Thursday 29 May 2014

Aca lukac


Samo da pitam - pošto je Maloga plimni talas kraj Beograda splasnuo, pa se izdajničko pisanje vraća u redovno trpno stanje - ima li nekog, sa dovoljno stručnog kredibiliteta, ko bi mogao da nam objasni šta bi se desilo da koji slučajem Beograd na vodi zaista postoji, i naročito ona njegova trp-Kula?


Branko Bojović u tekstu 'Beograd na vodi - diletantizam kao urbanizam' kaže sledeće:

4. Kula
Planirana kula oko 50m ulazi u rečno korito Save iz potpuno nejasnih razloga. Jedini razlog za to može biti želja da se ostvari originalnost po svaku cenu. Ovakva pozicija kule izazvaće poremećaj protoka vode - uspor uzvodno od kule i ubrzanje protoka u profilu kule. Pozicija kule će otežati manevar brodova i barži. Pojaviće se veliki problemi fundiranja kule, odbrane od leda i drugo, jer Sava pod Beogradom nije potok u Provansi. Oblik kule je neoriginalan tj. on je imitacija londonskog "krastavca". Kula će apsolutno dominirati slikom i siluetom Beograda, odnosno osporiće dominaciju Hrama svetog Save u slici i silueti grada. Planirana kula će isto kao i crna Beograđanka biti deo običnog poslovnog servisa Beograda, odnosno biće simbol ničega.


Šta ćemo sa poplavama, biblijskim odbijanjem Save od Dunava i njenim tokom unatrag, maelstromom koji bi tu nastao, hiljadugodišnjim rekordnim nivoom Save (spikeri Pinka su konačno otkrili najstrožije čuvanu tajnu - Srbi su još pre jednog milenijuma izmislili hidrometeorologiju, ali su prvo Vizantinci, Bugari, Ugri, pa potom Turci, Nemci i na kraju CIA to vešto krili)?
Šta bi bilo sa poslovnim prostorom 'najpoznatijih svetskih brendova koji bi se tu sjatili da otvore svoja predstavništva', niskim pešačkim mostom koji bi se pretvorio u branu za naplavinu (i još nešto, mnogo gore od počupanog i mrtvog drveća)? 
Kako bi prošao stambeni deo BNV sa venecijanskim motivima u gebäudenzwischenraumu?
Šta na sve to kaže naprednjački Prvi Arhitekta, koji je smozgao pa prosuo projekat BNV?

Samo pitam, rekoh - ukoliko drugovi Organi nešto nisu dobro čuli, ili nedajbože razumeli.

***
O Atlantidi postoje samo antički mitovi i sanjarenja lovaca na blago. Taj grad-država-ostrvo nestao je u jednom dahu pod navalom vodenog zida, i od njega su do dana današnjeg ostale samo priče.


Aleksandrija u Egiptu je nešto drugo - jedan od najvećih gradova antike, star 2400 godina (arheologija tvrdi da je prvo ljudsko naselje na tom mestu duplo starije), čije se postojanje održalo do danas. Grad poznat po prvom muzeju u istoriji, biblioteci koja je bila njegov deo i koju su spalili protokrstaši pre tačno 1599 godina. Na ulazu u Aleksandrijsku luku nalazilo se ostrvo Faros sa svetionik-kulom, jednim od sedam čuda Starog sveta. Kula ovog svetionika bila je izgrađena početkom 3. veka p.n.e. i bila je najveća građevina na svetu toga doba. Svetionik je bio posvećen grkoegipatskom vladaru-bogu Ptolomeju I Soteru (Spasitelju) i njegovoj ženi Berenis. Aleksandar makedonski je osnovao grad, njegov general Ptolomej biblioteku (kada je postao vladar). Tri jaka zemljotresa (jedan u X i dva u XIV veku) konačno su ruinirala ovu kulu; tada su potonuli u more deo drevne luke i stambene zgrade na samoj obali.


Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope, prva naselja su datirana u 4800. godinu p.n.e. a sam grad je osnovan u III veku p.n.e. (otprilike u isto vreme kada i Aleksandrija). Ima on svoje kule, ali mu baš nedostaje jedan erektilni kacamarin na vodi u slavu Izbavitelja (pa da sve bude potaman za slikanje), venecijanski kanali između stambenih zgrada, pešački most po meri Jula Brinera. Tako bi i Aleksandrijska luka dobila brata-blizanca, a taj novi Savski pristan bi prikladno mogli da nazovu Aca lukac
A posle, ako hoće, može i da potone.
Trenutno se traže slobodna lokacija i građevinska dozvola za Dolinu Kraljeva; ako može neki plac podalje od Nila, Save i Dunava - bilo bi baš lepo. Uz projektnu dokumentaciju ide gratis mobilna vikend-sojenica sa autogramom Tomislava Nikolića na futeru kibicfenstera.


Previše je tu asocijacija na faraone da bi neke brojke i slova bili slučajni.
A Mojsije? Manite se sad toga, biće još prilika za razdvajanje svega i svačega

I za zlatnu telad.

1 comment:

Radmilo Kračunović said...

Blic 28.05.2014.
Finski arhitekta za „Blic“: Ne gradite na rekama
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/468996/Finski-arhitekta-za-Blic-Ne-gradite-na-rekama



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...