Thursday 16 July 2009

Vutrogasci


Aman ljudi, pa dokle bre više ovako?! Neka neko iz Opštine već jedared obezbedi stranu ili domaću donaciju za opismenjavanje službenika.
Poslednji slučaj u nizu: apel građanima da se manu piromanije jer ni pet puta više vatrogasaca ne može da pogasi sve što narod popali. Problem koji traje decenijama, i niko do sada nije uspeo da ga reši niti da primeni zakone na počinioce, a nije da nije bilo uhićenika "in situ". Opet onaj čuveni hronični nedostatak dokaza.
Nego, da vidimo šta sad tu ne valja u jednoj sasvim normalnoj stvari čak i za nenormalnu zemlju kakva je naša.

#1 sajt opštine Negotin

Ćirilična ili latinična verzija web stranica, izađe mu na isto:
... širi se loša navika paljenja strnjika i suve trave ... (Izgleda da postoji i dobra navika istog.)
... чишћчења/čišćčenja ... (Ja ne znam šta znači ova reč, a vi?)
... i vikenda naselja ... (Smejete se urukativu, sramote jedne!)
... odreknimo se ove loše navike ... (Pročitajte celu rečenicu, pa da vidite kako se ovaj deo uklapa u nju.)
Zaista, znaju da zavitlavaju Ljubišu i Uruka za nepismenost ili polupoznavanje gramatike serbske. Bre, njih dvojica su vlasi, prvo su naučili vlaški pa tek onda srpski jezik što svima takvima kasnije predstavlja problemčić celoga života. A ovi iz opštine, šta oni znaju i gde su to naučili? Da li je moguće da tamo nema nikoga ko zna pravopis i proverava šta budale kuckaju pre nego se to pusti na internet? Briga ih, na vlasti su i može im se.
ZA lica koja se ne pridržavaju ovih mera i time ugroze svoju i tuđu imovinu biće preduzete sve zakonske mere.

#2 apel "referata za vanredne situacije Negotin"

... uzdržanost u namernom izazivanju požara ... (Uzdržanost u nameri?!! Dakle, uzdržite se. OK, ali koliko: skroz, malo, mnogo, na kašičicu, sa pravom merom? Plus, nije njima namera da izazivaju požar već se zanose da tako oplemenjuju njive, što podrazumeva da nemaju razloga za uzdržanost. A piromani? Pojam "uzdržanost" ne ide u istu rečenicu sa njima ni u snu. O potpaljivačima ste čitali u prethodnih 178 postova na ovom blogu.)
... u proteklih deset godina ... (A šta je bilo do pre deset godina?! Od požara Trećeg Balkanskog rata ko je još mogao da vidi neke strnjike i deponije? Videli? Ma nisu ni gledali niti obraćali pažnju. Povremeno, samo na ono ludo tresetište koje je ipak bilo nepodnošljivo, čak i za pomenute.)
... šibica ili upaljača predstavljaju omiljenu spravu ... (Opet deo koji nema nikakve veze sa celokupnom rečenicom u kojoj stoji. Pročitajte sami.)
... nebi ... predhodne ... (Pitam se da li postoji i dabi?)
... loša navika ... (opet)
... sa mobilnog... (Šta treba da radi onaj ko nema mobilni, zar ne može da ih na taj broj pozove sa FIXne SPRAVE?)
... Štab Civilne zaštite Negotin ... (Ma, beše li to ono u šta su se ekspresno prešaltovali svi budžovani i buzdovani espeesovskojulovski u proleće 1999. godine, samo da ne budu mobilisani kao rezervisti? Sećam se histerične zamene SMB za TPB transportne vreće, šlemova za kačkete, pa i pokojeg hitrog presvlačenja ispred Opštine. Potpaljivači, pa u Civilnoj zaštiti!)
PROTIVU lica koja se ne pridržavaju mera zaštite od požara i time ugroze svoju i tuđu imovinu biće preduzete sve zakonske mere.

***
Dakle, šta se iz ovoga da zaključiti?
Sledeće:
1. Opština će preduzeti zakonske mere za, a vatrogasci protiv(u) onih koji prave požare. Za ili protiv? Neka se dogovore već jednom, požar se sa gradske deponije svakoga dana sve više širi. O smradu da i ne govorim.

2. Odgonetnite sledeći rebus:
loša navika + suva trava + šibice ili upaljači + sprava
Svaki Negotinac zna tačan odgovor.
Vutra. Marihuana. Kanabis i njegov ključni sastojak THC, psihoaktivna supstanca (PAS).
Gledajući opštinske vesti i obaveštenja, prosto moram i njima da "zalepim" oznaku PAS - psihoaktivni sajt. Bije u glavu direktno, cepa. Buši.
3. "Loša navika" je spomenuta bezbroj puta. Da, baš loša navika, kao i poznavanje gramatike jezika koji je službeni u zemlji čiji su državni službenici (ovi o kojima pričamo).

E bre vutrogasci ...
Ma ... policijo moja protiv(u)požarna!

6 comments:

Reminder said...

Gde ima dima ima i vutre !

RainDog said...

Znači zato moja ćerka malo, malo pa kao ide kod babe u Negotin. Vi ste legalizovali vutru, ugursuzi jedni...

Mo said...

A kako će vaše opštinske vlasti saznati da se ovako predstavljaju u javnosti? S obzirom na ove primere, ne izgleda kao da im je stalo. Ili, makar, da su svesni da tako sramotno greše.

Da li prate ove ovaj blog? Da li ste im skrenuli pažnju (vidim da ima i prostor za komentare na vesti)?

Peščanik said...

Da li to znaci da ne moraju biti uzdrzani u izazivanu pozara kada je zatvoren prostor u pitanju ili treba shvatiti da u nenamernom izazivanju istog na otvorenom nece biti kaznjeni?

Mislim, sta reci..

Radmilo Kračunović said...

Danas je, između 7 i 8 sati, izvršena korekcija dela teksta o požarima. Vikenda naselja su ostala.
Ponavlja se situacija da ekipa reaguje tek kada ih neko ukanta, a dotle se prave blesavi. Prave? Baš sam (ja) blesav ...
Da li neko broji, koji li je ovo već put - te ono sa crkvama, pa mešanje ćirilice i latinice, padeži i ostala gramatika, glupa anketna pitanja i još gluplji ponuđeni odgovori, vremenska prognoza i ostale budalaštine.
Baš me interesuje nešto: da li su sami navrat-nanos jutros ispravljali tekst, ili im je ipak prvo Radmila počupala uši?

Nitogen said...

Bitno je da je kritika urodila plodom!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...