Sunday, 21 December 2014

Drugo ili Drugačije?


Tribina Levog samita

U organizaciji mreže Levi samit Srbije, održana je 29.novembra tribina na temu KRIZA, MERE ŠTEDNJE I OTPOR. Uvodna izlaganja su se ticala nekih karakteristika neoliberalnog kapitalizma i proklamovanih mera štednje na teret onih koji krizu nisu izazvali, ali plaćaju danak.


"Krizu kapitalističke ekonomije vladajuće elite koriste kao izgovor za sprovođenje mera štednje čime najveći deo stanovništva dovode u izuzetno težak položaj. Novim Zakonom o radu smanjuju se prava radnika i radnica i dodatno otežava sindikalno organizovanje. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju uvode se dodatne restrikcije za odlazak u penziju. Priprema se rasprodaja gotovo svih preostalih javnih preduzeća. Poslednjim talasom mera štednje smanjene su plate i penzije, dok je socijalna pomoć uslovljena prinudnim obavljanjem “društveno korisnog rada”.
Ovo je samo deo mera koje je Vlada Republike Srbije sprovela od svog formiranja u martu ove godine, a možemo očekivati da će njihovi dalji potezi biti još oštriji. Shodno tome, postavljaju se i pitanja o mogućim vidovima otpora.
Pre godinu dana je održan prvi radni sastanak grupa članica Levog Samita Srbije. U pitanju je platforma koja se i dalje razvija, sa ciljem stvaranja akcionog jedinstva u borbi protiv neoliberalne politike štednje, dužničke ekonomije, antiradničkih zakona, daljeg propadanja privrede, siromaštva i nezaposlenosti.
Smatramo da je jedan od bitnih koraka u tom procesu što šira diskusija sa onima koji/e vide alternativu u povezivanju radničkih, studentskih, feminističkih, kvir i levičarskih kolektiva i svih drugih pojedinaca i pojedinki radi pružanja otpora aktuelnoj politici.
Diskusiju je moderirala Iva Marković (Zelena omladina Srbije), a uvodna izlaganja su dali Darko Vesić (CPE), Jovanka Zlatković (UG S.T.R.I.K.E) i Neda Đorđević (Marks21)."
(Facebook foto-album sa tribine)


Zanimljiv je bezgraničan cinizam vlasti koje su se stavile u službu krupnog kapitala. Sećamo se najave mera štednje i objašnjenja da do njih nužno dolazi zato što su prethodne vlasti dozvolile rast plata i penzija preko rasta produktivnosti rada. Prostije rečeno, sami smo krivi što smo trošili nezarađeno i sada to praktično vraćamo. Neko će možda uočiti sličnost sa pričom koja je pre nekoliko godina pratila uvođenje istih mera u Grčkoj - godinama su trošili nezarađeno, pa to mora da se vrati.
Letimičan pregled naslovnih strana štampe ovih dana obaveštava nas da samo jedan tajkun, duguje domaćim bankama (bez šanse da dug isplati) oko 4,5 milijardi dinara. To znači da će u prvom mesecu štednje 900.000 prosečnih penzionera odvojiti po 5.000 din da namire samo njegov dug!
A gde su ostali tajkuni - dužnici? Gde je vlast koja svoje partikularne partijske interese podmiruje iz državne kase? I dokle?
 Solidarni principi prvog Levog samita Srbije

1. najšire akciono jedinstvo protiv neoliberalnih mera štednje
2. izmene zakonske regulative u korist radnih ljudi
3. ukidanje dugova
4. okončanje rasprodaje državne i društvene svojine
5. jačanje državnog sektora u privredi i pomoć inicijativama zaposlenih i malih akcionara preduzeća u restrukturiranju, stvaranjem Srpske razvojne banke
6. politika raspodele u korist radnih ljudi
7. poboljšanje društvenog položaja žena
8. jednakost svih diskriminisanih grupa
9. protiv širenja radikalno desničarskih ideologija

Biljana Baković, Mirjana Avakumović: Svi štede, samo partije profitiraju (Politika, 26.10.2014)
blog Zadružni konj: Da li je vreme da se kuka i motika opet dignu? (21.09.2014)Poziv

GRAĐANSKI SAVEZ iz Beograda organizuje tribinu RADIKALIZACIJA POLITIČKE SCENE U SRBIJI koju ćemo održati dana 22.12.2014. godine (ponedeljak) u velikoj sali opštine Vračar u Njegoševoj 77, sa početkom u 18 h.

Učesnici na tribini su:
- Đokica dr Jovanović, sociolog, profesor na Univerzitetu u Beogradu
- Aleksandar dr Sekulović, pravnik, član Predsedništva Saveza antifašista Srbije
- Aleksandar Kraus, koordinator Građanskog saveza i
- Ljiljana Latinović, moderator

Verujemo da aktuelna dešavanja na političkoj sceni - ubrzano grupisanje desnice, počeci okupljanja levice, marketinška ofanziva kvazilevice - traže ozbiljnu analizu uzroka, stanja i posledica ovih pojava i da će učesnici na tribini pružiti kvalifikovane ocene, kao i odgovore na pitanja koja očekujemo od medija i slušalaca.
Ukoliko ste u mogućnosti, potvrdite nam Vaše prisustvo.

Aleksandar Kraus

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...