Thursday 20 August 2015

Mi nismo Evangelosi


Premijer Grčke Aleksis Cipras danas je podneo ostavku i najavio vanedne parlamentarne izbore za 20. septembar. Od tog trenutka tu će funkciju umesto njega vršiti predsednik Vrhovnog suda Vasiliki Tanu-Hristofilu - inače protivnik nove "spasonosne" tranše zaduživanja Grčke - koji će nadgledati izborne radnje sa funkcije šefa prelazne vlade.
Cipras je uspeo da dobije komotnu podršku u parlamentu za prihvatanje nove tranše euro pomoći teške 86 milijardi eura, uprkos neslaganju većih razmera oko toga, koje bukti među poslanicima vladajuće Sirize - jedna trećina njih (od ukupno 149) glasala je protiv usvajanja te pomoći ili su bili uzdržani. Ova tvrda struja među levičarima smatra da je Cipras izdao program i liniju borbe protiv štednje stezanjem kaiša, što je premijeru izbilo iz rukava 2/5 od ukupnog broja poslanika u grčkom parlamentu (120 od 300), zbog čega se ove nedelje očekivao njegov poziv za izjašnjavanje u parlamentu po pitanju poverenja vladi. Međutim, Cipras je naprasno odlučio da taj korak preskoči i direktno se obrati glasačima kako bi ugušio pobunu u sopstvenim redovima, ali i obezbedio podršku javnosti za naredni trogodišnji period drakonskog sprovođenja spasonosih mera - što podrazumeva radikalnu reorganizaciju grčke ekonomije, uključujući dalje povećanje poreza, smanjenje javne potrošnje i velike reforme u sistemu zdravstvenog, socijalnog i penzijskog osiguranja, kao i poreskog sistema.


Cipras se izgleda proračunao da je bolje pozvati na nove izbore pre nego što Grci počnu da osećaju efekte novih spasonosnih mera (dalje smanjenje penzija, povećanje PDV i uvođenje solidarnog poreza na zarade).
Siriza, inače, vlada uz pomoć desničarske stranke Nezavisnih Grka (Anel) koja se protivi merama štednje.
Neki analitičari su predlagali da se sa ovim sačeka do početka oktobra meseca, kada bi kreditori trebalo da izvrše prvu procenu efekata uložene tranše evro-pomoći, možda čak i predložili otpis dela dugova - što bi predstavljalo potencijalno veliki predizborni kapital za premijera.
Složen sistem ustavnih zakona u Grčkoj ne dopušta predsedniku države Prokopisu Pavlopulosu da odmah raspiše izbore, već prvo mora da se obrati ostalim velikim strankama sa predlogom da li one mogu da formiraju vladu, što je skoro nemoguće u sadašnjem odnosu snaga u parlamentu. Po tom zakonu, kada vlada podnese ostavku, vlast na tri dana prelazi u ruke najveće opozicione partije kako bi ona pokušala da oformi vladu, što bi značilo da bi Nova demokratija provela predstojeći vikend u pokušaju da zameni Ciprasovu administraciju. Ukoliko im to ne uspe, po zakonu sledeća nastupa druga opoziciona stranka po jačini da pokuša isto. Formiranje manjinske vlade predstavljaće pravi izazov ako se u obzir uzme činjenica da Siriza, u svim svojim frakcijama, ukupno ima 149 od 300 poslanika grčkog parlamenta.
Posle teške sedmomesečne rovovske borbe sa međunarodnim kreditorima, mnogi istomišljenici premijerov konačni potpis na sporazum smatraju za preokret i izdaju politike koja ih je u januaru dovela na vlast. Cipras smatra da je do toga moralo da dođe, jer je prihvatanje daljih oštrih reformi jedini način da Grčka ostane u eurozoni - što je glavni zahtev birača, sudeći po istraživanjima javnog mnenja.


Kako sada stoje stvari, opšte je mišljenje da će se Siriza pocepati. Disidentski lider Leve platforme, bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis, prethodne nedelje je objavio kako namerava da formira novi pokret koji se protivi tim spasonosnim merama, usput optuživši vladu da je kapitulirala pred "diktaturom eurozone". Lafazanis uz sebe ima 40 poslanika koji najavljuju formiranje nove poslaničke grupe, koja bi tako postala treća po brojnosti u parlamentu (iza Sirize i Nove demokratije) i bila jača od desničarske Zlatne zore. To znači da, ukoliko Evangelos Mimarakis i njegova Nova demokratija ne uspeju tokom vikenda da formiraju manjinsku vladu, sledeća u tom pokušaju na red dolazi Leva platforma.
Najbliži Ciprasovi saradnici tvrde da je rascep unutar Sirize morao biti razrešen ovako ili onako, ali - da je tako moralo biti. Aktuelni ministar energetike Panos Skurletis, izjavio je za državnu televiziju: "Politički ambijent mora biti raščišćen. Mi moramo da znamo da li vlada ima ili nema većinsku podršku." U Sirizi sada razmatraju i sazivanje vanrednog kongresa za septembar, kako bi pokušali da ispeglaju unutrašnja trvenja.
Nedavne ankete pokazuju da Siriza ima 33-34% podrške anketiranih, što ih čini daleko najpopularnijom strankom u Grčkoj, ali ne i dovoljno popularnom da vlada bez koalicionih partnera. Od tada nije bilo novih istraživanja stava birača, ali unutar Sirize i dalje vlada optimističko raspoloženje. Dimitris Papadimulis, koji je Sirizin član Evropskog parlamenta, smatra: "Ti izbori, kad god da ih vlada raspiše, obezbediće rešenje za stabilnu vlast. Ja mislim da će posle njih Siriza imati apsolutnu većinu u parlamentu."
Ova politička neizvesnost već uzima danak na tržištima, jer je tokom popodneva Atinska berza zabeležila pad od 2,8%. 
Gardijanov analitičar Evangelos Siutis smatra: "Grčka berza ulazi u novi krug neizvesnosti dok svi čekamo vest o raspisivanju novih izbora. A to zaista jeste faktor nestabilnosti za berze."

...

Ilijana Magra, samo obična studentkinja političkih nauka, na ovaj Ciprasov potez gleda drugačije: "Nikome nije jasno zašto je g. Cipras danas podneo ostavku. On jeste mnogo popularan, ali u suštini je i malo lažov. Do sada se nikada nije desilo da jedan premijer lično bude uzrok tri izborna procesa - januarskih opštih izbora, julskog referenduma i najavljenih vanrednih izbora."
Posle amputiranja Varufakisa, zato što "nekima nije bilo prijatno" da gledaju njegovu facu za eurostolom, sledi nova istraga poturica i trebljenje mangupa u redovima Sirize o trošku građana Grčke. Ukoliko nekim čudom manjinska vlada ipak bude formirana, vanrednih izbora u Grčkoj neće biti. Inače...

***
13.08.2015. - Grčki premijer Aleksis Cipras trenutno smatra da na jesen ne treba da dođe u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji, zato što u pokretu Siriza dominira stav da "premijer Srbije Aleksandar Vučić vodi pubertetsku politiku". Srpski premijer Aleksandar Vučić na to replicira sa "moj prijatelj Cipras možda to ne voli da čuje i možda se ponekad i nervira i zbog mene, ali ja ću to reći jasno i glasno: Ako hoćete da prebrodite ekonomsku krizu ovih razmera, onda nema laganog i ugodnog puta, već samo teškog i doslednog. Uvereni smo da je samo tako moguć stvarni i trajni uspeh."

20.08.2015. - Grčki premijer Aleksis Cipras podneo je ostavku i najavio vanredne parlamentarne izbore u Grčkoj za 20. septembar.


27.08.2015. - Hajde, Vučiću, izađi iz puberteta pa raspiši toliko najavljivane sveopšte izbore, poput tvog prijatelja Ciprasa raskrči malo i ti stranku. Vidiš da te on poslušao, poslušaj sad ti savet prijatelja. Skoči, nemoj da si sisa.

Tok buduće kampanje vanrednih srpskih sveopštih izbora možete iz minuta u minut pratiti na sledećem linku:

p.s.
NASA demantuje čaršijske abrove o tome kako će u septembru nekakav asteroid tresnuti o Zemlju.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...