Wednesday 27 April 2016

Pelin


Pelin (Чернобьіль)

Tehnologija je čudo jedno. Zato i ne treba zaboraviti "uspehe" koji su koštali ljudskih života. Danas se navršava 23 godine od kako se desio "manji incident" (SSSR zvaničnici) tj. "nuklearna katastrofa svetskih razmera" (ostatak planete).



Razdrndana sovjetska nuklearka u ukrajinskom gradu Černobilju, do danas je zabeležila 500.000 smrtnih slučajeva direktno ili indirektno povezanih sa nesrećom, koja je bila najavljivana godinama pre ali se niko nije na to obazirao. Naravno, zaposleni u elektrani su ionako imali sva zaštitna sredstva za slučaj radijacije - votku u svim mogućim pakovanjima.


Fascinira me ova karta rasporeda i skale ozračenosti širom Evrope, u vreme Černobiljske katastrofe. Na njoj (skinuta sa Wikipedije) se vidi nešto čudno: u Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao da zračenja nije ni bilo! Kako da ne - to važi za one "blede" oblasti. Ova naša "nebeska" plava (radikalska) boja pokazuje da nisu dostupni podaci.
Te 1986. godine, bio sam u vojsci - u Novom Sadu. Pustili su nas kući za Prvi Maj ne rekavši ništa. Kao, kada si kući ne odgovaraju za tebe ako se ozračiš - danas ispada da je tako bilo. Ali, zadržali su zato one jadnike iz ABHO voda, kao morali su da idu na teren na Frušku Goru. Kada su se vratili "sa terena" rečeno im je da provere da li im rade Gajgerovi aparati, a da potom idu svi na tuširanje, komplet - u odelima. I da ih potom bace. Mislim odela, ne vojsku.
Na gornjoj slici mi se naročito ne sviđa ona crvenija oblast u Rumuniji, sa kojom se i mi u ovom kraju graničimo.
Danas nema votke bez akcize, pa vi vidite šta ćemo. Za domaću radžu ne garantujem.


Elena Filatova

Svima preporučujem teme Avetinjski grad i Zemlja vukova na blogu Elene Filatove, Ukrajinke koja odlično govori jedan od "naših" jezika. Podjednako je zabrinjavajuća i biblijska paralela sa Knjigom Otkrovenja na strani br.2 (ali ne o odnosu pelinkovca i votke), kao i deo o Staljinovim gulazima.
Dajem samo jedan citat, da vas zaintrigiram:
"Černobilj je teška lekcija, i pokazao je svijetu da ne možemo dozvoliti da se tehnologija razvija brže od nas samih. Vjerujem da je najveći problem današnjice što trka za profitom dovodi samo do tehnološkog razvoja, bez uzimanja u obzir očajničke potrebe za ljudskim razvojem."
Gorko k'o pelin. Do bola.
Umalo da zaboravim: černobilj je na ukrajinskom naziv za pelin, ko to nije znao.


 ***
26.04. 1986-2016
30 godina od nuklearne katastrofe u Černobilju

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...