Tuesday 31 March 2020

Mart (ni)je gotov



Konačno smo stigli do kraja meseca posvećenog Marsu, rimskom bogu rata. Ove godine, sve što se dešavalo tokom ovog meseca u Srbiji (a i šire) od prvog do poslednjeg dana, uključujući i famozne Martovske Ide (15. mart), staje u samo jednu rečenicu.
Ovu, Marka Tulija Cicerona, sa slike:

Što je bliži kraj imperije, to su joj zakoni luđi.

Mudri Ciceron je bio svjestan kako pogubne mogu biti posledice kada imperatoru neograničena vlast i moć pomute razum, kada se okruži ulizicama, neznalicama, zavlada ludilo i anarhija, bujaju devijacije i negativna selekcija, a nesposobnjakovići dođu na važne pozicije u državi i društvu.

Kada se Cezar građanima Republike preko svog razdrljenog i više nego očigledno preplašenog dobošara obrati sa "braćo i sestre", to se obično ne završi dobro po građane ali ni po Cezara. Marsov mesec nas već par milenijuma na to stalno podseća. Ceo, od prvog do poslednjeg dana, uključujući i Martovske Ide.
Inače, tokom svog života, Ciceron je bio vatreni protivnik Gaja Julija Cezara, sve do njegovog ubistva na Martovske Ide - 15. marta 44. godine stare ere. Zaverenici su ga tom prilikom pozvali da preuzme vlast i obnovi Republiku. Godinu dana kasnije (43. stare ere), Marko Antonije preuzima vlast u Carstvu i sebe proglašava naslednikom Juija Cezara. Građanima Rima se tada obratio govorom koji se može smatrati uvodom u lov na veštice, tj. protivnike Cezara - tzv. Republikance ili "Oslobodioce" (Libertadores). Šekspir u svojoj drami "Julije Cezar" taj govor Marka Antonija započinje rečima "Prijatelji, Rimljani, zemljaci! Čujte i počujte!". Danas bi taj govor započeo sa "braćo i sestre", garantovano. Marko Antonije potom počinje progon Republikanaca, naročito zaverenika koji su učestvovali u ubistvu Cezara, a svog najvećeg protivnika i jednog od glavnih govornika u Senatu, Cicerona, stavlja na listu za odstrel. Ciceron je, po nalogu novog Cezara, ubijen u decembru 43. godine stare ere.
Ništa na ovom svetu nije trajno - ni Imperije, ni Republike, ni Cezari niti Ciceroni. One koje mart to ne nauči, kad tad nauče Martovske Ide. Od toga se ne može pobeći.

***
Prorok reče Cezaru: Čuvaj se Martovskih Ida!
Cezar: Martovske Ide su došle, a ništa se nije desilo.
Prorok: Da, ali još nisu prošle...

Po novom, gregorijanskom kalendaru, mart 2020. je gotov. Shodno prvoproklamovanom vremenu trajanja inkubacije (od minimum dve nedelje), danas bi simptome morao da ispolji neko ko je koronavirusom bio zaražen sredinom meseca, baš u vreme Martovskih Ida. Ili, možda, obznane vanrednog stanja?
Po starom, Julijanskom kalendaru, danas je 18. mart, tek dan treći od Martovskih Ida. Do kraja meseca nam je ostalo još 13 dana. Živimo u srboslavnoj julijanskoj džamahiriji, u kojoj zabrađenim pozlaćenim mantijašima niko ništa ne može - pa ni virusi.
Mislite o tome.


No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...