Thursday 24 September 2009

Srednja gradjevinska II/1


Uvod:
Pored Gimnazije, srednje tehničke, poljoprivredne i muzičke, u Negotinu postoji još jedna srednja škola za koju mnogi, pa ni sami Negotinci, nisu čuli. Radi se o Srednjoj građevinskoj školi, otvorenoj u Negotinu, gradu poznatom i po obrnutom vremenskom toku, jer je dan posle 5. oktobra 2000. godine nastupio 4. oktobar. Krajem 2001. godine otvoreno je eksperimentalno odeljenje sa ciljem da se vidi ima li uopšte potrebe za dunđerajem na ovim prostorima. Osnivači, svi ponikli na fakultetu za rikverc-menadžment "Drkoš Tunica", vodili su se tom prilikom za činjenicom da su tokom devedesetih godina XX veka u Negotinu najbolje poslovala stovarišta građevinskog materijala. Ovo eksperimentalno odeljenje trajalo je nešto malo preko 6 meseci, tačnije do početka jula 2002. godine, kada su upravu preuzeli kadrovi tipa "inženjeri ekonomije", takođe sa pomenutog fakulteta ali drugog usmerenja.
Reforma opštinskog prosvetnog sistema, sprovedena u jesen 2004. ponovo aktuelizuje dunđersku rabotu, i odmah dolazi do upisa u eksperimentalnu četvorogodišnju generaciju klase 2004-2008 sa ukupno 70 đaka. Pošto se ova delatnost pokazala kao visokoprofitna, od maja 2008. godine sa radom zvanično počinje Srednja građevinska škola u Negotinu. Upisano je 45 učenika od kojih se njih 20 odmah po početku školske godine dobrovoljno prijavljuje da ponavlja razred zbog neopravdanih izostanaka u najavi. Predsednik odeljenske zajednice je zbog toga bio na nemalim mukama jer je konstantno imao problema sa sastavljanjem liste dežurnih redara i higijeničara, pa je čak morao i nekoliko puta da menja sopstvenog zamenika ne bi li nekako održao razred na okupu. Iako je princip da se u rad odeljenske zajednice ne meša i razredni starešina, u ovom slučaju istovremeno i direktorka dunđerske škole, do toga je neminovno moralo doći jer su neki od huligana-ponavljača povremeno uspevali da ometu redovno održavanje nastave, pa čak umalo i samu svečanu sednicu povodom Dana škole.
Naše odeljenje I/1, koje smo pratili prethodne godine na času iz predmeta gerometrija, ostalo je uglavnom na okupu. Sada je to II/1.

***
Dobar dan deco, i srećan vam drugi mandat školovanja!
Dežurni, da li imamo kvorum za održavanje časova? Imamo? Odlično. Pošto je situacija takva kakva je, održaćemo vezanih pet časova iz predmeta algerovbra u ovom sastavu, pa ako nas huligani ometu - neka.
Sećate se, prošle godine smo iz gerometrije učili crtanje osmokrake zvezde. Eto, fala bogu, naš se trud isplatio pa je sada centar naše Velepalanke postao malo sazvežđe osmokrakih zvezda. Nije da se hvalimo, ali nije ni da nije.
U ovoj godini školovanja, učićemo posle crtanja (u prvoj) malo više matematike, naročito nizove. No, da se za početak zagrejemo, hajde još samo jedan mali zadatak vezan za crtanje. Samo brzo, da što pre pređemo na novo gradivo dok ne počne zima.

zadatak br.1

Da li ste nekada čuli za Zlatni presek (Zlatni rez, Golden ratio, Zlatno pravilo, Božja formula, Sectio aurea, Divina proportione)? To je odnos veličina koje zadovoljavaju određeno pravilo:

ako imamo veličine a i b (gde je a>b), onda (a+b):a=a:b

Dakle, sve u prirodi, ukoliko zadovoljava ovaj odnos potpada pod pojam perfektno. Omiljeni Leonardov broj, tj. odnos/proporcija u kojoj je radio. Savršeno se uklapa u pravilni pentagram ili pentagon.

Dobro upamtite ovaj primer, biće nam potreban za rešavanje problema broj 3.

zadatak br.2

Italijanski matematičar Leonardo Bonači (Fibonacci, Leonardo iz Pize, Leonardo filius Bonacci = Leonardo sin Bonačijevih), koji je živeo u XII/XIII veku, tvorac je čuvenog Fibonačijevog niza (sekvence), Da razjasnimo, ne radi se o onom liku iz serije "Prison break".

Fibonačijev niz je usko povezan sa Zlatnim pravilom, ali to se ne uči detaljnije na ovom nivou vlasti da vas ne bi zaboleli ionako prenapregnuti mozgovi (koji kao da su od betona).
Fibonačijev niz je niz brojeva kod koga zbir prethodna dva broja u nizu daje vrednost sledećeg člana niza. Ukoliko je indeks prvog broja u nizu n=0, onda niz (za početak izgleda ovako):

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, 17711, 28657, 46368, 75025, 121393, 196418, 317811 …

Formula za izračunavanje članova niza bila bi

Fibonači, inače, nije izmislio ovaj niz brojeva - bio je poznat vekovima pre njega indijskim matematičarima. Koristili su ga i mnogi drugi vanevropski narodi.

Princip Fibonačijevih blokova (levo) otkriven je u predmetu od opeke pronađenom na arheološkim nalazištima civilizacije Inka - veruje se da je korišćen za proračun minimalne količine semena koju je potrebno posejati na nekoj površini. Fibonačijeva ili Zlatna spirala u prirodi postoji u cvasti suncokreta (u nizovima od 34/55, 55/89 i sl. - Fermatova spirala, kod koje je ugao zaokretanja 137.508° tj. Zlatni ugao, izveden primenom Zlatnog pravila), kod rasporeda grana na drveću, na ananasu, kod paprati ili šišarki bora.
Osim Fibonačijevog niza postoje i nizovi višeg reda, čiji elementi zavise od broja sledstvenih članova niza čiji zbir daje naredni član:

Fibonacci Tn = Tn-1 + Tn-2
Tribonacci Tn = Tn-1 + Tn-2 + Tn-3
Tetranacci Tn = Tn-1 + Tn-2 + Tn-3 + Tn-4
Pentanacci, Hexanacci, Heptanacci ...

Svi ovi nizovi su praktično beskonačni.

zadatak br.3

Spojimo sada Zlatnim pravilom nacrtan savršeni pentagram u kružnici (koja je sama po sebi savršena) - iz zadatka br.1, Fibonačijev niz iz zadatka br.2 i skicu savršenih proporcija ljudskog tela. Ortocentar i težište savršenog pentagrama nalaze se u centru kružnice, a to je tačno na mestu - genitalija. Ne smej se tamo u zadnjoj klupi, klipane, inače ćeš da poslužiš kao živi model za ovo što objašnjavam! Eto, vidiš kako možeš čak i ti da budeš miran na času ...

Ako na ovaj dijagram dodamo simbole svih partija koje su od maja 2008. protutnjale negotinskim parlamentom, dobićemo gornju sliku. Zašto je baš PNTK u sredini, na onom mestu? Pa, recimo zato što se sve oko njih vrti, hteo to neko da prizna ili ne.
Skupština opštine Negotin ima ukupno 45 odbornika, od čega: PNTK 17, DS 12, SPS 8, SRS/SNS 7, vlaške stranke 1. Na izbore je izašlo pored ovih još 7 listi odborničkih kandidata, ali su pojedinačno bile ispod cenzusa od 5% pa nisu osvojile nijedan mandat. Pa, u čemu je sada fazon? U tome da su tih 7 listi osvojile ukupno 4355 glasa, ili 20,39% od ukupno izašlih građana na birališta. Jedna petina glasova Negotinaca je podcenzusno bačena!
Pored pomenutih nizova Fibonacci, Tribonacci, Tetranacci, Pentanacci, Hexanacci, Heptanacci itd. u našoj Velepalanci nastao je jedan od konačnih nizova. Nazovimo ga Znacciznacci - čita se kao Značiznačijev niz. Taj niz ima sledeću formulu i elemente:

Znaciznacci Tn = Tvs + Tsrs + Tsps + Tds + Tpntk = 45

Niz glasi: 1, 7, 8, 12, 17, 45 i tu se završava. Moglo bi se reći da je ovo neka vrsta jednokratnog izvitoperenog Pentanacci niza. Moglo bi se. 0 nije u ovom nizu - u algerovbri i gerometriji je neprirodno imati 0 odbornika.
Da su pominjani podcenzusni politikopaćenici izašli na izbore sa jedinstvenom listom (nazovimo je 0), i da ostane ova matematika, osvojili bi ukupno 9 mandata za tih 7 izbornih listi. Bilo bi za svakoga i još 2 mandata da preteknu!
Kakav bi onda bio sastav lokalne skupštine? Ovakav: PNTK 14, DS 10, 0 9, SPS 6, SRS 5, VS 1. Znacci - nikakav.
Negotinu se smeše vanredni lokalni izbori, debelom zaslugom svih sa gornje skice. Pa, šta sada možemo novo očekivati od istih? Verovatno baš to.
Evo još malo Zlatne predizborne matematike:
Minimalan broj odbornika za formiranje vlasti u Skupštini opštine Negotin je 23 (polovina+1, od 45). Recimo da su to a+b. Zlatna formula bila bi:

(a+b):a = 23:a = a:b = 1,6180339887

Kako doći do najmanjeg broja mandata koji kako-tako garantuju početnu poziciju za formiranje lokalne većine, tj. vlasti? Neka taj broj bude veličina a.

23 = a x 1,6180339887
a = 23 : 1,6180339887 = 14,21478


Dakle, kada zaokružimo opet ispada a=14 kao minimalan broj odbornika koji stvara mogućnost formiranja Zlatne vlasti u Negotinu. Samo treba uloviti onih ostalih b=9 komada odbornika žive mere, do 23. A to su prošle godine zajedno bile one "nule" podcenzusne. Savršeno.
U tom slučaju, ako SRS i SNS smatramo za potrošače istih mandata, u igri bi bi bilo 6 učesnika: PNTK (sa tih čuvenih minimalnih 14), i ostalih 5 potencijalnih kooperanata (DS, SPS, 0, SRS i Vlasi).
Dakle 1 + 5.
Gotov čas.

***
Stoj, nije gotov čas, ima još minut! Taman vremena dovoljno za jedno naravoučenije iz narodne priče:

Neka baba se 5 puta udavala, pa kad umre krenu Bogu na istinu. Na putu je sretne Sveti Aranđel, pa joj kaže:
- Kuđen si pošla, baba?
- Bogumi, sinko, ja u Raj.
- Aman kako ćeš ti, baba, u Raj kad si se 5 puta udavala? Vuci se natrag u Pakao!
- Aman oklen ti znaš da sam se ja 5 puta udavala?
- Pa kako neću znati kad sam ti ja svakom tvom čovjeku dušu izvadio?
Baba se razljuti pa povika:
- Ha, nijesam prije ni znala krvnika! Miči mi se s očiju! Da im ti nijesi dušu vadio ni ja se ne bih 5 puta udavala.

Eto. Posle crtanja i obračunavanja, ostaju još samo farbanje i mazanje.
Den Braun je za ove naše definitivno malji deca.

20 comments:

Aliprandus Aliprandis said...

Uh, čoveče...ovo je strava kako je dobro napisano...pročitao sam ovo u jednom dahu i oduševio se! Pozdrav za svetskog mega cara LALETA!

Anonymous said...

Lele, na sta ti trosis mozak !
Da si ga trosio na pametnije stvari sigurno ne bi bio tu gde jesi, nego mnogo , mnogo dalje!
Eh.... nije kom' je receno, vec kom' je sudjeno!

Anonymous said...

Ne bih shvatila da mi tata nije objasnio malo. Haos je! :D Imate super ideje i sviđa mi se kako ih razrađujete.

Radmilo Kračunović said...

Dom je tamo gde ti je srce, a ne tamo gde ti je šešir.
(Home is where is your heart is,
not where the hat is.)
Mogao sam ja da odem i u Švedsku sedamdesetih, i da ostanem u Beogradu osamdesetih, i da odem za Novi Sad koliko danas.
Pa nisam.
Kada je moj ćale jednom od nekadašnjih direktora rekao da mora da mu daje platu koja pripada doktoru nauka, taj tenkre (pokojni kao i većina bivših direktora Zdravstvenog centra u Negotinu) mu je odgovorio: A bre bata Mišo, pa šta sediš u Negotin, što ne ideš u neki institut?
I taj je bio doktor, al' "običan", bez onog pravog dr.
Idiot.
Nije ovo trošenje mozga nego su sve to mentalne vežbe za ostati normalan u vremenu poludelih. Mozak se ne troši ali se mentalnim vežbama (pisanjem, čitanjam, razmišljanjem) usporava neminovan proces odumiranja njegovih ćelija.
Alternativa je detelina i ništa drugo.
Pretpostavljam da ima i par onih kojima bi bilo žao što ne bi imali ovako nešto da čitaju.
Nego, zašto bi bilo "trošenje mozga" uporedno proučavanje matematike, misticizma, religije, politike, sociologije?
Šta su to "pametnije stvari": učlani se u neku stranku gde se ne troši mozak (to sigurno) pa onda posao pa funkcija pa pare pa švaleracija pa ... infarkt.
Ili: učiti, učiti i samo učiti, pa kad sve naučiš onda (kao) u Negotinu možeš da se na to popišaš i onda gledaš kako ćeš tako naučen ali i popišan da ideš negde daleko, što dalje odavde, gde te čeka ... ili institut ili bauštel, pa ti biraj.
A Šantićeva "Ostajte ovdje"?
Gde je to mnogo, mnogo dalje ako ne možeš da pobegneš od sebe?
I zašto uopšte bežati.

Stand up and fight.
Never surrender.

Radmilo Kračunović said...

p.s.
JJ je ukapirala.
I uvek se potpisuje.
Za to joj nije trebalo ni građansko vaspitanje niti vjeronauk. Zna da joj je najbolji učitelj ona sama.
A onog njenog ćaleta kad do'vatim na blogu, em ima da se puši em ima da konačno ostavi te krdže od cigareta i prekine da kuka što kašlje.
HNX JJ, nisi ti hejter kako neki tupe, nego za razliku od njih znaš da mozak i služi nečemu. I da im u tegli ne vredi ništa, koliko god ga tamo dugo čuvali. Da se ne potroši ...

Anonymous said...

Bilo bi kul kada bismo i mog ćalca navukli na blog. Sigurna sam da bi svašta zanimljivo imao da napiše, al' neće on. Znam ga.

Radmilo Kračunović said...

'Ga stra da ga ćerka i drugar ne ukantaju komentarima? More, dobar je on, nego eto - kao i svi mi matorci, mrgudi.

Reminder said...

Lale ti počeo sa Kabalom između ostalog ;)
Dobar post a taj (ta) što kaže da trošiš mozak. Ti bar ima šta da trošiš.

Radmilo Kračunović said...

Nisam ja bre počeo (prvi) nego oni sa njihovim oktagramima i pentagramskom političkom matematikom.
Gerometrija i algerovbra za domaći, na javnom mestu.
Čuo sam da će onaj ko (god) pobedi na ovim vanrednim izborima morati da menja prezime u Dunđerski.
Mislim da se mislilo na bacanje ili razbacivanje, pod onim trošenje mozga. Da, verovatno je bilo to u pitanju kada na kraju ipak uspeš da ih nateraš da Filetu daju kakvo-takvo ljudsko mesto za kiosk, poprave igralište u parku ili onu gramatičku sramotu na skoro svakoj stranici opštinskog sajta, ili onima koji ovo čitaju pružiš iole pouzdanu informaciju šta se to dovraga događa u ovom gradu, kada već ne postoji nikakav lokalni medij koji bi obaveštavao građane o bilo čemu drugom osim o novom spotu neke od srpsko-vlaških plastifuksi.

Anonymous said...

Upravo to, koje mi {drustvo} koristi imamo od pametnih ljudi ako tu svoju pamet trose na pogreno mesto i u pogresno vreme! Osim na svoje licno zadovoljstvo {satisfakciju)!
Davno je jos rekao Aristotel :''Dajte mi čvrstu tačku u prostoru i ja ću pomeriti Zemlju'' ! Ne sumnjivo pametna misao, ali do danasnjeg dana , a proslo je mnogo vremena , niko nije uspeo da pronadje tu cvrstu tacku i pomeri Zemlju!
Sto znaci: filozofiju ostavimo filozofima, politiku politicarima, novine novinarima, zdravstvo lekarima... tj. najbolje bi bilo da svako radi svoj posao onako kako najbolje ume, i naravno da bude ocenjivan za svoj rad, e tu bi bilo nama napretka.
Inace pametnim ljudima u svakom slucaju skidam kapu i to pozdravljam, samo malo vise realizacije tih ideja za sto bolji zivot svih nas!

Radmilo Kračunović said...

U čemu je problem sa "anonimnim" komentarima? Što autori ne bi da se potpišu ali bi da ostave sopstveni trag. OK, "Predrag-ostavlja-trag" kako svojevremeno reče Buca pišući pesme na salvetama.
Međutim, ono o Zemlji itd. nije rekao Aristotel nego Arhimed. Svi, baš svi poznati likovi antičke Grčke bili su istovremeno političari, matematičari, filozofi i učitelji. Sve neki "školski predmeti" koji čine definiciju klasičnog obrazovanja. Po definiciji, čak i kod nas, klasično obrazovanje se i dan-danas stiče samo u Gimnaziji. Ko je to zaboravio, šta da mu radim.
Pored toga, Arhimed u poruci svom kralju nije ni imao nameru da pomera Zemlju, već da ukaže kako i naizgled nemoguć korak u stvari nije nemoguć. Samo je potrebno naći pravu tačku oslonca i dovoljno dugačku motku. Utvrditi gde je uporište.
Naravno da je bukvalno pomeranje Zemlje skoro nemoguće (radi se o Kosmosu i drugačijim uslovima primene zakona fizike van planete Zemlje).
Arhimed je ovu misao poslao kao poruku da je za pokretanje bilo koje stvari potrebna određena sila i da se ona smanjuje korišćenjem poluge. Srpski rečeno: što duža motka, to ti treba manja sila.
Tu smo došli na teren politike.
To i jeste bila suština Arhimedove poruke vladaru, nego je on nju malo zamaglio fizikom da mu pametna glava ne bi poljubila prašinu, na određenom odstojanju od ostatka tela.
Opet dođosmo na teren politike.
Stari Grci nisu imali partije (u današnjem obliku) ali su "idiotom" nazivali svakog ko se nije interesovao za politiku - upravljanje gradom, za tzv. "javni život". Ono što danas nazivamo "društvom". Doduše, danas te zovu idiotom ako nisi član neke stranke, što sigurno nije bila osnovna zamisao "na Grcite".
Puko tehničko obrazovanje nije i ne sme da bude univerzalni izgovor za ispašu detelinom. Svi matematičari u istoriji bili su i filozofi čija su učenja korišćena u sociologiji.
Prepametni doktori, inženjeri, fizičari, ekonomisti koje ama ič ne interesuje ništa drugo "osim struke" najjeftinija su roba svake vlasti, ali i najkvarljivija. Neka samo neko kaže da ona silesija Hitlerovih naučnika nije imala pojma šta radi. Mislim, sa stručne strane. Isto je tako i danas.
Opet politika.
Valjda je jasno da što više znaš to više vrediš, i skuplji si za bitange koje kupuju duše. Šta je bolje: znati jedno ili oba pisma koja se kod nas koriste, znati samo srpski (a i to po sopstvenoj volji) ili najmanje još jedan nesrpski jezik pride (ne računa se crkvenosrBski)? Zašto ovi naši politikopaćenici mole boga da u suprotstavljenim strankama ne budu lideri koji znaju mnogo više od dva padeža ili dvocifrenog računa? Pa, naravno, da bi ispali a ne bili pametni, pred biračima.
Politika, of course.
Mada, znam neke iz škole koji su ovo pisali kao "off course", ubeđeni da tako treba. Jedino što ono prvo znači "naravno", a ovo drugo znači "skrenuo".
Novinari u Negotinu, osim Smilje, ne rade taj posao. O doktorima piše u gornjem komentaru #4. U uslovima apsolutne negativne selekcije koja se ovde praktikuje decenijama, teško da možemo pričati "neka svako radi svoj posao kako najbolje ume, pa da ga ocenimo". A ako nemaš posao, ili ti ne daju da ga radiš? OK, i ako ne znaš - ocena, jašta, ali zato je tu partijska knjižica, zar ne?
Političari? Pa ko je ovde školovan za to? Možda ona, članica jedne od negotinskih partija, diplomirani politikolog, koja je rekla da se učlanila u stranku zbog posla! Eto osnova za poništavanje diplome.
Jok - u Srbiji.
Pogrešno vreme i pogrešno mesto ne postoje. Postoje samo izgovori za besmisao.
Da, opet ta politika.
p.s.
Blog i JESTE lično zadovoljstvo, satisfakcija. Od toga retko ko profesionalno živi, osim prof. Dragana Varagića (takvih u Srbiji nema dvocifren broj). Problem možda imaju oni kojima se nešto tu napisano ne sviđa, ali ipak čitaju. Drago mi je što to rade.
Da se zna: svaki komentar, kakav god da je, sastavni je deo ovog bloga. Jedino se tako može steći šira slika i o piscu i o čitaocima, zajedno.
Jbš (kvazi)političare, ne politiku.

Anonymous said...

Eh, da stalno mesam Arhimeda i Aristotela, mada zato je i bolje ostati anoniman, jer da u kojem slucaju Verka cita ovaj blog, morao bih da bezim od zene, mada mi drustvene nauke i nisu bile neki fah.
Elem, sve ovo sto zelim reci je da se kod nas nesto slabo odvaja zito od kukolja, u tom smislu se sve izmesalo i vise se ne zna ko je sta. Sto se tebe licno tice i tvog blogovanja po meni si ti u Negotinu br. 1, a to dokazujem sto sam stalno tu i sve to citam, malo manje Skaline preporuke, jer vec sam rekao nisam naklonjen drustvenim naukama, ali politiku pratim, u nju se ne mesam, ali zelim da kao obican gradjanin, koji na kraju krajeva nekoga zaokruzuje na izborima , ima jasnu sliku za koga glasa. Jeste da je izbor suzen, i da nema nesto mnogo vrsnih kandidata, ali treba da se zna koji je najbolji. E zato pratim politiku.
A sve ono sto sam napisao o tome kako svako treba da radi svoj posao, je opsta konstatacija svega onoga u sta smo sada zapali, a to je nemar, nerad, javasluk, vodjenje abrova, itd, itd, sto dovodi u pitanje celokupne odnose jednih medju drugima i sto na kraju krajeva sve nas vuce na dno!
Pojavilo se mnogo primitivizma, seljacizma i medju obrazovanim. Raznorazne sujete, podmetanja klipova u tockovima i slicne gluposti opet i takve ljude odvlaci od onoga sta stvarno trebaju da rade i zasto su ipak placeni.
Zaista ne zelim nikoga da imenujem, jer bi bilo glupo, u stvari to smo svi mi , svi mi koji trebamo da stavimo prst na celo i pred samim sobom se zapitamo sta ustvari radimo i cemu sve to vodi! To ce tesko uraditi jedna osoba koja bude dosla na vlasti, jer to je proces koji ce tesko uraditi i vise osoba i to za nekoliko decenija, bitno ga je pokrenuti i odrzavati. To je uredjenost drzave, regiona , grada i sela, to je uredjenost porodice i nas samih.
PS. Mislio sam da izbrisem ovaj komentar nekako mi izgleda kao predizborni govor, ali neka ostane, mozda sam previse depresivan, nekako, zivot u gradu gde se sve manje vide ljudi a sve vise posmrtne plakate na zidovima i banderama ne deluje mnogo sareno i optimisticki.

Sauron said...

"Анониман" džabe be ti politika i sve kad nemas m... da ne budes "Анониман"

Radmilo Kračunović said...

Hm, ja ne brišem ni tuđe pa tako ni svoje tekstove, kakvi god da su. A i dopuštam "anonimne" komentare, jer svako ima svoje razloge.
Politički govor? Pa jbg, ako neko ustane i kaže "ej bre, pa ovo ovako više ne ide", to jeste politika. Problem je što se kod nas to predstavlja kao stvar stranaka, partija, a ne građana. A ko kaže da se ne možeš da baviš politikom van stranaka? Pa, oni sami.
Grdna stvar.
Sve će to da traje do onoga dana kada svi budu bili članovi neke od stranaka a te iste ne budu osvajale na izborima broj glasova koji odgovara broju članova. U Negotinu je to primer u odnosu rezultata DS:PNTK. Školski primer, rekao bih.
I, ko će prvi da tresne, šta mislite?
Strančarenje a ne politika, to je ono što nam je došlo glave. Ne varajte se da nije.

Nitogen said...

Lale,neka sledeće pisanije bude iz oblasti srpskog jezika,ima ovde( među komentarima ) poprilično "urukativa". Daj vidi neko gradivo iz sedmog ili osmog razreda,pošto pojedinci nisu dotle stigli.

Radmilo Kračunović said...

De bre što da brzamo, ima ih u Negotinu koji ni pripravni razred ne bi položili, ili zabavište, gde još i u školu da ih šalješ.
Zakon kaže ko (svi) mora da ide u osnovnu školu, ali ne kaže i kakav.
Skala im svake nedelje drži čas iz književnosti. Pa sad, ko čita - čita. A ko Tarzan - cepa drva ili se bavi politikom.

drjackas said...

Da preskocim debatu i nadovezem na temu u postu.. Bojim se da si upao na njen teren! Imala je ona "visu matematiku" na elektronskom!

Radmilo Kračunović said...

Bre, ja do sada sto puta ponovih da je Ona jedan od najboljih matematičara u istoriji Negotina, i to možete da pitate bilo koga od profesora koji su nam predavali.
Nema tu šta da se foliramo, jeste tako.
Nego, nekako, izađe nam ta njena matematika svima na nos. I viša i niža.
Mislim, matematika, jelte.
Nacrtna gerometrija je zaseban slučaj.

RainDog said...

Znači "Laletov četvrtak" definitivno dolazi kroz četiri dana? Ili sam ja pogrešno sve shvatio?

Radmilo Kračunović said...

A što bre moj četvrtak, majkumu? Iš te žutocrvene sotone od men' što dalje! I Petko u paketu sa njima, da ga ne zaboravim.
Lele, da nisam upravo sada razotkrio buduću koaliciju na vlasti u Negotinu, a nisam smeo to da kažem?!
Eto.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...