Monday 13 April 2020

DS


Apel lidera Dveri Boška Obradovića da vernici usred pandemije koronavirusa idu u crkvu i prisustvuju vaskršnjim bogosluženjima naišao je na razumevanje u DS:
"Ukoliko bi se poštovalo sve ono što propisuje medicinska nauka, ne vidim razlog da se vernicima uskraćuje pravo na duhovne potrebe. To podrazumeva korišćenje mera zaštite i držanje fizičke distance. Ne može da se ignoriše ono što država propiše, ali je pitanje da li država to što propisuje donosi u skladu sa Ustavom. Mora da donese mere u interesu svih građana. Treba poslušati i ono što kaže vladika Grigorije da ne treba da iskušavamo i svoju veru i boga, već da se ponašamo onako kako kaže medicinska nauka."


Potpredsednici Dragani podhitno neka neko objasni da ono DS znači "Demokratska stranka" a ne "Dveri Srbske". Demokratska, a ne teokratska. Ili, možda, ona zna nešto što mi ne znamo?
Da su oba tumačenja skraćenice DS pozvala vlast na ukidanje ograničenja kretanja svim građanima, ili pozvala sve građane da ne poštuju isto - a ne samo vernici, sve bi bio drugačije. Ali nisu, jer je lakše podilaziti ciljanim grupama i podjarivati ih protiv šizofrene vlasti Vučića Uveoka, nego da ih argumentovanim kritikama naprednog ludila pridobiješ za "svoju stvar" - pod uslovom da je zaista imaš, naravno.
Drž' se ti sestro Ustava Republike Srbije (koliko god očajan bio) a ne Ustava SPC, kršenja građanskih a ne verskih prava. Jer prvo obavezno obuhvata i drugo, a drugo prečesto isključuje prvo. Ustav služi da se primenjuje na opštu korist građana tj. društva, a ne da se njime lupa o glavu. Doduše, kako se DS ponašala prilikom ustavnog referenduma 2006. godine, kada je u potpunosti usaglasila svoje tadašnje agitovanje sa DSS, SPS, SRS i SPC... čuđenju svemu što se potom događalo nema mesta. I zato... zbogzato.
Da ne budu posle drugi krivi što ste posred ravnog puta ispali na krivini.
Zbog proklizavanja.
Opet.
I opet.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...