Monday 21 April 2014

Pikse iz Žitorađu


Ljudskoj sujeti i gluposti, činjenično, nikad kraja na vidiku. Mnogi humanoidni primerci društvene flore obožavaju da, pored raznih drugih fetišiziranih gluposti (dugačak nokat na malom prstu, upletena vunena jajca za pojasom, antiradar CD-ovi ili grobljanski krstovi na retrovizorima, pirsing na dupetu, buket USB-fleški na uzici oko vrata, svetleća kruciforma na česmi kraj puta, milje na monitoru računara, samolepiva folija stara 10 godina na ekranu mobilnog telefona & slične idiotarije), često na jedan ključ okače barem kilo raznih privezaka, alki, drugih beskorisnih ključeva, šrafova, mini-švajcaraca, lutkica, otvarača za pivske flaše, bilijarsku kuglu, grb Mercedesa, točak od bicikla ili celu političku partiju.
Razlog tome nije posledično otežana izgubljivost ključa sa pripadajućom mu svitom (zaista, treba biti majstor pa sve to uspeti izgubiti). Jokbre, nije čak toliko bitna ni masa, iako je teško ne registrovati je. Fetišista koji je sve ovo okačio o ključ, to radi - da bi mu zveckalo. Da ga sve vreme podseća kako je ključ za neka vrata baš i samo kod njega, i nikoga drugog. Neka se zna ko je Ključar. Taj bi, kada bi mogao, na ključ okačio i sve brave koje nisu za njega, pa onda neka se njihovi vlasnici slikaju sa svojim ključevima bez brava. On ima svoj ključ, svoju bravu plus njihove brave. Bolje je imati tuđe brave nego ključeve, jasno, jer se ključevi mogu kopirati, ali brave - malo morgen.


Kroz ključaonicu može ponekad i tračak svetlosti da uleti u teškom mukom stečeni mrak, i to baš u nezgodnom trenutku. Da se to začepiti pravim ključem, ali ta se opasnost trajno fiksira prisvajanjem brava - ne ključeva.
Kvake su neka druga priča.

U stvari - nisu.
Privezak dobija određene ključeve/resore, ne da njima upravlja već da bi zveckao i tako stalno podsećao sebe kako je privezak, a Kuma da su kod Priveska ključevi ali ne i brave. To je ono što se jedino računa.
Elem, ponuda koja se ne odbija, glasi:


1. Evo ti ključ spoljnih dela, zaboravi na unutrašnja. Gle bre koliki si, malo da šetaš.
2. Evo ti ključ obrazovanja, zajebi me više sa tim parazitima, prosvetom i prosvetiteljstvom.
3. Evo ti ključ zdravstva, ne zdravlja. Halal silni direktori što ti predizborno prebegoše.

Ili će Privezak prihvatiti ponudu koja se ne odbija, ili...


... zna se: ništa od trka za Đurđevdan.

Kum nije dugme, ali gaće spadaju bez lastiša.
Šta je brava bez ključa, ključ bez Priveska, Privezak bez Kuma, Kum bez zveckanja?
Niko i ništa.
Ili si Ivica, ili si Marica.
Prosto.

***
Ako se još uvek pitate šta će Vučiću u vladi Dačić i SPS, onda se setite još jedne istorijske nadasve slične situacije: Za šta je zaista Marselju bilo potrebno da kupi Piksija - da igra protiv Zvezde ili da ne igra protiv Marselja? Tačan odgovor glasi: Da protiv Zvezde sedi na klupi Marselja, tako im je bio najkorisniji.
Dačić, u opoziciji Vučiću, može opasno da naraste shodno bolovima koji slede. Dačić u Vučićevoj vlasti neizostavno postaje samo još jedan mister 6%. I saučesnik, pride.
Prosto, vaistinu.


Samo neka zveckaju i zveče, tako se najbolje vide šuplji Privesci i još gori Kumovi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...