Monday 14 September 2009

ХЛИВ/ИВ


Pa sad, ovako bi (kao u naslovu) vajni ćiriličari napisali 44. Mokranjčevi dani - 4. dan. To su valjda oni što pišu da u Todorčetovom konaku upravo ide koncert mađarskog hora JAZZ VOISES, a okolo sve ćirilica da se ne vidi nepoznavanje engleskog jezika. I to u obe varijante "INFORMACIJE", ona sa ulaznih vrata Doma kulture ali i ona sa sajta Opštine.

No, pored toga večeras je u Domu kulture na programu (a i na live streamingu) nešto. Kažem "nešto" jer na jednom mestu piše "15 ruk.po Stevanu", na drugom "15 rukovet po Stevanu" a izgleda da se radi o "15 RUKOHVATA PO STEVANU" kompozitora Zorana Hristića u izvedbi duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije. Daleko bilo da imam nešto sproću umetničkih sloboda, nego, iste su nam iznedrile i Mitrićeve Veljka na magarcu u centru grada i Vukovu glavu na kolcu preko puta osnovne škole "Vuk Karadžić". Petnaest rukohvata! Jal gelendera, jal u gradskom prevozu ... štagod bilo, samo da narod ima za šta da se 'vata.

Čuveni Hristić-od-dvaes'-gradi svoje umetničko delo komponovao je "po narudžbini Festivala". Ma da mi je samo da jednom sretnem na ulici tog Festivala, ruku da mu stegnem i čestitam na izboru jelovnika, ali i karti pića. Dakle, na live streamingu Mokranjčevih dana od 20:30h za večeru imamo 15 Rukohvata po Stevanu, bez luka i ostalih priloga, u Somunu kulture u Negotinu.

Inače, ovo je premijera kompletnog dela, mada su neki fragmenti već iz(v)edeni još 28. juna ove godine na otvaranju "Kluba Vidosav" u selu Botunju (...) kraj Kragujevca. Naravno, radi se o klubu ljubitelja pisane reči osnovanom u čast pisca Vidosava Stevanovića.

Dakle, još neki minut i počeće Rukohvati, ovoga puta ucelo.
Živi bili pa izeli, ovaj - slušali i gledali.

***
Eto, poslednja vest kaže da izvođenje 15 Rukohvata po Stevanu konačno počinje u 21:25h.
Počinje, počinje ...

1 comment:

Radmilo Kračunović said...

U bre, al' su ovi brzi, trebalo im je pola sata da sve iz(v)edu ...
Pa nema, ožednelo se, ne može se izdržati tolika kultura.
Ovaj, slava.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...