Sunday 3 April 2016

Stars & pixels


Nauka kaže da tama ne postoji, već da je mrak samo potpuno odsustvo svetlosti. Čak ne mora ni da bude potpuno, jer i to zavisi od oka posmatrača. Dakle, mrak može da postoji bez svetlosti. Sa druge strane, svetlost ne može da postoji bez mraka, jer je nju jedino tako moguće primetiti i razlikovati ih.


Ne treba nam za to nikakav tunel i njegov kraj. Dovoljno je znati da postoji makar jedna bela kockica na crnoj pozadini, umesto da slepo verujemo onima koji nas lažu kako je to samo pokvaren piksel na isključenom monitoru. Dokle god nje bude, znaćemo da nam monitor nije pokvaren.
Noćno nebo je u početku uvek mračno, ali što duže gledamo to sve više zvezda vidimo.


Tako je i sa životom.
Ne nasedajte raznim šibicarima kako im ne može niko ništa, da ste sami, sitni i ništavni. Oni su se usrali od straha od te jedne bele kockice, ili zvezde, zato što znaju da ne postoji samo jedna. Ima nas mnogo više nego što i sami znamo ili mislimo.

Hajde da stvar pogledamo iz još jednog, sasvim mogućeg i realnog ugla:
Šta ako je ona prva slika, samo deo jedne daleko veće? Šta ako je taj mrak, tama, zapravo samo jedan - ne pokvaren, već drugačiji - piksel neke druge slike, veće i suštinski drugačije?



Odgovor na ovo pitanje nećete nikada saznati ukoliko ne mrdnete guzice iz dubina palanačkog uma. Od znanja nikada ne može da boli glava; boli samo od bezrazložnog straha u neznanju.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...