Friday 13 March 2020

F13 - dijagnoza svakodnevice



Danas je (opet) petak trinaesti, friday the 13th iliti po srpski - F13. Ništa novo, grdna stvar, pa kod nas decenijama unazad kao da je svaki dan F13. Jednostavno, to nam je dijagnoza svakodnevice.

Podsetimo se šta to, po Međunarodnom šifarniku bolesti MKB10, beše dijagnoza F13:
"Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom hipnotika ili sedativa"
Sa svim svojim podvarijantama:
F13.0 - akutna intoksikacija
F13.1 - zloupotreba
F13.2 - sindrom ovisnosti
F13.3 - apstinencijalni sindrom
F13.4 - apstinencijalni sindrom sa delirijumom
F13.5 - duševni/psihotični poremećaj
F13.6 - amnestički sindrom (gubitak pamćenja)
F13.7 - rezidualni poremećaj ili psihotični poremećaj s kasnim početkom
F13.8 - ostali duševni poremećaji i poremećaji ponašanja
F13.9 - neoznačeni duševni poremećaj i poremećaj ponašanja
U potpunosti primenljivo na društvo ovdašnje, od ulice do fejsbuka, jer ne postoji niti jedna jedina od podvarijanti ove dijagnoze koja nema svoju društvenu grupu. U stvari, većina tih grupa deli po nekoliko F (pod)dijagnoza istovremeno - ili po potrebi.
Doduše, ima jedan među nama - a svi ga ovde znamo - za koga su ovih 10 F-podvarijanti nedovoljne da u potpunosti opišu njegovu istoriju bolesti. Svako njegovo (svakodnevno) "obraćanje javnosti" predstavlja anamnezu za sebe, koja je istovremeno i saglasna i kontradiktorna u odnosu na one koje su joj prethodile.
Ali, kako je tako nešto moguće?, pitaće se svako iole razuman.
Pa, sve je moguće, i to pa i mnogo gore od toga, u društvu koje ima kolektivnu F13 dijagnozu. 
Sindrom svakodnevice petka trinaestog.
Kolektivni duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom hipnotika ili sedativa poput mitomanije, laganja, gledanja/čitanja pinkformer "vesti", rijalitija, glumatanja, balavljenja, "ali-kaida" i "morao-sam" samoobmanjivanja i samoopijenosti, kampanja, izbora, patridiotizma, srBovanja, fejsbuk ratovanja, sendvičarenja, botovanja, "opozicionarenja", litijašenja, nedamosvetinjarenja, dupeuvlakaštva i svih ostalih pošasti tako nam svima milog&dragog kradikalizma, ovde sveprisutnog već vek i po.
Tu virusnu pošast nijedan drugi narod ne bi preživeo na tako drugi rok, osim ovdašnjeg. A to je moguće samo zato što su uloge zamenjene - bolest je postala domaćin, a društvo se pretvorilo u bolest, jedno više ne ide bez drugog, zato što je virus kolektivnog kradikalnog ludila prirodnom selekcijom i deevolucijom postao osnovna ćelija ovog društva. Pojedinci su postali nepoželjna strana tela koja ugrožavaju integritet epidemije kao društvenog uređenja, i zato ih treba odstraniti svim sredstvima.
Samo tu su Vučići Uveoci jedino mogući, jer to je jedino okruženje u kome takvi opstaju.

***
Šta će nam veći dokaz ludila države ovdašnje, vlasti koja striktno opstaje na principima samoizolacije od razuma, kada ista dodatno zatvori granice a da zapravo i ne zna zašto to čini. Virus? Pandemija? Pa otkad se to AVirus brani od virusa, osim ako ovaj drugi preti da mu zauzme teritoriju - i tržište. A preti, i Velikom Pacijentu se to iz dana u dan, sve više očitava na licu.
Ne, ne radi se o gripu. Daleko veće teranje je na meniju.
Ono, kod koga ne pomaže nikakvo pranje ruku.



No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...