Monday 25 April 2016

Kolumnista down


Na prvi pogled - Srbija je ponovo kažnjena.
Međutim...

Kolumnista up

Očajni ste? Pakujete kofere? Vrtite glavom u neverici? Ne brinite. I ja sam isto radio. Jedino što nisam pakovao kofere. Tek kad sam pogledao cifre, rekao sam da sam - zasigurno - bio u pravu. Hajde sad malo hladne glave, da se pozabavimo matematikom. Iz ovog jednostavnog sabiranja videćete zašto kažem da su ovi izbori označili početak kraja Srpske napredne stranke. Kada pogledate procentualno koliko je ko osvojio glasova (sve sa slučajevima krađe koji su dokumentovani video snimcima), s pravom vas podiđe jeza. I mene je podišla sinoć, kada su saopšteni prvi rezultati.

ZAPRAVO, NIJE TAKO

Izbori na kojima je SNS razvalio, masakrirao, desetkovao, ubio, ponizio - kako god opoziciju, bili su izbori 2014. To su izbori koje će Aleksandar Vučić pamtiti dok je živ: Kao zenit svoje moći i svog statusa polubožanstva. Na tim izborima, stranka Aleksandra Vučića sa njegovim koalicionim partnerima odnela je 158 poslaničkih mesta. Od toga je SNS nosila 131 poslanika, Ljajićev SDPS 10 fotelja u Narodnoj skupštini, Nova Srbija 6, SPO-DHSS 5, Pokret socijalista 3, Karićev Pokret snaga Srbije 2, Ujedinjena seljačka stranka 1, Bošnjačka narodna stranka 1 mandat.
Na nedeljnim izborima, stranka Aleksandra Vučića je sa svojim koalicionim partnerima osvojila 130 ili 131 poslaničko mesto. Od tog broja treba izdvojiti mandate Ljajićevog SDPS-a, Krkobabićevih penzionera gladnih vlasti, ništa manje alavih Julinovih socijalista, SPO-a, Srpske narodne partije Nenada Popovića koji je uneo svež kapital u koaliciju, Pokreta snaga Srbije i "Samostalnog" DSS-a. Ujedinjena seljačka stranka i Marjan Rističević su se utopili u SNS u međuvremenu.
Razlika je, dakle jasna: 27 (ili 28) poslanika manje za Vučićevu "naprednu" opciju.
Zato je bio kiseo. Zato nije nazdravljao. Zato se nisu grlili, pevali, igrali kolo i skandirali. Zato ni naprednjaci po Srbiji nisu bili previše veseli: "Generalštab" je vojsci glasača naredio da se prebaci 50 odsto u svim sredinama. U mnogim sredinama - jedinice na terenu ni izbliza nisu ispunile zadatak.

A IVICA? BEZ MARICE?

Vučićev dojučerašnji (a možda i budući) koalicioni partner, SPS na izborima 2014. osvojio je 44 poslanička mesta. Od toga, Dačićevcima je otišlo 25 mandata, PUPS-u 12, a Jedinstvenoj Srbiji - 7 fotelja u zdanju Narodne skupštine.
Na izborima održanim u nedelju, koalicija SPS-JS osvojila je 30 poslaničkih mesta. 14 manje nego prošli put.
Zato je Veliki Vođa bio kiseo. Zato je i Dačić bio kiseo.
Velikom Vođi ponovo treba Dačić. A Dačić je svestan da će, ako ponovo potpiše koalicioni sporazum sa Velikim Vođom - stranku osuditi na drugu političku smrt, iz koje će se mnogo teže reinkarnirati nego prošlog puta.
Dačić je bio kiseo i zato što zna da će mu stranka teško izdržati finansijski udar koji će se silinom cunamija ustremiti ukoliko odluči da bude opozicija.

DAJ VUKU DA SE VUKUJEMO

Druga opcija za Aleksandra Vučića jednako je nepovoljna: Radikali. Iako se povremeno čuje kako jedni s drugima nikako ne mogu, politički otac Velikog Vođe u nedelju uveče je vrlo pomirljivo govorio o rezultatima.
Zli jezici (da li baš zli?) bili bi skloni da kažu kako su Svpski vadikali spvemni da budu koalicioni partner sa svojih dvadesetak poslanika.
Objektivno, to bi šokiralo evropsku administraciju. Barem deklarativno. Jer znate, nije problem kada imate poslanike proustaške provinijencije u Briselu, ali je neviđeni problem ako bi šovinista i ultradesničar došao iz Beograda. Naročito posle sapunske haške opere.
Bio bi to alibi da nam se kaže "E, ne može se u EU".
Ali bi pokazalo (i dokazalo) još jednom da je na političkom nebu Srbije - sve moguće. Uostalom, u Evropskom parlamentu ima stranaka koje su toliko desno orijentisane da je Vojvoda od Lisovića za njihove lidere tek nadrkana pojava i ništa više.


KO TREBA DA SLAVI, A KO DA STAVLJA KATANAC

Što se tiče stranaka, najviše razloga za zadovoljstvo u ovom trenutku treba da imaju pripadnici pokreta Dosta je bilo. Da se ne lažemo: Za dve godine sa minimalnim ulaganjima i ultra-upornim aktivistima, bez ikakve polazne tačke, bez uporišta u Skupštini Srbije - do šest odsto glasova… Upravo pripadnici DJB imaju i najviše razloga za nezadovoljstvo, jer su na nekim mestima, kako govore izveštaji, baš oni prilično pokradeni, što se vidi u nekim velikim gradovima.
Članstvo DS-a (i koalicije) i onog drugog DS-a (Borisovog, sa Čedom i Čankom) treba da slavi na sva zvona što su ušli u republički parlament. Krajnje je vreme da te političke grupacije ozbiljno izanaliziraju promašaje i katastrofalan imidž njihovih lidera, koji je ugrozio opstanak ovih stranaka na političkoj sceni Srbije, ali i da možda prvi put iskreno kažu - vreme je da "veliki igrači" budu smenjeni. Pre četiri godine kaznili su ih beli listići. Pre nepune dve godine kaznili su ih sopstveni članovi. Sada ih je kaznio DJB.
Mnogo razloga za slavlje ima i u koaliciji Dveri - DSS. Posle svih izdvajanja i preletanja, cepanja članstva i jedne i druge stranke, uspeli su da zgaze na crtu od pet odsto.
 
Ipak, neko na političkom nebu Srbije treba da stavi i katanac.
CeSID. Zbog svoje uloge u manipulacijama tokom izborne noći.

ŠTA SAD?

Ništa. Spremajte se za sledeće izbore. Po mojoj proceni, kao što već rekoh, oni će biti održani do kraja 2017. Na njima će levica konačno imati za koga da glasa. A desnica - neka se pazi. Na tim izborima SNS će biti na rubu propasti. Budite sigurni u to.


Kolumnista down

U međuvremenu, "neko" je opet oborio sajt Kolumnista.com, pa je autor morao da okači integralni tekst na fejsbuk. Baš kao i u slučaju obaranja Peščanika, Telepromptera, Opozicionara i gomile blogova, "nekoga" opet svrbi guzica. Pa dobro bre, šta je sad u pitanju - pundravci, besne gliste, stenice ili bajata salama iz sendviča?
Nebitno.
Neka gornji tekst bude dostupan i ovde, dok Kolumnista ponovo ne proradi.

***
Slažem se sa gornjim tekstom i dodajem par sitnica:
- Vučić ne bi raspisao izbore da je "hteo" da ih izgubi. Stvar je prostija (iako upakovana u Informer masan od bureka), jer on zna da je pad podrške neminovan i hteo je da produži mandat, kao i da dodatno izblamira opoziciju pred Zapadom (procenio je da je najefikasnija i daleko jeftinija metoda za to da nema kampanju, već opozicionare prepusti jedne drugima i njihovim sujetama - što je imalo delimičan uspeh).
- Ovako besmisleni izbori nisu ni mogli da predstavljaju nekakav rasplet situacije u kojoj se nalazi Srbija, tako da je bilo nerealno očekivati bilo šta više od ovog "postnaprednjačkog" sleganja terena u kome je došlo do popunjavanja rupa u tlu koje Vučićeva vlast ostavlja za sobom na sve strane. Zapravo, Vučićeva ekipa se jeste uplela u kučinu koju je sama dodatno zapetljala.
- Za SPS me zabole taman koliko i za SPO.
- Vučićevu "razliku" pojeli su radikali i koštunjavo dverinje, baš kao što je Radul-beg ošišao sve DS-frakcije i deo "nevažećih" glasača taman za onoliko koliko mu je bilo potrebno da komotno pređe cenzus. Za to nije kriv niko drugi do Ošišanih. Fazon je u tome da SNS nikako ne može sprečiti dalji pad podrške, dok DS&Co. moraju da rade na njenom povećanju. Kako? Prosto: sikter liderima Pajtiću, Šutanovcu, Dulu, Mićunu, Tadiću, Jovanoviću, Živkoviću, Čanku. Za njima će i lokalni takvi isti, liderčići. Tako će izbiti Vučiću jedan od najjačih argumenata za saplitanje reinkarnacije jedinstvene nove Demokratske stranke, koja će morati da ga smeni sa vlasti - za dve ili četiri godine, svejedno.
- Nažalost, u atmosferi zastrašivanja koju su podgrevale obe strane (i vlast i opozicija) sluđeni građani-birači nisu mogli drugačije da procene koliki je nivo farse koja im je podmetnuta oko ovih izbora, pa su po starom dobrom običaju na to naseli. Umesto da, hladne glave, odglasaju u nedelju to što se imalo glasati (ili precrtati), ponovo je došlo do mahnitog ujedanja "ko je kriv" (baš onako kako je Gospodar to i planirao), čaršijskog lupetanja po fejsbuku bez imalo samokontrole ili želje da se argumentovano brani to što se "abruje" (slučaj viralnog širenja laži o prelivanju nevažećih glasova i glasova podcenzusnih u džakove SNS je više nego dovoljan primer, jer u domaćem izbornom zakonodavstvu ne postoji niti jedno slovo u prilog takvim tvrdnjama, samo što to niko ne želi da javno kaže). Malo više pameti i hladnih glava nikome neće biti na odmet, umesto kuknjave o penzosima, zatvorenicima, nepismenima, "belima" i ostalima koje ćete izbrisati sa lista fejsbuk prijatelja. Grdne li stvari. A i glupo je, bre, šikumije.
- Levica, kao politička opcija koja u Srbiji trenutno ne postoji (parlamentarno svakako ne, pitanje je i van skupštine da li je ima)? Ukoliko Borko Stefanović i njegovi, nakon 1% osvojenih glasova padnu u nekakav fras, pa pomisle na politički sepuku, onda nije ni trebalo da krenu u ove izbore. Pošteno rečeno, i nije trebalo sada, ali dobro je što jesu jer se samo samostalnim izlaskom na izbore gradi ozbiljna politička stranka, ili se (sa druge strane) usijane glave najbrže hlade udaranjem u zid. Borkova Levica sada ima pred sobom otvorenu situaciju: da li će glumiti domaću Sirizu, ali za daleko manje američkih para nego što to radi Tsipras, i ponuditi političku saradnju na prvom mestu Novoj stranci kako bi već sada formirali ozbiljan socijaldemokratski blok u kome će biti mesta za daleko više grupa i pojedinaca nego što se to danas misli (Siriza nije partija već koalicija, savez).
- Od lokalnih odbora svih stranaka, i količine mangupa u njihovim redovima, zavisiće i rezultat na narednim izborima. Predsednički su već naredne godine, u petnaest opština lokalni za dve. A možda i pre... svima?


Pre desetak dana je Mokranjčevu kuću u Negotinu posetio stariji bračni par iz Beograda. Oboje politikolozi u penziji, pregazili osamdeseti prag, ona se profesionalno bavila geopolitikom. Kako smo, pored Moce i Krajine, dotakli i neizbežnu temu domaćih izbora, rekli su nam sledeće: "Deco, ne trošite energiju i ne gubite vreme, ovi izbori neće ništa promeniti jer nisu ni raspisani za to. Ovi što su sada na vlasti, biće smenjeni za manje od dve godine i doći će sasvim novi i od njih drugačiji ljudi, među kojima mnogi iz inostranstva. Biće ovako još malo, i to tako mora da bude. To zna i vidi svako ko ozbiljno prati politiku, i razume šta se dešava kod nas i oko nas. Samo vi sačuvajte živce, energiju i svoje znanje, trebaće vam. Nemojte se plašiti i predati, oni to i hoće."
Hvala za ono "deco", mnogo više za ostalo.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...