Thursday, 3 April 2014

2014: Odiseja na Planeti majmuna


Način izbora vođe vazda je bio isti u Srbalja.
Tako će biti i sada, kako gore tako i dole. To će uvek na kraju biti On, monolitan i čvrst, drug ili gospodin Jedini Kandidat. Naravno i Oni, njegovi. Nedavne vanredne izbore je Gospodar Vučić organizovao samo sa jednim ciljem: da potvrdi sopstvenu kandidaturu za jedinog kandidata i pretendenta na vrh vlasti. Laž je biblijskih razmera kako su na vrhu čiode anđeli plesali - jer može biti samo jedan.
I zato: jasno je koga je birao, koga bira i koga će birati za Vožda narod nebeski.
Njega.


Hajde više, dosta s tim natezanjem, kada se krajnji ishod (pardon, izbor) znao odavno. Ne gubimo više vreme, reforme ne mogu da čekaju jer život može. Neka se Vučić već jedared samoizabere pa da se lepo samoraziđemo.


Naravno, i svi da se vratimo svojim radnim zadacima: glodanju kostiju, trebljenju buva, svađama, partijskom kadriranju, obaveznom međusobnom proždiranju, strahovima, autocenzuri, špijuniranju, cinkarenju, razmnožavanju & ostalim dražima sitnih i beznačajnih nam života.


Pa da ostavimo Monolitnog na miru, neka odradi mandat do kraja... čega god već.


Daisy, Daisy, give me your answer do. 
I'm half crazy, all for the love of you. 
It won't be a stylish marriage, 
I can't afford a carriage, 
but you'll look sweet upon the seat 
of a bicycle built for two...

Good night, Dave.

***
2. aprila 1968. godine, premijerno je prikazan legendarni film Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru", sniman ne po već paralelno sa pisanjem istoimene knjige Artura Klarka. Inače, te iste godine (8. februara 1968.) premijerno je prikazan još jedan SF klasik, film Frenklina Šefnera "Planeta majmuna" sa Čarltonom Hestonom u glavnoj ulozi; (takođe) snimljen po knjizi, i prvi u serijalu filmova na majmunsku temu.
Čudo jedno, te premijere i premijeri: od monolita i humanoida se, izgleda, ne može pobeći. Kakav narod, takav mu i monolit.


Majmunska posla.
Tako to obično biva sa svim društvima u kojima je de-evolucija draža od svega.

p.s.
Te 1968. (opet), 3. aprila, Martin Luter King poveo je svoj poslednji protest i održao svoj poslednji govor.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...