Thursday, 22 May 2014

Google vs oguglali


Grupice domaćih izdajnika, sabotera i cinika, okupljenih oko tvitera, fejsbuka, blogova i inih mreža za gubljenje vremena & kritiku bez lopate (koja je zamenila čuvenu motiku), uspele su u nečemu što će tek moriti horde vernih bot-sledbenika lika&dela, nesviklih na društveno korisnu a politikopaćenički visokoštetnu ulogu interneta i pokretnih stepenica.
Pre dva dana je pokrenuta akcija za slanje mejla na stanovitu adresu Mountain View, CA (USA), sa predlogom da Google na svoju naslovnu stranicu postavi referencu sa apelom za pomoć zemljama Balkana koje su ugrožene poplavama.
Ukoliko postoji još neko od korisnika interneta ko ne zna sadržaj tog pisma, ponovićemo:

mailto: 
proposals@google.com
subject: 
Serbia, Bosnia and Croatia need help!
message: 
Serbia, Bosnia and Croatia really need your help.
We are all struggling with disastrous floods that have hit our countries like NEVER BEFORE IN HISTORY. Thousands of people have lost their homes, belongings and everything else they worked for their entire lives. For the first time after the war, people of Serbia, Bosnia and Croatia are united in one goal - to survive.
Please, BE A PART OF OUR SALVATION AND RAISE AWARENESS BY MAKING OUR CRY FOR HELP A FRONT PAGE ON GOOGLE FOR AT LEAST A DAY.
I hope that you will do it.

Akcija je urodila plodom, za manje od 24 časa.
Zahvaljujem se onima koji su me u ovu akciju pozvali, i podjednako svima koji su se odazvali na moj poziv da je šire dalje. Samo tako je njena realizacija bila moguća.


Pored ovoga, Google je postavio na svom crisis-response servisu sopstvenu info-stranicu o svemu što (nam) se dešava ovih dana, pod nazivom Balkans Floods 2014. Stranicu je moguće otvoriti na jeziku po sopstvenom izboru (bosanski, english, hrvatski, српски).
Wikipedia ima ekspresno otvorenu stranicu naslovljenu 2014 Southeast European floods, u 15 verzija (na isto toliko jezika). Tu možete pratiti meteorološku istoriju nepogode, podatke o pogođenim regionima, pomoći koju ugroženim ljudima pružaju javne ličnosti ali i o budućim posledicama: poljoprivredne kulture u pogođenim regionima će se oporaviti za 5 godina, ugljeni kopovi Kolubare najmanje za nekoliko meseci. Tu možete pročitati i objašnjenje zabune koja je nastala u našim medijima povodom toga ko (od država) ima pravo na solidarnu pomoć EU i u kolikom iznosu.

levo: NOAA predviđanje temperaturnih anomalija 11-17 maj 2014
desno: NOAA predviđanje količina padavina za isti period

Na mlaku hajku, nakratko vođenu po domaćim tabloidima, o tome kako strani mediji "ne izveštavaju o poplavama u Srbiji i regionu, kao da ne postoje", odgovor možete naći na kraju Wikipedia teksta, u referencama. Tu stoji da je još 4. maja (mada je pogrešno protumačeno američko zapisivanje datuma, i navedeno "5. april") američka privatna kompanija RMS, koja se bavi kriznim menadžmentom i procenama rizika (sa referencama na svetskom nivou i u korist nekih osiguravajućih kompanija), sačinila izveštaj po pitanju rizika zbog padavina u Jugoistočnoj evropi, u kojoj stoji i sledeće:
"Jake kiše početkom maja uzrokovale su poplave u nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope. Trenutno je teško izneti procenu štete koja je nastala. Neke lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini su 4. maja proglasile stanje pripravnosti. U Rumuniji su padavine 3. i 4. maja izazvale izlive reka u nekim okruzima (pr.aut. - Mehedinci, Karaš-Severin i Gorž su rumunski okruzi koji se na Dunavu graniče sa srbijanskim opštinama Kladovo i Negotin). Zbog pada temperature, u okolini Bukurešta je došlo i do stvaranja tanke poledice. Italijanski gradovi na Jadranskoj obali su od 2. maja pod velikom količinom padavina, što je prouzrokovalo izlive reka i nestanak struje. Do 8. maja funkcionisanje sistema je povraćeno.
Na dan objavljivanja (08.05.2014), izveštaji kažu da se padavine smanjuju a voda u ovim regionima polako povlači. Predviđa se razvedravanje."

karta ugroženih područja sačinjena na osnovu izveštaja Evropske komisije za 16. i 20. maj

Samo sedam dana kasnije situacija je mnogostruko gora, ovog puta na prostoru BiH, Hrvatske i Srbije. Razlog je isti anticiklon od prethodne nedelje. Da je neko od domaćih mozgova pažljivije pratio američku analizu i uporedio je sa nemačim grafikonima, ostavio na miru nadležne institucije i službe da komuniciraju sa susednim zemljama (umesto da se duri i stalno nešto oblizuje), plus saslušao stručne ljude iz RHMZ Srbije, možda bi i danas bilo toliko tamnocrvenih zona na mapama, ali ne bi zasigurno bilo ovog histeričnog licitiranja brojem nastradalih.
Odbrana od poplava se ne gradi dva dana, već godinama i decenijama unapred. Mi smo svo to dragoceno vreme istrošili na rušenje društava i života ljudi.
Važi za sva tri bratski zakrvljena plemena podjednako.

***
Kako god bilo - a biće nam - hvala kompaniji Google što se odazvala apelu građana Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i ko zna kojih još sve zemalja, i preko svojih web stranica pružila podršku i pozvala na pružanje pomoći ljudima čiji su životi i imovina svedeni na puku borbu za opstanak.
Pored tog osvedočenog saradnika CIA i FBI, snajka Danice, evo još nekoliko špijunskih i antisrBskih glasila koja se nisu bavila našom nesrećom:

BBC News (18.05.2014): In pictures - Balkan floods
The Guardian (19.05.2014): Floods in the Balkans - in pictures

Napomena: Ukoliko naprednjačkim botovima & votovima gornji tekstovi nisu razumljivi zbog stranog jezika, neka se žale svom Gospodaru da im prevede. Krenulo ga, u poslednje vreme.
Takođe, one četnoustašomudžahedinske gigante medijskih mrakova i bezumlja ne čitajte, tamo ima svega samo ne pameti, a još je manje pozivanja na odgovornost nesposobnih svesposobnjakovića i firera. Oni se i dalje boćaju glavama živih i mrtvih ljudi. Kao što već rekoh: važi za sva tri bratski zakrvljena plemena podjednako.
Ono što su u vreme izbora od svoje "braće" doživljavali iskreni zagovarači Belih listića, danas isto doživljavaju oni koji pozivaju na razum, kritiku nesposobnih političara na vlasti i njihovog licemerja sa jedne, i nenasedanje na svakojake laži koje kruže po raznim info-portalima što poput otrovnih pečuraka ludara niču na sve strane po internetu.
Interesantno - neka imena se upadljivo ponavljaju, baš kao i oguglale metode diskvalifikacije istih.
Pa i eliminacije.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...