Tuesday 15 September 2009

Makar Čudra


Po motivima pripovetke "Makar Čudra" koju je napisao Maksim Gorki, Pozorište na Terazijama iz Beograda izvodi mjuzikl "Cigani lete u nebo" (u režiji Vlade Lazića). Naravno, na 44. Mokranjčevim danima u Negotinu, scena Doma kulture "Stevan Mokranjac".

Radnja mjuzikla se vrti oko sudbine čergara, ma melodrama jedna, balada o kradljivcu konja i tako to. U pozadini piče "Oči čornije" i ostali hitovi iz ove čuvene priče, po kojoj su naravno i filmove snimali. Pogledajte na live streamingu, vredi, a i neće da se baci.
Tema ovog mjuzikla nije baš kao poput one na E-Stavu "Bor u medijima - nedelja za nama" gde se rasplamsala žestoka polemika baš oko cigana (ovo nije rasistički, nego u kontekstu), a nije ni u stilu teksta u majskom broju Republike "Cigani lete u nebo (nije mjuzikl)".
Pogledajte, prenos je u toku.
Ne dajte da vas zbuni trenutna pauza (21:30), nastavak tek što nije počeo.

***
O onome što su nazvali "Poetsko predveče posvećeno Mokranjcu" možda će naknadno više da napiše Skala. Ja sam apriori gadljiv na sve što ima ikakve veze sa najvećim srBskim književnikom - koji će to postati, naravno, tek kada rikne Dobrica Ćosić. Jašta da govorim o Matiji Bećkoviću.
Nisu mu ovo Njegoševi, nego Mokranjčevi dani.
Da ne zapostavim i ostalu trojicu umetnika, spomenuću da su u Paviljonu o Mokranjcu spevali i Dobrica Erić, Pero Zubac i Tomislav Mijović. Sva četvorica, krem naše poetike, ali onaj prvi ...

A što bre toliko po njemu, baš je to neki fini čovek?
Zbog ovog ali i mnogo čega drugog:

Deca bez kičme su naša budućnost, pa pošto nam nameću da rađamo beskičmenu decu, za nas bi najbolje bilo da ih uopšte nemamo.
(govor Matije Bećkovića na Nacionalnoj komemorativnoj akademiji povodom 10 godina od NATO agresije na Srbiju)

Za nas ... takve kao što je on.
To u životu nije čulo za tešku bolest spina bifida (lat. "rascepljena kičma"), jer čitavoga života pati od rascepljenog uma - nikada neće uspeti dovoljno da bude Srbin da bi konačno prestao da bude Crnogorac. A i Crna Gora ne postoji, beše li tako Akademiče?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...