Sunday 20 September 2009

Otisak Nedelje - 20.09.2009.


Prođoše Mokranjčevi dani, narod besplatnim kantama za đubre ne veruje, Četvrtko i Petko zajedno čuče na nekakvoj motki i čekaju li čekaju.
Negotinska posla.

Predlog #1 - Rođendan

Google Blogger je proslavio svoj deseti rođendan. Prvo beše samo Blogger u vlasništvu Pyra Labs, te 1999. godine, pa ih je potom 2003. napazario Google za neku sitnu lovu, da bi sa 250 hiljada digao mesečnu posetu na oko 300 miliona.
Čudo jedno taj e-business, naročito kada ga Google praktikuje.
Nema veze, ne smeta kada je džabe. Baš kao i one kante negotinske.

Predlog #2 - Dan D

Kao, prethodne nedelje je bio i Dan D(emokratije). Tačnije - 15. septembra. U usijanim neojapijevskim glavudžama neko je postavio znak jednakosti između demokratije i svih srpskih partija koje u svom nazivu imaju "tu reč". Baš kao i Demokratska Narodna Republika Koreja, čuvena po tekovinama demokratije. Nekada su tamo dočekivali Tita kao crvenog boga, danas ovaj naš Državnik ide nešto južnije na priklonjenje komunističkom kapitalizmu, tj. četvrtom stubu srpske spoljne politike. Jeste Perice, u Kinu.
Ako niste znali, Srbija je sekularna i slobodna država, pa kada uhvate da vas negde njih tridesetak gaze i to sa sve nacionalnim kalupom za đonove čizama, vi im lepo na glas čitajte ovo saopštenje Skupštine Srbije - dok vas biju. Čim prestanu, znači da ste pobedili.
Kako da ne.

Predlog #3 - Srbistan

Da, najbolje je da se zemlja u kojoj bi Državnik da vlada zove na turskom. Tako bi komotno mogao da bude predsednik RS: Republike Srbije + Srpske = SrBske. Baš da ga uklopi u pravopis koji ionako praktikuju preko Drine, a i ovde će ako bude sreće.
Nikada niko nije ni sa jedne strane Drine nijednu školu imenovao "Slobodan Milošević". E sad, ono sa Titom je druga stvar. Kao i ovo, bez Titom.
OŠBT - osnovna škola "Broz Tito" ili "Boris Tadić"? Najveći sin, koji god da je u pitanju.
Ma jok - OŠ "Srbija" Pale, Bosna i Hercegovina.
Јебла вас ћирилца.

Predlog #4 - Anđeli pakla iz Crne Reke

Bre onaj pop Bane je zaista majstor svog zanata! Njemu nikada nije dosadno, stalno su mu nešto ruke zauzete oko nekog posla - ili bije lopatom po narkomanskim guzicama, ili nešto prčka oko glave motora (Motorhead?!), ili mantra i blagosilja sve onako unakrst.

Čovek postade savetnik za duhovno-psihološko-terapeutska pitanja, ma službenik jedan u Pravoslavno misionarskom i duhovno rehabilitacionom centru "Black River". Plus organizator vožnje podrške prethodnom podužem naslovu. Moto-klub "Crna Reka", dobrodošli, mesta ima koliko vam bulja ište.

A i nisu nešto baš originalni sa tim alatljikama u orlujskim kandžama. U stvari, nisu originalni uopšte. Be(j)zbol palica, lopata, ašov ... More, kad se dignu kuka i motika!

Predlog #5 - Beograde, Beograde ...

... gde će ti duša?
Da li je ovo naplata za onaj remi sa reprezentacijom Francuske, ili je to samo užasna svakodnevica grada koji je nekada pretendovao da bude evropski a danas sve više liči na Bagdad? U stvari više liči na "Warriors" ili "Gangs of New York", ako ćemo pošteno.
I opet pade čuveni specijalitet sa Pakla Marakane: prehrana bakljama članova neprijateljskog čopora. Doduše, pade i bacanje preko ograde stepeništa, toliko slično onom od 9. marta 1991. kada je kod Beograđanke poginuo policajac Nedeljko Kosović.
E moj Beograde.

Predlog #6 - Parada

Neki naši brinu o tudjim guzicama, a jebu sve redom u zdrav mozak.
Ko?
Pa, Naši, bata Šurdo. Oni Porodični.
Srbi tradicionalno ne podnose zloupotrebu izlaznog otvora digestivnog trakta u seksualno zadovoljavajuće svrhe. E sad, što obožavaju da guraju nos u isto - to je već nešto drugo. Recimo, folklor. Ne znam samo odakle onda silne psovačine u kojima su glavni akteri baš Domaćini i pominjani otvori raznih članova porodice, posebno muških.
More, neće manjina gospodariti većinom!
Ko ih je to takve pobrojao da bi se samonazivali većinom - Bećković maybe? Ili oni što znaju da broje do 10, eventualno do 20 ako se izuju. Ili oni što se stalno pozivaju na Stari Zavet a preskaču Novi, kako im kad zgodno odgovara.
Kako god, još jednom je u Srbiji pobedio fašizam, ali ovoga puta proevropski - podvučen žutim. K'o gaće, otpozadi. Crvenu boju ostavljam za obraz.
A Gejsedamnaestplus, šta bi sa njima? To mu liči nekako na skoro-pa-punoletnog učesnika otkazane parade, zar ne? Možda, ali samo bez njih, Muzikanata. Nema tu nikakve vlade da se ucenjuje i ruši, što bi se zamarali stručnjaci.

Crvena pepeljuga, domaćica Parlamenta, ta nesuđena učesnica, sada bi da se pospe pepelom, kada nije bilo ničega za potpaliti ...

Predlog #7 - Basket case

Basket case u američkom žargonu predstavlja predmet/slučaj koji je zreo za korpu za otpatke. Kao, nema leba od toga, baci ga u đubre. To je američki slučaj.
Naš slučaj je ipak prijatniji: naš basket case je srpski žargonski - ona dečurlija su uspela da osvoje srebro na Evropskom prvenstvu u košarci. Srebro koje vredi kao zlato, naročito kada smo videli da ti momci mogu da pobede svakoga, pa i Špance. Zaista, Duda Ivković je zadao domaći zadatak ali i glavobolju mnogima u svetu košarke. Po ko zna koji put.
Svaka čast.

***
Primetili ste da u predlozima nema nijednog koji se tiče lokalne nesreće Negotinske? Posle (ot)pozdravnog govora naše predsednice opštine na zatvaranju Mokranjčevih dana valjda je svima jasno: Negotin nikako nije palanka nego - velegrad. Gadan trip, zar ne? Plus, vanrednih lokalnih izbora u Negotinu će biti.
Kada? U narednih 6 meseci, najverovatnije, a možda i pre.
Aman, odakle sad pa to znaš?!
Pa, ne skupljaju indijanci kože i drva za zimu, niti je CNN najavio, nego negotinski LDP se opet useljava u nove prostorije. Baš kao i prethodna dva predizborna puta (2007 i 2008) ...
Labudova pesma za kraj festivala, zar ne.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...