Friday, 18 July 2014

ZORnjak


Usvojiše ga.
Sada neka sami sebi čestitaju, dok još uvek mogu i imaju šta. A može im se.
Trenutno.

KO-njak, VI-njak... ZOR-njak

Zahvaljujući ovima gore, ali i mnogim drugima koji nisu vredni čak ni guglanja & traženja njihovih cirkoslika, devedesete su nam se vratile svom silinom u lice. Sirova sila kojoj je i standardno poslaničko nadgornjavanje u Skupštini postalo zamorno, podseća na staru i dobro proverenu praksu usvajanja zakona o informisanju, mobilnim telefonima, satelitskim antenama, privatizaciji, pokušaj bećarskog harača; ili istraga poturica, pacova, hijena, stranih plaćenika, lokatora i domicilnih ništarija (o da - čak je i retorika potpuno ista, i iz istih poganih ustiju izlazi petnaest godina kasnije); na aferu Bodrum, ustavni referendum, ponovo zakone o pravosuđu i informisanju...

Kada smo već stigli i do pustog informisanja, zanimljivo je ponašanje domaćih medija tokom izveštavanja o protestu sindikata i nekih levičarskih udruženja građana zbog predloženih izmena i dopuna Zakona o radu. Nezvanična procena koja se mogla čuti od policajaca koji su obezbeđivali taj skup, kao i samih organizatora i učesnika, kaže da je bilo dvadesetak hiljada građana okupljenih pred Skupštinom, u Pionirskom parku i tokom protestne šetnje ulicama Beograda. Po domaćim visokotiražnim i nacionalfrekventnim medijima, taj broj varira, i od dva do deset puta je manji (zavisno od "izveštača"). Najviše informacija o skupu plasirala je agencija Tanjug (čija direktorka inače ne vidi smisao protesta etc.), najviše bljuvotina izbacili su tabloidni Gospodarovi kerovi.
Kao i obično.


"Nacionalni i lokalni mediji nisu našli za shodno da objektivno obaveste o velikom protestu juče održanom u Beogradu u organizaciji više ujedinjenih sindikata protiv usvajanja Zakona o radu koji radnike dovodi u nepodnošljiv, gotovo ropski položaj. Ovim putem pokušaćemo našim članovima i simpatizerima koji su juče bili sprečeni da učestvuju, da dočaramo atmosferu sa protesta." (Građanski savez, 18.07.2014.)
Kao i obično, jedva čekam naredni broj Republike u kome će osvanuti pravi izveštaji i analitički tekstovi o svemu što se dešava sredinom jula, i tek će se do jeseni dešavati na relaciji pomahnitala vlast - sluđeni građani kojima je dosta svega.

Kao i obično, domaće "novinarstvo" se sasvim lepo uklapa u fabrikovanje i plagiranje vesti bez ikakve mere i kontrole, sve u duhu retrolucije u devedesete.
Imali su od koga da uče zanat:


20. maj 2012. godine, oko 17h - 3 sata pre zatvaranja birališta u Srbiji, iz sedišta EU stiže "preuranjeni telegram čestitke" Tomislavu Nikoliću, zbog pobede na predsedničkim izborima. Pametnome dovoljno da bude jasno kako je luzeru Tomi uvaljen dodatni booster i koliko je bila realna koštunjava parola "narod se pita".


26. juna 2014. godine, na kioscima je osvanuo Informer u kome je objavljen izveštaj sa koncerta Bilija Ajdola - koji uopšte nije bio održan prethodne večeri, već odložen za naredni dan. Uredno opisan početak i kraj svirke, predgrupa, hitovi, želje, čestitke i pozdravi. Vremenski pomeraj je sada sa 3 sata povećan na 12, u odnosu na prethodni primer.
Dakle, Trgovčević i Milan Tarot garant honorarno rade za domaće medije. Ako se tako može nazvati Informer, bez povraćanja.


18. jula 2014. godine, Blic u 6 sati izjutra na svom sajtu objavljuje vest da je Zakon o radu usvojen "danas, a da stupa na snagu sutra"... Teško da je usvojen "danas" tik posle svitanja, a još teže da će važiti "sutra" (autorka teksta misli na subotu). Ova "vest" je pisana u četvrtak 17. jula, kada je bilo najavljeno da će zakon biti usvojen, istoga dana kada je održan protest građana tim povodom. Vest je bila napisana, protest održan ali zakon nije bio usvojen zbog velikog broja amandmana i rasprave koja se razvukla do petka. To očigledno nije smetalo dežurnom uredniku štampanog i internet izdanja da pusti u javnost ovu budalaštinu, začinjenu nebulozom kako je "protest održan dok se usvajao zakon". Protest je bio održan dok je trajala mučna rasprava jadne opozicije i nekoliko kradikalskih kabadahija (na čelu sa pčelicom-preletačicom Majom, kletim Martinovićem i ukletim Babićem) oko amandmana, za koje se znalo da će biti odbačeni i iskorišćeni za diskvalifikovanje i ad hominem napade na predlagače. Zakon je usvojen tek u petak, posle objave Blicove "vesti" o usvajanju, stupiće na snagu tek iduće nedelje a ne "sutra". Današnje vremensko iskliznuće je skočilo na 24 sata unapred po pitanju zakona, tj. čitavih 7 dana što se tiče njegove primene.
Secite me gde sam najtanji ako Tarabići i Baba Vanga nisu Blicovi onostrani dopisnici.

Kao i obično, kriterijumi normalnog novinarskog izveštavanja pogubljeni su u sumanutoj trci za eksluzivnim objavljivanjem neproverenih i nepotpunih informacija, ali i u potrebi da novinski tekstovi blagovremeno budu dostavljeni na uvid Ministarstvu istine, pre puštanja u javnost. Poslednji slučaj je očigledan primer toga.

***
U duhu testa za malomaturante (onom, po meri uzrasta naših ministara), danas objavljujemo test koji će morati da položi svaki budući pripadnik politikantske kaste koji će se lakšezaposliti po novom Zakonu o radu, usvojenom (vaistinu) danas. Oni sa slike na početku teksta, polagali su ovaj test čisto forme radi - da se posle ne priča kako nisu hteli ili smeli.
Sami odlučite da li su ga položili.


Pijani čašću ili opijeni vlašću - pitanje je sad.

Kao i obično, rezultat testa ne ukazuje na samo pitanje, već na posledice višedecenijskog nepitanja ko i kako vodi ovo društvo i pripadajuću mu državu.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...