Saturday 22 December 2018

22.12.1998.


Na današnji dan (22 Decembar):
1998.
Rešenjem br. 360-2686/98-01, Aleksandar Vučić je dobio stan površine 117,48 m2 kao nagradu za gušenje slobode medija. To vam je isti onaj Vučić koji danas tvrdi da ima samo garsonjeru i da se bori za slobodu medija (koji ga hvale).


Imovinski karton premijera Srbije Aleksandra Vučića, objavljen na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, ukazuje da je jedan od najsiromašnijih državnika u regionu. Vlasnik je samo jedne garsonjere od 30 metara kvadratnih. Ne poseduje ništa više od imovine - ni automobil, ni firmu, niti ušteđevinu u banci. Odmah do premijerove garsonjere, nalazi se stan veličine 104 kvadratna metara u vlasništvu njegove supruge Tamare Đukanović. Ona je vlasnica i garaže od 12 metara kvadratnih u "Belvilu". Na tržištu se procenjuje da stan i garaža danas vrede oko 196.000 evra. Kupila ga je od biznismena za kog opozicija tvrdi da je blizak vlasti. Stan veličine 118 metara kvadratnih u Bulevaru Mihajla Pupina, u Yubiznis centru - zgradi poznatoj i kao "Crvenkapa", Vučić je otkupio od države decembra 1998. Ovaj trosoban stan danas ima procenjenu vrednost od oko 231 hiljadu evra i nije jasno čiji je. Premijer je 9. decembra 2013. godine potpisao ugovor kojim je ovaj stan poklonio bivšoj supruzi. Ovaj ugovor, međutim, nije zaveden u katastru i Vučić se tamo i dalje vodi kao vlasnik stana. Premijer je rekao da nije bila njegova obaveza da upiše promenu u katastru.
Premijer je novinarima KRIK-a rekao da on nikada nije imao novca i da su mu roditelji finansijski pomogli kada je kupovao garsonjeru u "Belvilu", kao i kod otplate stana koji je od države otkupio devedesetih godina. Rekao je da on nema veze sa stanom svoje supruge, kao ni sa nekretninama roditelja i brata. "Vi ste sabirali babe i žabe. Ne možete da mi nađete ništa pa ste onda uzeli da sabirate šta su mi otac i majka imali", rekao je Vučić. "Znate šta je problem sa svima koji misle da će istražujući nešto da pronađu? Nemaju šta da pronađu. Nikad nisam krao, nikada nisam uzimao", kaže Vučić, "Na meni nema ništa skupoceno. Mene zanima šta mogu da uradim za svoju zemlju i svoj narod." Za stan koji je dobio od države devedesetih Vučić je rekao da ga je na kraju preplatio.


Aleksandar Vučić u svom drugom mandatu predsednika Vlade Srbije zarađivaće nešto manje od 13.000 dinara manje nego u prvom. Osim primanja kao predsednik srpske vlade, Vučić od imovine ima prijavljenu samo garsonjeru od 30 kvadratnih metara, nema ušteđevinu u zemlji ili inostranstvu niti automobil.


Platonova alegorija pećine u potpunosti objašnjava mozgolomke opisane u prethodnom delu teksta. Ne "mozgolomca", koji ionako laže čak i kada kaže da laže - što i dalje ne znači da govori istinu - već narod "slomljenih mozgova" koji njegove laži halapljivo guta, bez 'leba, noge lomi i glave lupa svakome ko pokuša da u pećinu utera makar zrake sunca.
Idi, ne treba ti da se osvrćeš i ostale ubeđuješ da izađu iz pećine. Šta će ti to?
Ako mozgolomac kaže da je pećina garsonjera i da druge nema ni on niti ostali pećinski ljudi, ko je toliko lud da poveruje kako on ima bilo šta drugo osim toga. Pa bilo je svako veče na zidu Senkovizije, da nećete možda da kažete kako i oni lažu?
Ali, zašto lepo ne odete iz Pećine i prekinete da mučite ionako namučene umove onih koji neće?


Burdelj je poluukopan objekt/stanište, u kome borave čobani zajedno sa stokom; sastoji se od jedne zajedničke prostorije sa ognjištem. Izraz se koristio u brdsko-planinskom, pretežno stočarskom delu Istočne Srbije. (Glasnik Etnografskog Muzeja 31-32, Negotinska Krajina, 1968-1969 Beograd, str. 243) 
Ovaj pojam nije povezan sa francuskom reči koja slično zvuči a odnosi se na javne zgrade za relaksaciju gospode. Pre bi se reklo da se odnosi na celu jednu državu koja služi za relaksaciju... gospode drugova kradikala i njihovih satelita.
Nema preciznijeg opisa Srbije, već (pre)dugo vremena.

***
Kada Mandat jednoga dana istekne, zaista ne bi bilo lepo da njegov Konzument ostane bez igde ičega osim te pećinske garsonjere iz imovinske karte. Šta, Toma i Dragica su kao pametniji i zaslužniji za Srbiju koja je bolja, brža, lepša, viša, jača, bogatija i naprednija nego ikad? Hoćete da kažete da senke na zidu lažu i da Sunce stvarno postoji?
Da, hoćemo.
Osim toga, postoje garsonjere i "garsonjere". Ima i onih all-inclusive: sa jednim krevetom, stolom, stolicom, umivaonikom, WC šoljom, visokim plafonom, vratima bez kvake sa unutrašnje strane i rešetkama na prozoru. Nikada nije krao, nikada nije uzimao, nema na sebi ništa skupoceno - odlično, uklapa se. Tačno šta i kako je uradio za svoju zemlju i svoj narod, tako ta zemlja i narod treba da mu se oduže. U potpunosti bi bilo u skladu sa stavkama iz podmetnute imovinske karte Konzumenta Mandata. Više mu neće trebati, od pobrojanog.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...