Sunday 13 September 2009

Otisak Nedelje - 13.09.2009.


Otisak prethodne nedelje zaista mora da bude nikako drugačiji nego - opšti. Mokranjčevi dani su u Negotinu glavna tema, ali odmah do nje ide (ona, na žalost ludačka) - politika.
Pa da vidimo i to čudo, ovonedeljno.
btw. na Mokranjčevim danima je trenutno koncert Vasil Hadžimanov benda, sviraju jazz obrade Mokranjca. Bacite okce.

Predlog #1 - Gimnasium

Negotinska Gimnazija proslavila je 170 godina svog postojanja. Otvorena je 10. septembra 1839. godine ukazom (namesništva) Kneza Mihaila Obrenovića. O ovom jubileju je podosta rečeno ali još mnogo toga se može reći i dodati, jer to jeste jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji.
Nažalost, Knez Mihailo je završio kao i svaki drugi srpski proevropski i progresivan vladar - prerano i naglo. Pitam se šta nam to treba, da ubijamo svoje najbolje a druge, najgore, krstimo najvećim.
O njoj je pisao i poznati austrougarski putopisac-špijun Feliks Kanic, koji je u XIX veku dva puta bio u Negotinu. Interesantno, ali napisao je da su u to vreme Šabac i Negotin bila dva grada tadašnje Kneževine Srbije sa najvećim brojem opismenjenih stanovnika. Ispred drugih, mnogo većih i važnijih palanki serbskih.
Tokom I Svetskog rata nastava je obavljana na okupacionom bugarskom jeziku, a tokom II Svetskog rata nemcima tako nešto nije palo na pamet. Eto.
A danas ...

Danas je u toku renoviranje fasade Negotinske Gimnazije. Za pohvalu, ali i za zamerku što to nije učinjeno pre početka školske godine, obeležavanja jubileja i Mokranjčevih dana. Ali, bolje ikad nego nikad.
Ipak je to moja škola.

Predlog #2 - Mokrdani

Svakodnevno najavljujem dešavanja oko Mokranjčevih dana, ali šta bi ste rekli da sam prvo objavio ovu sliku? Ulazna vrata Doma kulture, objava pučanstvu šta, gde i kako. I koliko. Pročitajte pa sami zaokružite sve ono što vam na ovom papiru "žulja oko".

Na stranu standardna domaća dopismenost, ali 44. Mokranjčevi dani, evo danas u baksuznu nedelju (13.09.), na polovini ovogodišnjih događanja, zaslužuju pohvalu. Live streaming prenosa koncerata radi nesmetano, čak i onaj opštinski špijunski webcam uglavnom radi bez secanja.
Čudo jedno, da se uplašiš. Prosto me tolika dobrota plaši, k'o da sluti na nešto ...

Predlog #3 - Kante

JKP Badnjevo je svojevremeno iz donacije dobilo stotine PVC kanti za smeće, da u sklopu projekta "Primarna selekcija i reciklaža itd." građanima u jednom broju ulica (od raskrsnice u naselju V.Vlahović do Vašarišta) iste besplatno podeli uz edukaciju kako vršiti tu selekciju. Papir, metal, plastika itd. etc. ovoono. Pošto ta edukacija u našem narodu nikako ne uspeva, mislim na pomenute ulice, doneta je odluka da se tim projektom obuhvati čitav grad i svima ponude pomenute PVC kante za selekciju smeća. Plave i žute, zelene su već podeljene.

Intreresantno kako naš narod baš ne voli kada mu se nešto nudi za džabe. Ne znam šta nam je. Međutim, kada je objavljeno da kante može da preuzme svaki stanovnik Negotina, narod navalio ko mutav. I šta sad, odakle to?! Pojma nemam, možda je to zgodna tema za nekakav traktat na temu psihoanalize sociologije mase.
PVC kante za selekciju smeća možete preuzeti radnim danom od 7 do 15h u magacinu JKP Badnjevo, ulica Vere Radosavljević br. 5. Ugovor o preuzimanju sklapa se u upravi na Zelenoj pijaci, kancelarija br. 3 (telefon 541-640).
Bitno je da kante jesu za džabe, ali i da moraju da se čuvaju od oštećenja ili se plaća puna cena - kao kazna. Takođe, neophodno je da građani stvarno koriste te kante za ono za šta su predviđene. Dalje od ove molbe komunalci ne mogu da utiču na Negotince. A bre, džabe!
Na Negotincima je zadnja.

Predlog #4 - Dve kule

One budale iz Al Kaide uspele su da pre osam godina sruše Dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Sumnjam da su pre toga čitali Tolkina, jer je tamo srušena samo jedna kula, ona Sauronova Barad-Dur u Mordoru, dok su sve druge ostale čitave. Kako god, kažu da su 2752 osobe izgubile život zbog sadejstva ludih terorista i kretena iz US obaveštajnih službi.

Teorije zavere se sve više umnožavaju. Eto tako i ova, na sajtu What really happened (Šta se zaista dogodilo). Šta god da se zaista dogodilo, neće vratiti onih 2752 komada duša.

Predlog #5 - Cijena, Bing?

Ovakve stvari se uglavnom ne dešavaju Bingu i Sir Oliveru, ali Negotincima se dogodi da ne mogu tako lako da razabru o kojoj se cifri radi na artiklima u "jednoj privatnoj robnoj kući". Onoj inovativnoj po pitanju selekcije i odlaganja otpada, tako dragoj ovom blogu.
Inspekcija? Hvala na pitanju, živa i zdrava.

Predlog #6 - Kalendaw za 2009.

E pa ovo nisam mogao da preskočim! Došlo mi je da puknem od smeha kada sam u kancelariji jednog od šešeljista video ovaj kalendar okačen na zidu. Hajde što im je istetovirao čela, ali što im bre zaokruži oči? Lepo su mu rekli da to skloni (provereno, znam), ima da naiđe neko ko će zbog toga da ga ukanta.
I naiđe neko.
I, naravno, ukanta ga - sve u duhu onih plavo-žutih kanti.
Iskreno rečeno, nisam siguran da je pomenuti kadar ukapirao vic.
Ljubi ga majka.

***
Četvrtko i Petko negotinski ove nedelje su na prinudnom odmoru.
Zbog kulture.
Svako, naravno, na svoj način.
Kamo lepe sreće da nisu na odmoru, već na odvikavanju od politike.
Sreća - po sve.

7 comments:

mahlat said...

Ama, je l' u tom Begotinu iko sem tebe ume da koristi slova i brojke, sva se sludeh.

A i poMahlatio si :)

mahlat said...

Negotinu... 'bem ti slova u mrklom sam mraku

Radmilo Kračunović said...

Hm, Begotin, Bedotin, Negotin - izađe mu na isto.
Znaju bre oni sva slova i brojke, nego ima tako poneko što ga mrzi da ih se seti, a baš njemu daju da piše obaveštenja, oglase, cene, web stranice i tako to.
PoMahlatio?! Lele, ubiću onog RainDoga cinkaroša ...

Reminder said...

Jes Lale pa da nam neko iz komunalnog namerno porazbija kante a ondaK mora da plaćamo. Meni ovako lakše da bacam po putu. Slika i prilika Negotinca i Srbina.

Radmilo Kračunović said...

E, izem ti sadejstvo žive sile ...
Zaboravih da spomenem i ovo: besplatnu kantu za smeće mogu da dobiju samo oni građani Negotina koji su izmirili svoje obaveze po računima za komunalne usluge, inače - jok!

Anonymous said...

besplatno za sve ili samo radnike komunala? ovako ispada građanik/ka=radnik/ca komunala, a i ako uzmem kantu za npr.papire ili pet, otalo i dalje da guram u stari bojler? a jel moze to se uzme za kupus?

Radmilo Kračunović said...

Bre za sve je besplatno ako čuvaju kantu. Ako je oštete plaćaju cenu kao da su je kupili. Što bi pa sad radnici komunala bili nešto povlašćeni?
Kante se dele samo onima koji imaju kuće, ne i onima koji žive po stanovima. Do danas je podeljeno nešto manje od pola, od ukupno 600 komada (koliko ih ima). Niko ti ne brani da uzmeš i 3 ili 4 kante ako hoćeš da ih koristiš za ono što piše u ugovoru - a piše puno lipih stvari, čudo jedno ...
To za kupus je zajebancija jednog od naših, koji je (kao) hteo kantu za stan, da kiseli kupus.
Ne treba ti za PET jer su postavili one kaveze za ćurke, tj. plastične flaše. Nemaš tako nešto u blizini kuće? Prijavi komunalnoj inspekciji u opštini da daju nalog JKP da postave. Na fekalnoj stanici ima desetine tih "kafeza" koji još nisu raspoređeni po gradu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...