Monday 6 July 2009

Otisak Nedelje - 05.07.2009.


Otisak nedelje - u ponedeljak.

Nije bilo šanse da ovo uradim juče.

Predlog #1 - Predizborno asfaltiranje


Sumnjam da baš svi u lokalnoj vlasti navijaju za Partizan, al' što vole taj parni valjak ... čudo jedno. Mašine za asfaltiranje ulica i puteva u našem kraju, inače, spadaju u omiljeni arsenal oružja i oruđa koja se potežu čim u vazduhu zamirišu nekakve predizborne radnje. Ovi, što su sada na vlasti, to dobro znaju jer su se baš tog valjka laćali i 2001. kada je trebalo da, po prvi put, osvajaju tu istu, da prostite, vlast.

Sada asfaltiraju 1,5 km tzv. magistralnog puta M24 koji skoro niko normalan više "magistralno" ne koristi, osim profesora i učenika Poljoprivredne škole kao i onih koji se namere do obližnjeg manastira Bukovo. "... od malog mosta do Poljoprivredne škole ..." podrazumeva zapravo etapu koja ima skoro himalajski nagib sa pripadajućom lakat krivinom od koje je zastajao dah svakome ko je u Negotin po prvi put dolazio tim, nekada jedinim, starim putem. A i onaj ambis sa strane nije ni dan danas za bacanje ...
Idu pohvale za ovaj potez, najavljuje se i postavljanje pešačke i biciklističke staze, bankina i ograde, osvetljenja. Odlično, tako treba i nastaviti na još dva pravca: ka izletištu Badnjevo i prema Kusjaku na Dunavu.
Jedino što potpaljuje maštu je ona činjenica da se sve ovo ne radi iz preterane ljubavi prema građanima-šetačima, nego na inicijativu AMSS koju realizuje Serbian racing team GAGA iz Beograda, a sve u vezi sa republičkim prvenstvom u brdskim auto-trkama koje će biti organizovano u avgustu.
Opet auto-trke. Negotinci - u skloništa! Dobrodošli u grad bajkera i balansera.
A prethodna vlast je, između ostalih lopovluka, pala i zbog onih auto trka oko kojih se još nije slegla prašina.

Predlog #2 - Einstürzende Neubauten

U punom smislu - rušilačka novogradnja.

Pre 30 i kusur godina su pregradili staru Robnu kuću i od nje napravili salon nameštaja i Market 18. I novu Robnu kuću pride. Sada, novi-stari gazda ruši sve pregrade i opet sve spaja u jedno. Centrom Negotina nikako da zamine zvuk kompresora, bušilica za beton, pikamera i ostale kancelarijske opreme dunđera. A oni prvi se taman malo primiriše s njihovim betonom ...

Predlog #3 - Cerska bitka


Može to da se nazove i jednosmerno slepilo, ne bi bilo pogrešno. Obnevidelost, svakako.

U martu smo pisali o opštinskim odlukama kojima se reguliše saobraćaj u gradu, a naročito o slepim i jednosmernim ulicama koje to nisu. Ko zna da li ih je to nateralo na razmišljanje, tek ovih dana su uspeli da naprave još jednu od bezbroj izmena i dopuna sopstvenih odluka.
Službeni list opštine Negotin br.15, pod 5: "Rešenje o tehničkom regulisanju saobraćaja".

Ukapirali su da Cerska ulica ne može da bude slepa ukoliko na jednom kraju ne postoji fizička prepreka. To važi i za Hajduk Veljkovu i Momčila Rankovića. Samo, ima tu jedna "sitnica" koju inače i slepac može da vidi: na krajevima ove potonje dve ulice odavno postoje "fizičke prepreke", dok ih u Cerskoj još nisu namestili. Da ne namerava to možda neko opet da čupa pa sadi?

Predlog #4 - Julovskaja

Baš gadan mesec, taj jul. Te neki domaći julski ustanci, te američki Dan nezavisnosti, te neke ofanzive, te jul u julu, jul u Komunalu ... gomila nekih rođendana, i - Petrovdanski vašar u Negotinu.

Gornja slika rađena je u PhotoShopu v.41, kao i ona predizborna mušema negotinskih demokrata. Samo, ova partizanska je načinjena u verziji "Đenka". Da su je obojili, onda bi bila verzija "Petrijin venac". Ovako, ništa.
Ruke na ramenu nema. Kod partizana se znalo - niks fizički kontakt pre kraja rata!
Kada bi nekom Ameru dali da pročita naslov ovog predloga, garant bi izgovorio "džulovskaja".

Predlog #5 - Terezin neće proći

Pre neki dan u Terezinu, severno od Praga, predstavnici 46 zemalja potpisali su sporazum o restituciji (povraćaju) imovine koju su nacisti oteli jevrejima tokom II Svetskog Rata. Osim Vatikana i, naravno, Srbije. Zašto naravno?
To se i ja pitam.
Šta bi to moglo da bude razlog ovakvom idiotizmu sa naše strane?
Terezin (Theresienstadt) je Austrougarska tvrđava/zatvor u kome je 1918. od TBC presvisnuo Gavrilo Princip, u ćeliji broj 1. Možda je to razlog, ali nije bitno.
Terezin je prvi zvaničan geto u koji su nacisti nagurali/izolovali jevreje. Da ih posle lakše natenane istrebe.
Islamska Republika Iran ne priznaje postojanje države Izrael, jer ih podržavaju Amerikanci.
Islamska Republika Iran ne priznaje nezavisno Kosovo, jer su to pre njih uradili Amerikanci.
Pravoslavna Republika Srbija ne vidi kršenje građanskih prava u Iranu, kao Amerikanci.
Pravoslavna Republika Srbija ne vidi nezavisno Kosovo, kao Amerikanci.
Pravoslavna Republika Srbija bi ipak da se uvuče u dupe Amerikancima.
Pravoslavna Republika Srbija ne zna ni šta bi sa jevrejima.
U stvari, Srbija ne zna šta hoće sa sobom.
Kada bi ovaj sporazum o restituciji sproveli u Srbiji, još uvek postoje neki koji bi se zbog toga debelo "pušili" čak i u Negotinu, da ne širim dalje. Neka se zna.
Vatikan i Srbija, Srbija i Iran. Kakav ekumenizam! Baš smo našli oko čega da se složimo.

Predlog #6 - Get a grip on yourself

U stilu onih idiotskih translator programa, prevod gornje rečenice bi već negde ispao kao "nabaci grip na sebe" ... Kada bi se zezali. U pitanju je, naravno, engleska fraza koja znači "saberi se".
Ide jesen, vreme svinjskih daća i najavljene epidemije svinjskog gripa.
Saberi se Srbijo. Krajnje je vreme da se manemo svinjarija.

***
Istorija je pokazala - narod koji ne zna šta hoće, apsolutno uvek dobije ono što neće. Po nosu ili po džepu, izađe mu na isto.
Baš boli.

8 comments:

RainDog said...

Čitajući predlog br.1 dođe mi da pitam: "Šta vama dođe Rankić", ali neću, jer znam da ne znate odgovor.
Kad ode, pa se preračunate, onda ćete tek da vidite šta vam dođe.
Ali, gde je Gaga - Ford tu je i Rankić, nema greške.

vilja said...

Glasam za STRANGLERS-e, tj. za Get A Grip On Yourself, tj. za 6.

Anonymous said...

Novi-stari gazda je znači godinama upropašćavao firmu, radnicima davao mrvice od plate, da bi je na kraju kupio.I opet je on gazda i direktor i sve. A odakle mu pare za to? Naravno u ovoj zemlji se po ovom receptu privatizovalo puno firmi.
Mnoge će objekte rasprodati, naravno, zadržaće najatraktivnije.
I što je najgore mnogi će radnici ostati bez posla po isteku određenog perioda.Predlog br.2, tj.za market inex-uzor ili kako se već sad zove, u sasvim negativnom smislu.

Reminder said...

Predlog br.5
Kako ne možemo da shvatimo da ustvari Jevrejima treba da se šlihtamo, sve se oko njih vrti...

Radmilo Kračunović said...

@Reminder
Pretpostavljam da si mislio na "poštujemo", kao i bilo koga drugog. Jevreje, irance, amerikance ... sebe ponajviše, jer bez toga nema poštovanja drugih. Svi imaju i mane i vrline, nismo mi, srbi, ni bolji ni gori. U globalu ne postoje dobri/loši narodi, samo veći ili manju skupovi dobrih ili loših ljudi - naravno po ponašanju, bez eugenike molim! Pa koja nijansa preovlada takav imidž bije i sve ostale.
Šlihtanje ostavimo bulumenti crevnih parazita koji trenutno žive u iluziji da kao nešto komanduju po Komunalnom ...

Reminder said...
This comment has been removed by the author.
Reminder said...

"Da komšijina krava bude živa i zdrava" beše neka politička propaganda.
Jeste druže u pravu si. Da bi smo krenuli napred moramo poštovati i sebe i druge. Moramo biti tolerantni, puni razumevanja i strpljenja jer to je jedini način.

PS Ne znam šta ti znači ono @ ispred mog nika ? Nije valjda da to znači Reminder je majmunče. A i da znači, ja se ne ljutim zbog toga, jer svako ima pravo na svoje mišljenje a pored ostalog i ja sam prilično TOLERANTAN.

Radmilo Kračunović said...

hahahaha!
Pročitao sam pre nego što si ga obrisao. Ono "@" znači da se obraćaš konkretno nekome (u šumi komentara), kakva majmuca bre ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...