Monday 14 September 2009

Olja Ivanjicki po prvi (post mortem) put među Negotincima


Kada nije moglo sa ove strane života, onda je moralo da ispadne ovako - sa one. A "za dlaku" je falilo da ne ispadne nikako.

07.07.2009. Blic - Zabranjena izložba slika Ivanjicki na Mokranjčevim danima
07.07.2009. Pink - (NE)Kultura: Zabranjena izložba slika Ivanjicki na Mokranjčevim danima
07.07.2009. SMedia - Zabranjena izložba slika Ivanjicki na Mokranjčevim danima
08.09.2009. Politika - Neizvesna sudbina izložbe slika Olje Ivanjicki
10.09.2009. Ilustrovana Politika - Zaplet: Ko treba da čuva blago Olje Ivanjicki?
12.09.2009. Svet - Problemi oko zaostavštine Olje Ivanjicki!
14.09.2009. Naslovi.net - Olja Ivanjicki na Mokranjčevim danima

Radi se o slikama Olje Ivanjicki koje su bile bezecovane za slikarkinog života, ali je eto ispalo da zbog ostavinske rasprave i iznenadne pojave fantomske naslednice Oljine sve krene naopakim putem, kako to obično kod nas biva. Organizatori Mokranjčevih dana su obezbedili transport i obezbeđenje slika, uplatili kintu, i onda pali u fras kada su čuli da sud ne dozvoljava iznošenje slika iz Fonda dok se ostavinski spor ne razreši.
Međutim, kako to obično u životu baš i ne biva, ispalo je da je u Negotinu u subotu 12. (bez J) septembra otvorena dupla izložba slika Olje Ivanjicki, što organizatori nisu mogli ni u najluđim snovima da zamisle.
I tako, u Unutrašnjoj galeriji Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu, izloženo je 11 slika koje su prvobitno bile naručene za izložbu:

1.Apokalipsa pentaptih 2.Raspeće, Milenijum 3.Apokalipsa 666 4.Trkač 5.Tamna slika 6.Dama sa hermelinom 7.Sveti Jovan 8.Madonna Atomica 9.Anđeo 10.Dan i noć 11.Leonardova godina

Da cirkus ne bi ispao veći nego što se činilo da će biti, u pomoć organizatorima Mokranjčevih dana priskočio je Mirko Mrkić Ostroški, prijatelj Olje Ivanjicki i vlasnik izdavačke kuće "Interpress", i iz privatne zbirke obezbedio jedan broj slika ne bi li izložba ipak bila održana.

Jedan deo tih slika izložen je u holu na spratu dok se ostale nalaze u maloj galeriji.

Uglavnom ulja na platnu, poznate ličnosti.
Ima tu i malo nekakve numerologije: prvi set broji 11, u maloj galeriji 13 a u holu 14 slika. Izložba je otvorena 12. septembra. Potrefilo se.
Eto, baš sam ih nahvalio. Sad bi bio red da kažu koliko su pukli para za sve ovo.
Što bi rekli Otpisani:

Pop-art, gevezen zajn!

2 comments:

Reminder said...

kad bi inače prosečan Negotinac mogao da vidi te slike tako da novac nije bitan u ovom slučaju ili jeste ?

Radmilo Kračunović said...

Slažem se, zaista kada bi prosečan korisnik interneta mogao da na jednom mestu vidi toliko slika Olje Ivanjicki da nije blogeraja ...
Na stranu zajebancija, ali i prosečan i neprosečan Negotinac su imali retku priliku da bace oko na zerbiš hoh-art i u svetu priznat. Nego ... i jedan i drugi pune budžet iz koga se sve plaća, pa bi mogli i da znaju cifru, red je. Kao i bilo gde drugde, u "normalnom" svetu.
Bitno je itekako, ukoliko je sa malim parama postignuto nešto ovako, i za pojmove šire od negotinskih - veliko.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...