Sunday 23 December 2018

Papak



Kada Vođa jednog naroda, koji se ponaša kao da je stado, ima na glavi rogove (logično?), onda on po prestanku mandata nikako ne može da se opusti i protegne noge.
Takav može samo da otegne papke.

***
Gospodin Panč i njegova žena Džudi (Punch and Judy) su likovi tradicionalnog engleskog lutkarskog pozorišta za decu, u kome se radnja odvija kroz kratke scene i dijaloge između dva pomenuta karaktera; pored anarhohaotičnog i violentnog Panča i sirote mu žene Džudi pojavljuju se još neki drugi likovi (Beba, Policajac, Đavo). Takođe tradicionalno, predstavu (još od Viktorijanskog doba) obavezno izvodi samo jedan lutkar, koga nazivaju Profesor. Glavni lik je sve vreme histerični mr.Punch koji maltretira okolinu (naročito voli da to radi jednom dugačkom motkom), gde su žrtve svi likovi koji se pojave tokom predstave. Danas, teoretičari ove nimalo naivne zabave za decu smatraju da u njoj leže koreni fenomena poput Porodice Simpson, South Park i sličnih. Možda najbitniju stvar, u svemu tome, predstavlja činjenica da se predstava može prirediti bilo kada i bilo gde. Potrebno je samo da imate kabinu (booth) - koja se može improvizovati na bezbroj načina. Likovi su tu, priča ide sama od sebe, Profesor oživljava aktere, sve je spremno za narodno veselje.


Kada jedna zemlja liči na beskonačno izvođenje Punch & Judy predstave, onda je jasno ko je ko u toj priči - a naročito kada su g. Panč i Đavo jedna te ista (rascepljena) ličnost. Problem je u tome što se ovde i dalje ne zna ko je stvarni Profesor, lutkar; Čobanin sluđenog stada i ludog mu ovna.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...