Wednesday 6 April 2016

Crimen de profundis


Kada je Žika Gnjurac, 6. aprila 1999. godine, zakačio vučnu sajlu dizalice za branik kamiona koji je delimično virio iz Dunava, nije mogao da zna šta ga čeka.
Tviteraš Bob Lebowski je zato dobro znao šta i koga pita 30. marta ove godine, i da mu zbog tog pitanja sledi automatski blok od strane Miloševićevog nakota. Nekoga je nešto tu zabolelo, pitanje je samo da li preponski sadržaj ikada može da žulja kao savest, koliko god se pravili blesavi da prvo imaju a drugo nemaju.


"O otkrivanju leševa u hladnjači znala je gotovo cela Negotinska krajina, posebno policija, tužilaštva i pravosudni organi. I svi su sve vreme ćutali više od šest meseci, a da o tom događaju niko od nove vlasti, naročito policija, nije bio upoznat. Teško je poverovati u to. Ispada da je sadašnji MUP Srbije bio primoran da reaguje tek kad je u lokalnom listu Timočka krimi revija iz Zaječara prvog maja ove godine objavljena istina o hladnjači punoj leševa."
"Ovu akciju su nazvali Dubina 2, da li je onda postojala i Dubina 1?"

- Dejan Anastasijević: Tovar Strave, Vreme #540 (10.05.2001)
- Jovan Dulović: Vreme #543 (31.05.2001)
- Aleksandar Ćirić: Vreme #544 (07.06.2001)

"Glavonićev osamdesetominutni ekperimentalno-dokumentarno-elegični triler, svojevrsni je filmski memorijal žrtvama jednog zločina počinjenog na Kosovu 1999. kojeg i danas, 17 godina posle u Srbiji prati oreol javne tajne. Reč je o slučaju Hladnjača, o hladnjači punoj ljudskih tela potopljenoj u Dunav, nadomak Tekije, i operaciji zvanoj Dubina 2 tokom koje su leševi iz hladnjače u tajnosti preneti i zakopani u masovnoj grobnici u trening-kampu Specijalnih antiterorističkih jedinica nadomak Batajnice."
- Dubravka Lakić: Protiv zaborava slučaja "Hladnjača", Politika (14.02.2016)

***
Izreka "o pokojnicima sve najlepše" u Srbiji ima svoj apendiks: "ali samo o našim". "Njihovi" pokojnici to zapravo i nisu, već su samo asanirani tragovi (dokazi?) veličanstvene pobede nad NATO fašistima.
Nekadašnji Goran Vesić (DS) je pre 15 godina izjavio kako se "boji da će ovakvih slučajeva biti još". Na današnji dan, 6. aprila 2016. godine, sadašnji Goran Vesić (SNS) pametuje o nacističkom bombardovanju pre 75 godina. "Hladnjače" i "još" više ne spominje. Ne ide...
Nemci su bombardovali Jugoslaviju 6. aprila 1941. Saveznici otprilike u isto vreme 1944. I jedni i drugi zajedno 1999. Ko je bombardovao nesrećnike bez imena i groba, napakovane u kamion pećkih tablica koje su potom bile zamenjene borskim? Ko je dopustio da nelustrirana zločinačka stoka izvuče guzice, da 17 godina kasnije i dalje svima drži pridike o moralu, poštenju, patriotizmu i savesti, ili o pravilima ponašanja na društvenim mrežama?
O zločinu iz dubine?
Nema potrebe ovde navoditi redne brojeve izbornih lista jednih koji su asanirali sopstvene zločine i drugih koji su potom asanirali zločince, sa njima se mirili i grlili. I sami to znate.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...