onda ga ponovo sastaviš u novom obliku; onom, koji ti izabereš", govore nam uglas Veliki Brat, Farmer i Svinja - svako u svom terminu dnevne doze informisanja.
  5. "Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.", čine sveto trojstvo dvomisli besmisla.
Ne kritikujte. Ne budite lenji. Ne budite zatucani. Ne sanjajte.
Poslušno izvršavajte sva naređenja.
A sad svi na svoje zadatke, i neću više ništa da čujem.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...