Monday 31 December 2018

Najluđa noć



Tzv. novinari imaju jedan neverovatno glup običaj da doček Nove godine nazivaju i "najluđa noć".
Tzv. Predsednik Srbije ima običaj da ovo, kao i sve drugo, shvata bukvalno pa je tako već sedmu godinu u stanju totalne ničim (osim samim sobom) izazvane euforije, ubeđen da upravo toliko traje i najluđa noć - otkako su On i Njegovi dolaskom na vlast pomračili sve živo (i mrtvo). Narod, sluđen tolikom pomrčinom i uvaljan u napredno blato, umalo da poveruje da je kolektivno slep i da mu treba upravo Vođino Oko Svevideće, jedno i jedino.
Umalo, ali - srećom - nije.
Taj tzv. PS ima običaj da na svako iole nezgodno "Zašto?" odgovara sa "Zato što sam pametan."
Međutim, niko nije pametan samo zato što on tako misli i kaže, već zato što postoje načini (osim poligrafa i blesimetra) da se ta i tolika pamet izmeri i odvaga, pa tek onda - ako zatreba - prosipa na sve strane. Zaista, pa kakav je to "pametan" predsednik jedne države za koju čak i on sam kaže da "izvozi pamet"? Šta je tu pametno? Ništa, osim neoborive činjenice da ta pamet koju izvozimo, u stvari beži što dalje od "pametnog" Njega i Njegovih koji su nakon trideset godina divljanja potpuno raspametili ne samo svoj već dobrim delom i susedne narode.
Iako je tekst u donjem delu slike na engleskom, i malo ga je "nezgodno" prevesti doslovno, suština je ipak manje-više jasna:

"Ako hoćeš da budeš pametnjaković, prvo moraš da budeš pametan.
U suprotnom si samo..."


ASS (engl.) - magarac, guzica, budala
Eto, a vi sad po sopstvenjoj volji i afinitetima dovršite prevod.
Npr: "Ili si Pametan ili si Njaković."

p.s.
Umalo da zaboravim: Srećna nam svima Nova 2019. godina.
Bio bi red da konačno bude tako. Biće, ako ovoga puta budemo pametni, umesto da budemo... 
I ovu rečenicu ćemo morati da dovršimo uz pomoć rečnika engleskog jezika. Nije toliko teško, koliko bi mister Pamet-Njaković voleo da poverujemo da jeste. Dovoljno je da ne budemo nijedno od tri ponuđena. Potrebno je da budemo i mnogo, mnogo pametniji nego pre.
Za početak.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...