Thursday, 14 April 2016

Kako spraviti šolju vraški dobrog čaja


Upekla nešto ova hladnoća poslednjih par dana, pa rekoh sebi 'deder baci oko, vidi šta mudre internetske glave kažu kako spraviti šolju vraški dobrog čaja sproću stomačnih grčeva'.
Evo na šta nabasah:


Džordž Orvel u svojim "Esejima" ima i jednu kratku priču nazvanu "Fina šolja čaja" (A nice cup of tea), koju je objavio 12. januara 1946. godine u londonskom Ivning Standardu. On tu daje tucet saveta o tome šta sve podrazumeva jedna šolja pristojnog čaja:
  1. Obavezno koristiti indijski ili cejlonski čaj. Kineski je jeftiniji, može se piti bez mleka, ali tu nema nikakve stimulacije, nećete se osećati pametnije, hrabrije ili optimističnije ako njega pijete.
  2. Čaj se sprema u malim količinama, a to znači u čajniku. Onaj iz metalnog kuvala je bezukusan, dok vojnički iz kazana ima ukus na drnč ili kreč. Čajnik treba da bude od porcelana ili keramike, eventualno kalaja. Čaj je očajan ako je čajnik srebrn ili emajliran.
  3. Čajnik treba unapred zagrejati; staviti ga na ringlu a ne preplaknuti vrućom vodom.
  4. Čaj treba da bude jak, jer je jedna šolja jakog čaja uvek bolja od dvadeset slabog. Dobra merka je šest punih kašičica čaja na litar vode.
  5. Čaj se stavlja direktno u čajnik - bez cediljki, vrećica ili sličnih sprava za mučenje dobrog čaja. Ništa vam neće faliti ako i progutate koju trunku čaja.
  6. Ima ljudi koji smatraju da u čajnik treba sipati iz kotlića samo vodu koja je jedared proključala, ali ja mislim da to nema nikakvog uticaja jer je bitno da voda proključa takoreći u momentu sipanja u čajnik.
  7. Čaj treba obavezno promešati, ili još bolje - dobro protresti čajnik, nakon čega treba sačekati da se listići "smire".
  8. Čaj se pije iz šolje za čaj ili mleko a ne za kafu, cilindrične i duboke (nikako plitke). Samo u takvoj šolji se čaj neće već napola ohladiti dok se vi nakanite da ga popijete.
  9. Sa mleka obavezno skinuti kajmak pre sipanja, inače će čaj imati kilav ukus.
  10.  U šolju se prvo sipa čaj pa tek onda mleko, jer ćete jedino tako moći da kontrolišete količinu mleka u šolji, tj. kvalitet samog čaja koji ste spremili. U Britaniji postoje dve škole sipanja čaja, ali oni koji su pripadnici "prvo mleko pa onda čaj" škole nemaju pojma, šta god vam pričali.
  11. Na kraju, osim ako nije na ruski način, čaj se ne pije sa šećerom - to mu uništava originalni ukus. Isto tako možete staviti biber ili so, ali pravi čaj podrazumeva gorak ukus i tako treba da ostane. Ako ga zašećerite, onda to više nije ukus čaja već šećera. Svaki iskreni ljubitelj dobrog čaja nikada ne bi šerbetom zamenio svoj omiljeni napitak.


Daglas Adams, autor "Autostoperskog vodiča kroz galaksiju", pojašnjava svojim američkim prijateljima zašto ne shvataju engleski ritual ispijanja čaja, uz opasku da Amerikanci nemaju pojma šta je to, jer nikada u životu nisu popili kvalitetnu šolju čaja. Razlog - zato što sve rade naopako. Doduše, ni većina Engleza nije ništa bolja od Amerikanaca, smatra on. 
Njegovi saveti za dobar intergalaktički čaj su sledeći:
  1. Skoknite do Marks&Spensera i pazarite pakovanje Erl Greja. Vratite se odakle ste pošli i stavite da se u lončiću kuva voda kojom ćete pristaviti čaj.
  2. Dok se voda kuva, otvorite paketić i usnifajte miris sadržaja. Pazite, može vam se malo zavrteti u glavi, ali nema frke jer je to ovde u potpunosti legalno.
  3. Kada se voda ugreje, ulijte malo u čajnik, promešajte pa je odlijte nazad.
  4. Da vam olakšam muku, umesto listića stavite 2-3 vrećice čaja u čajnik (zavisno od njegove veličine). Neka vam voda opet proključa i onda je brzo prelijte iz lončića u čajnik.
  5. Neka tako odstoji dva do tri minuta, pa potom sipajte u šolju.
  6. Neki ljudi će vam reći kako mleko ne treba mešati sa Erl Grej čajem, dovoljna je samo kriška limuna. Ko ih šiša, ja volim sa mlekom. Ako se i vama tako sviđa, onda prvo sipajte malo mleka u šolju pre nego što dolijete čaj. Ukoliko sipate mleko u vreli čaj, ono će se opariti i zgrušati. Ja znam da moj način smatraju društveno nekorektnim - društveno korektno je sipati mleko u čaj - ali društvena korektnost tradicionalno nema blage veze sa razumom, logikom ili fizikom. U stvari, u Engleskoj se uopšteno smatra društveno nekorektnim da razmišljate ili ste u nešto upućeni. Imajte to na umu kada nam dođete u goste.


Usred Bitke za Britaniju (26.01.1941), Čerčilova vlada je preko tzv. Imperijalne kancelarije za čaj plasirala 10-minutni propagandni film nazvan "Saveti za spremanje čaja", u sklopu kampanje smanjenja panike nastale usled besomučnog nacističkog bombardovanja 16 najvećih gradova u Engleskoj i Škotskoj. Kampanja je bila praćena posterom "Samo mirno i produži dalje" (Keep calm and carry on). Sam postupak spremanja čaja, u okviru ove kampanje, predstavljao je održanje svakodnevne rutine i privida normalnog života u uslovima ratne oskudice i stalne pretnje stradanja.



Dakle, šta je valjalo činiti da bi se napravio jedan pristojan anti-naci engleski čaj:
  1. Čaj treba držati u dobro zaptivenoj kantici, što dalje od sira, sapuna, začina i drugih stvari sa jakim mirisom. Takođe, čaj ne sme da stoji na podu ili kraj zida. 
  2. Treba uvek koristiti kvalitetan čaj. Jeste nešto skuplji, ali ugođaj će isplatiti svaki peni.
  3. Koristiti svežu vodu. Od ustajale vode se pravi ustajao čaj, a to ne treba nikome - naročito ne u ratna vremena.
  4. Obavezno ugrejte čajnik pre nego što u njega stavite listiće čaja i vruću vodu. Primeniti ispravan odnos čaja i vode u čajniku. Staviti čaj u vodu koja nije ni doključala niti preključala. Neka čaj odstoji tako 3-5 minuta da pusti svoju aromu (to će biti dovoljno za većinu vrsta čajeva).
  5.  Koristite samo čajnike od porcelana, keramike ili nerđajućeg čelika, izbegavajte emajlirane i limene.
  6. Ne sipajte mleko u čaj previše brzo, sačekajte zadnji mogući trenutak.



Na kraju, naletih na domaće čudo: Dragicatravarka.rs i njeni saveti za čudesne čajeve! Svoje ogromno i neutaživo znanje o flori ona pretače u čajeve koji nisu na prodaju, već ih isključivo poklanja prijateljima. Njeni čajevi "moraju da imaju karakter", a neki se čak i jedu! Kako ona kaže, svaki njen čaj koji smisli, prvi proba njen bračni drug kako bi bila sigurna da radi. Čajeve rado konzumiraju i njegovi najbliži prijatelji i saradnici koji, kako sami kažu, u njima uživaju dok meditiraju između dva državnička posla.
Elem, njen recept za pošten domaći čaj je daleko jednostavniji ali i efikasniji od prethodna tri engleska:
  1. Nabrstiti koju god travuljinu hoćete (najbolja je ona oko zadužbine u Bajčetinskom rezervatu, iznad koga su hemtrejlsi zabranjeni pod pretnjom PVO fast-risponsa), osušiti je na suncu, sitno naseckati i čuvati u kantici od Santos kafe. Smuljati količinu po želji u vrelu vodu. Mleko, med, rum, tomovaču, surutku, šećer, kanu, zeolit, limontus, propolis, ricinus i ostale arome dodati po želji i nameni.
  2. Obavezno dodati kašičicu broma.
E tu me nešto preseče uspomena na nišku "Kožaru" i regrutaciju 1983. i to baš u ovo doba godine. Ja i moj kum smo prvi završili one retardirane preglede i vađenje krvi, sišli u menzu, a prisutni vojnici nam dobaciše 'ej, dođite ovamo s nama, ako sednete gde i ostali uvaliće vam čaj s bromom'. Onaj smrdljiv na metal, antierektilni, kao uvertira za poslednji pregled kod psihologa gde te teraju da razgaćen stojiš pred medicinskim sestrama.

I tako, preskočio sam čaj večeras, baš kao i onomad.


No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...