Sunday 15 March 2020

Vanredno stanje redovno



"Građani širom Srbije u REDOVIMA čekaju kako bi..."
Slobodno mašti pustite na volju pa završite ovu rečenicu, preuzetu iz "vesti" koju su objavile Novosti 1. marta ove godine. Evo nekih predloga, da vam bude lakše.

- ... ocinkarili komšije Gestapou (1941)
- ... vratili kokarde i učlanili se u komuniste (1945)
- ... uplatili lični doprinos Zajmu za preporod Srbije (1989)
- ... vratili crvene članske knjižice i tražili natrag one kokarde da bi se učlanili u SPO (1990)
- ... oročili pare u bankama Jugoskandik i Dafiment, ne bi li debelo profitirali na enormno visokim kamatnim stopama za štedne uloge, da bi ubrzo opet stali u iste redove očajnički pokušavajući da izvuku makar glavnice uloga nazad kada su te banke pukle (1991)
- ... nekako došli do hleba, brašna, ulja, soli, šećera u praznim radnjama i goriva po buvljacima i opustelim benzinskim pumpama (1993)
- ... ušli u autobuse kojima ih SPS vodi na kontramiting (1996)
- ... sa Target majicama stali na mostove ne bi li ih odbranili od NATO agresora (1999)
- ... uzeli sendviče i ušli u autobuse kojima ih SNS voza po Vučićevim mitinzima (2013-2019)
- ... ušli u bugarske vozove na biračkim mestima (2013-2019)
- ... potpisali podršku listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" (1. marta 2020)
- ... se na VMA testirali na koronavirus (2020 - ovu "vest" su objavile Novosti pa je ubrzo povukle, jer je ispalo da su to svakodnevni redovni redovi pacijenata koji ispred VMA čekaju na prijem i preglede)
- ... ocinkarili komšije sa fejsbuka Vulinu i Slini, pa se potom prijavili dobrovoljno u rezervni sastav Vojske, Komunalne milicije i Hilfspolicajce (počev od 20:00 15. marta 2020)

Primera iz naše bliže i dalje istorije ima bezbroj, ko će sve to sad da pobroji i navede. 
Snalazite se bre malo i sami.

Redovi do u besvest su dokaz uređenosti jedne države.
Redovi bez konca i kraja predstavljaju vid našeg društvenog uređenja.
Bez redova nema ni stanja redovnog.
To je to vanredno stanje redovno naše uneređene države.

***
Ovaj tekst je najvećim delom star dve nedelje, i trebalo je da bude objavljen odmah nakon vesti da je 2. marta SNS predala 50 hiljada potpisa podrške svojoj listi za predstojeće parlamentarne izbore. Međutim, nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, ovaj tekst ispade daleko aktuelniji, što se naročito odnosi na njegov naslov.
Zato što je vanredno stanje ovde jedini vid stanja redovnog, i to tako traje još od samog osnivanja savremene srpske države pre dva veka. Prekida nije bilo ni tokom balkanskih niti svetskih ratova, pa ni onih iz devedesetih u kojima "nismo" učestvovali.
Dvesta godina vanrednog stanja redovnog... pa malo li je, bre?!
Malo.
I tačka.

p.s.
Da li ste primetili kako se poslednjih dana (nedelja) SPS nigde u javnosti ne eksponira, ni povodom izbora niti povodom epidemije i svega što je potom usledilo? Ljukava ljisica Dačić je dobro znao da najveći procenat verovatnoće ima opcija odlaganja izbora zbog uvođenja vanrednog stanja, pa nije ni nameravao da se predizborno znoji - osim po kafanama.
Samo ih čekam da počnu sa kritikama na račun SNS dela vlasti (naročito lokalnih), predlozima o datumu održavanja (odloženih) izbora, pozivu bojkotaškoj opoziciji da se urazumi i odustane od bojkota, vrištećim naslovima po tabloidima o Dačićevom kurvanju sa Đilasom i ostalima.
Živi bili, COVID19 pregrmeli - pa videli.


Srpsko kolo je 2017. godine uvršteno u UNESCO svetsku kulturnu baštinu.
Uključujući i ovo.

p.p.s.
Cinkaroši - blow me.
Slobodno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...