Thursday 2 April 2020

Zašto kažeš 2020 a misliš 1984


Podsetimo se početne rečenice Orvelovog romana "1984", koja glasi:
- Bio je to jedan vedar i hladan aprilski dan, a satovi su otkucavali trinaest.


Srbijanska vlast je totalno napaljena na taj roman - ali u sopstvenoj verziji: živela bi u Evraziji, kurvala se sa Istazijom a muzla pare od Okeanije. Da se oni pitaju, špijunski telekrani po domovima svih nas Vinstona i Julija Srbistana, bili bi samo jedne marke: Huawei. U stvari, biće, čim kineski savetnici za epidemiju, slobodu medija i policijski čas, krenu da instaliraju istoimene kamere za nadzor širom naše zemlje ponosne.
Videćemo.
Videćemo... se. Na telekranima, naravno.
Ovoliku silnu pomoć & bratstvo treba nekako otplatiti. Bakar i železo više neće biti dovoljni, jer Okeancima i Evrazijcima nikada ne treba verovati, oni se očas udruže protivu nas Istazijaca. Zato ćemo i mi morati da imamo svoju bazu međ' njihovim nedrima; preimenovaćemo taj Srbistan u našu Pistu Nula (Airstrip Zero), baš kao što je Okeanija preimenovala Britaniju u Airstrip One. Ma šta Nula - ima da bude NulaNula, duplo ili ništa!


Smatraće se težim oblikom uznemiravanja javnosti raspitivanje za maske, sanitetski alkohol i rukavice. Brat Si Đinping šalje nam još 100 kompleta našim avionom tokom maja. Hvala mu do neba.
Biće procesuirani svi koji se podsmevaju ideji o podizanju spomenika Kini ako sve ovo prođe. Spomenik će biti izgrađen u prirodnoj veličini.

***
Ne pravite se toliko naivni - kao, do malopre, niste znali da se 2020 na kineskom piše 1984.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...