Sunday 12 July 2009

Otisak Nedelje - 12.07.2009.


I srbi i jevreji su nebeski narod. Tako kažu mudroseri i jednih i drugih.
Nego, da se mi ipak spustimo na zemlju.

Predlog #1 - Vreme je ...

Da krenemo sa nebesa, pa dokle stignemo.

Mudri administratori opštinskog sajta našli su pouzdan server sa koga će da skidaju pouzdane podatke o vremenskim prilikama u Negotinu. Američki weather.com je precizan, taman koliko je i Majkl Džekson pred smrt bio crnac, ili čovek (uopšteno gledano). U proteklih 24h (a i inače) temperatura je konstantno 28C, vazdušni pritisak 980 mbar, sunce cepa i danju i noću. Ima tu i neki oblačak da, onako, sreću kvari.
Kakva idila, kako da ne. Neko ko baci pogled na opštinski sajt, pa ga interesuje i lokalno vreme, a ima nameru da se zezne i dođe u Negotin, pomislio bi da je ovde raj. Idealna temperatura, pritisak, oblačnost, vesti su sve o nekim lepim i uspešnim stvarima - divota jedna.
Svako ko se zatekao u Negotinu u poslednja 24h dobro zna kakvo je vreme bilo. Ako su hteli da daju ozbiljnu informaciju o vremenu mogli su da koriste i domaći meteorološki net-servis vremenskaprognozasrbija.com. Besplatan, lagan i ne guši kompjuter, ažurira se na svakih sat vremena podacima sa terena.

Mogli su i engleski weather2umbrella.com, detaljan i precizan. Koristi ga B92, ali i TV Salaš.
Ovako, opet sve navrćemo na teren politike. Podaci o vremenu ne smeju da štrče stilom od ostalih vesti. Dakle, striktno afirmativno. Ko te pita za aljkavost o trošku građana.
Kralj Sunce, navuko nešto malo opozicionih oblaka oko sebe - da se ne vidi da je go.

Predlog #2 - Utorko

Pa da, uplašio se Petko da mu je provaljena šema zakazivanja sednica SO Negotin pa rešio da zavara trag, zakazujući novi samit bećara za utorak 14. jul. Veoma bitna sednica, zaključujući po Dnevnom redu. Samo 2 tačke: izveštaji o radu Doma kulture i Turističke organizacije (TOON). Bitno, ali za održavanje kondicije, tj. tonusa kontinuiteta nelegalnih sednica. Može sad, pa - hop!, za tri meseca, ako u međuvremenu ne bude neke naoblake.
Priča se da se u nekim junačkim glavama kuva premisao da se doda i treća tačka Dnevnog reda. Smena u Domu kulture, razrešenje starog i postavljenje novog organa. Pogodite samo koga.

U finansijskom izveštaju TOON verovatno postoji i stavka za održavanje web sajta. Onda, neka isprave gornju budalaštinu: restoran "Obilić" i restoran "Zlatna ribica" su jedno te isto. "Obilić" je bila prava, stara gradska kafana, svojevremeno renovirana pa potom još jedared da bi postala "Zlatna ribica". Adresa - Trg Đorđa Stanojevića 14, preko puta Elektrodistribucije. 2 u 1.
Aljkavo, kao i opštinski sajt. Važno da ima.

Predlog #3 - Stoka92

Pa taman su ovi-što-ih-stalno-nešto-prozivam uradili i nešto lepo, sredili zelene površine, zatravili ih i očistili, kad opet stoka nagrnula! Aman, jeste tu, gde je danas centralni gradski park u Negotinu, nekada bila stočna pijaca - ali pre 100 godina!

Ne znam ko je to uradio, sumnjam da će neko to da otkrije. Biće tako sve dok konačno policioti ne počnu i tu da šetaju, plus opština uvede radno mesto (svoje, ili vrati komunalsko) čuvara parkova. Sa motkom ili lopatom kao osnovnim sredstvom za rad.
Ovo su uradili ili klinci iz Negotina ili iz neke ekskurzije. Ako su prvi, krajnje je vreme da se tome stane na put. Ako su drugi, onda predlažem da od sad pa nadalje i ubuduće, svako ko ima nameru da dovede ekskurziju u Negotin, mora da plati Turističkoj organizaciji depozit za čišćenje parkova i ribanje spomenika, plus za uklanjanje ulja i goriva sa trotoara ispred hotela. Iz autobusa. Dobro, stoka, ali što 92? Pa lepo se vidi potpis na slikama, onaj crnim markerom. Prošli put je bila Kika, sada su Sanja92 i Maja92. Sedamnaest im je godina tek, taman vreme za ekskurziju - zar ne. SFC? Tražite neki fudbalski klub na S. Verovatno domaći.
Nije baš da mislim kako su naši cvećke, ali ovog puta ipak tipujem na one druge.

Predlog #4 - Lingvistika

Užas. Srpskoengleski im, maternji. U DC (diskoteka) Arena dijauču, a u servisu se ... nalizuju?
Što nisu probali ćirilicom, možda bi im bilo lakše ...
Lingvistika se kod nas prevodi kao "jezičarenje", zar ne?

Predlog #5 - Izlog za uzor

Kakva aranžerska katastrofa od izloga - kvazirenoviran izlog Robne kuće, pa još aranžiran u etno-socnadrealističkom stilu, po poslednjoj istočnonemačkoj modi. Privatizovani INEX-Uzor je krenuo u prekomponovanje svojih lokala na udarnički način. Biju čekićima i kompresorima po marketu, biju prolaznike u zdrav mozak ovim izlogom.
Mislim da se ni Kraftwerk sa svojim robots-fazonom ne bi libili da tu održe koncert. Među eksponatima.

Ali, ima tu i nekakve duhovitosti. Obratite pažnju na lik u prugastoj odeždi, skroz levo. Da li znate ko je to?
Artur Dent, nesrećnik i (pret)poslednji zemljanin iz "Autostoperskog vodiča kroz galaksiju" Daglasa Adamsa. Tu je pižama, u ruci mu je peškir (tj. treger-majica, ali sad to nema veze - važno je da može da se obmota oko glave), a to što mislite da je u desnici telefon - grdno se varate! To je ono sokoćalo za uvlačenje stopera u svemirske brodove, pa i Vogonske.

Predlog #6 - Isto
12.07.1992. = 11.07.1995.


Novi Zavet
dela apostolska 2:38

A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Matej 4:17
Otada poče Isus učiti i govoriti: Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko.


Qur'An
El Tahrim - Zabrana 66.8
O vi koji vjerujete! Pokajte se Allahu kajanjem iskrenim. Možda će Gospodar vaš da odstrani od vas zla djela vaša i uvede vas u bašče ispod kojih teku rijeke na Dan kad Allah neće poniziti Vjerovjesnika i one koji su s njim vjerovali, svjetlo njihovo će juriti ispred njih i s desnih strana njihovih. Govoriće: "Gospodaru naš. Upotpuni nam svjetlo naše i oprosti nam. Uistinu, Ti nad svakom stvari imaš moć!"

Isto.

Prvo su oni nama, a onda smo mi njima. Tri godine. Jedanaest hiljada duša. Već kršteni, i oni i mi. Svako na svoj način. U Ime Njegovo. Pa posle kako ko - neko pod krst a neko pod bašluk/nišan*. Svi pod zemlju.
*(bašluk ili nišan je muslimanski nadgrobni spomenik; kakve li ironije ...)

Isto.

Zato ćemo, kako se čini, još dugo, dugo, čežnjivo da gledamo u ovaj grb i ovu zastavu (bilo staru/levo iz 1572. ili novu/desno iz 1937), Kraljevine Holandije. Svi mi, i naši i njihovi.
Holanđani zbog Nas, i Jednih i Drugih, još uvek preživljavaju tešku nacionalnu traumu. A kod nas, nekima je još uvek malo. Zaista, ako je u zločiniteljima bilo imalo vere, bez obzira na stranu Drine, kako su zamislili da se izvuku?

Isto.

Toliko o Padu. Ne ponovilo se nikada više.

***
Mračno.

Evo, makar da malo razblažim, pogledajte šta je RainDog imao da kaže za e-novine pre neki dan. Mada, ni u Boru nije baš nešto svetlija situacija u odnosu na gornje predloge. I tamo vlada nekakva pomrčina, rudnička. Radikalska.
Ma, daj da ga malo reklamiram - red je.

5 comments:

Anonymous said...

Taman sredili pozadinu na najvecem izlogu u gradu i uklonili stare modele lutaka, kad ono opet zabrljaše. Vratiše nas puno godina unazad sa idiličnim aranžmanom, a možda tu i pripadamo, tu smo i ostali zaglavljeni u prostoru i vremenu. Predlog br.5.

Nitogen said...

Predlog broj 6

Reminder said...

Gde ti je šarva na listi događaja ? Ipak je to internacionalna manifestacija. Skupina najgrđih balkanskih i drugih naroda (Srbi, Bugari, Rumuni, Cigani ops hteo sam da kažem Romi,...). Ako bi postojao lični pakao, za Hitlera bi to bio ovaj vašar. Dokaz da nije uspeo.
Obzirom da nisi vašar uvrstio u svoj otisak ja glasam za predlog br.6

Peščanik said...
This comment has been removed by the author.
Peščanik said...

Zaista ne verujem da iko moze ostati ravnodusan Vasar-izlogom iz 80-tih.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...