Tuesday 21 April 2020

Zanimljiva geografija


Svi su zabrinuti zbog Balkana. Vodi se borba oko narativa. Ako biste mogli otići u Beograd, mogli biste videti bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže "Hvala brate Si, jedino nam vi pomažete" (op. radi se o bilbordu dnevnih novina Informer, jednog od glasila vlasti), što je smešno, nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Tako se onda kineska pomoć nađe na ulicama, a kada mi pomažemo i pre i tokom krize onda ništa, zato moramo ojačati kapacitete da objasnimo svoju stabilizirajuću ulogu na Balkanu.
Paket vredan 410 miliona evra relociran je kako bi se pomoglo regionu, 38 miliona za hitnu pomoć i preostala 372 miliona za kasniji socio-ekonomski oporavak. Ta podrška je već na terenu gde radimo zajedno sa agencijama UN. Takođe, Zapadni Balkan uključujemo u inicijative EU gde je to moguće - npr. Fond solidardnosti EU i u nabavku medicinske opreme. Zemlje Zapadnog Balkana su deo ovog velikog procesa nabavki medicinske i druge opreme koji nam daje brži i jeftiniji odogovor na potrebe koje imaju u ovom području.

Opa, pa ko se to nama tek sad probudio... kao da je i u Briselu istekao 84-satni policijski pritvor?

U stvari, Evropa itekako ima oko čega da se brine povodom ponašanja vlasti po kvazidržavicama balkanskih ex-YU plemena, posebno glede Srbistana. Stvari su daleko ozbiljnije - naročito na duži rok - od glupavih poltronskih bilborda D.J. Vučićevića koji sve to ionako radi po komandi primadone ovdašnje Koronadrame. Da se samo podsetimo (što važi i za senjor Borela) istih ovakvih bilborda iz 2016. godine, istog "naručioca" i istog "izvođača", sa porukom "Trampe Srbine". Dobro, beše jedan takav bilbord i na Šešeljevoj trbušini, da se ne zaboravi.
Vučićević Gazdi, a Gazda braći - i iščupaše repu, tj. izmuzoše opet neke evre.
Koje će, naravno, iskoristiti za "bratsku" pomoć i plaćanje poklonjenog.
A platiće i standardnu propagandu prosipanja kiseline i paranoja po američkom, evropskom i kapitalističkom imperijalizmu, reda radi spomenuti i rahmetli sovjetski (nikako ruski!) imperijalizam, ali ni za živu glavu neće zucnuti ili dopustiti nekome drugome da ukaže na kineski (neo)imperijalizam - onaj komunokapitalistički. Čist oksimoron, ali samo za balkanoidne ignorante, koji nikako da shvate da su bivši SSSR i današnja PRC socijalističke zemlje samo za naivno pučanstvo, a suštinski standardno kapitalističke, s tim da je kod njih najveći i jedini kapitalista bila država tj. komunistička partija, na tržištu sklepanom po sebi i samo za sebe.
Nešto poput njihove blede slike postoji i u Srbistanu, poznato kao "patridioti". Čitaj - lopovi, koji rasprodaju zemlju samo da bi ostali na vlasti kako bi mogli da i dalje kradu ono što nisu prodali. A toga je sve manje, i zato tolika drama u vreme korone.

***
Iako je Kina odavno i kosmička sila, redovno šalje satelite u kosmos, postoje njeni sateliti i na zemlji a da ih ona uopšte nije lansirala. Takvi se po pravilu lansiraju sami.
Evo najnovijeg primera suborbitalnih supozitorija oličenih u kradikalizmu ovdašnjem.
Zanimljiva geografija za pripravni razred:


Srbija ponovo postaje centar sveta - koji čine bivši sovjetski sateliti, u koje nije spadala Jugoslavija, ali taj čas istorije smo ionako obrisali svetom vodicom i EUrima u zamenu za prazna obećanja. Taj svet su, shodno zastavama poređanim na sveže okačenoj mušemi negde u Beogradu, sledeće države: učvorene Kina i Srbija, Češka, Mađarska, Rumunija, Estonija, Hrvatska, Bugarska, Letonija, Albanija, Makedonija, Litvanija, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Slovenija, Crna Gora i - između njih - čekbremalo, šta je ovo?! Čija je to zastava?
Poljska svakako nije, iako je i ta zemlja na kradikalskoj mapi sveta koji gravitira Bratu Siju.
Monako?
Indonezija?
Poljska - i tačkanaopačka.
Zlo i naopako, kao i sve drugo čega se kradikalska banda dohvati.
Autor, naručilac i izvođač radova na ovoj sinopoltronskoj mušemi, tzv. bilbordu bratstva & jedinstva sa PRC u svoje i ime onih koji o tome pojma nemaju, definitivno su pored istorije preskočili i čas geografije na kome se uče države i njihove zastave.
Vesiću, oberbarjaktaru naprednog patridiotizma - reaguj!
Bistro!

Što bi Vulin rekao, na vežbi artiljerijskih jedinica: zanimljiva topografija.
Nadasve.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...