Saturday, 12 July 2014

Fools in the Full (super)Moon


Da se odmah razumemo: ovaj post nema nikakve veze sa pesmom Violent Femmes ili jednim starim tekstom na ovom blogu, neobično sličnog naslova. Barem ne, još uvek. Elem, izađeš malo predveče da pogledaš čega sve to ima na ovogodišnjem Petrovdanskom vlašaru pod prvim ovogodišnjim (super)Mesecom, pa ubrzo shvatiš da zapravo nema ničega novog.

Ovako je bilo na letnjem vašaru davne 1978. godine, kada su na njega dolazile babe i dede, pre odlaska u gastarbajtere:


A ovako danas, kada dođu unuci gastarbajteri:
Sve u svemu, ništa novo osim zakrčenih ulica i menjačnica koje naprasno rade i po mraku. Ili možda ovaj neidentifikovani leteći objekt, koji je neko vreme lebdeo nad vašarom na nekih pedesetak metara visine, može da spasi dan?


A Supermesec je nad Negotinom večeras bio sjajniji od onih kandelabera po parkovima i ulicama, kojima sijalice crkavaju svaki čas.


I tako to, kao i obično.
A onda se vratiš kući, baš kao Čegović u Crnu Goru posle studija u Beograd. Doduše, ne nađeš neiskrivljeno drvo na koje ćeš da se naslanjaš dok ne popusti pa onda potražiš drugo, već uključiš TV i komp. I imaš šta da vidiš i čuješ:
  • Brazilci su popili švapsku sikterušu i od Holanđana. Jbg, deutsch ili dutch - isto im se hvata. Jedino što oni u bilo kojoj varijanti ne idu kući - već su tamo.
  • Prepodobni Lazar K. u toku popodneva dade ostavku jer je tvrđe vere (fet islam) od samoga Gospodara, kako reče. Po istoj i već viđenoj formuli koja je praktikovana u slučaju Saše Radulovića - 'vanstranački stručnjak' poplaši sindikalce pa ih Izbavitelj onda četveroručke spasonosno prigrli poput Kali, hindu boginje vremena, smrti i destrukcije. Džaba malome LK onaj bidermajer iz Arapskih emirata, jer je u Vremenu čuda jedino Nikodim bitan, svi ostali su Lazari - tj. potrošna roba. Posle Saše Radulovića, Crni Kralj je danas žrtvovao još jednog svog piona u situaciji identičnoj onoj od pre šest meseci. Dakle, opet prvo idu tvrdo, pa onda privezak-ministar podnese ostavku kako bi Gazda mogao narednu rečenicu da započne sa "nikada neću popustiti..." Stvarno, kako se zove ovaj potez u šahu, kada uporno žrtvujete pione kako biste pojeli protivničke konje koji vam stalno izmiču - Kaktusov gambit, Strawberry-Pussylipstickova simultanka, Fikusova rokada? I gde je više taj Dinkić, ako boga znate?!
  • Po izjavi premijera Vučića, danas je Vlada Republike Srbije na svojoj sednici usvojila Zakon o radu i Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju. Otkad to Vlada umesto Skupštine usvaja zakone? A podela na zakonodavnu i izvršnu vlast - gde to zaturiše, nesrećnici nijedni... OK, očigledno da novinar Danasa u naslovu misli na jedno (zakon), a u potonjem tekstu na drugo (predlog zakona). To i dalje ne otklanja opor ukus u ustima svakoga ko će u budućnosti morati da se bori sa paragrafima tih zakona. Pardon - predloga zakona. U stvari, ni sam Vučić, shodno onome što je izjavio pred novinarima, nije sasvim rasčistio sa sobom da li misli na zakon ili predlog. Oba su mu, izgleda, draga.
Prethodni događaji deluju otužno, ali poslednji zaista jeste tužan.

Erdelyi Tamas (Budapest 1952) - Tommy Ramone (New York 2014)
R.I.P.

  • Danas je preminuo Tomi Ramon, poslednji preostali član originalne postave The Ramones. Rođen u Budimpešti kao Tamaš Erdelji, sa roditeljima 1957. emigrira u USA. Sve ostalo je legenda.


Johnny - Dee Dee - Joey - Tommy
Together again, for the last time. Have a final rest in peace and not in a pet sematary, of course.

***
Eto šta sve može da se desi, kada samo na trenutak okrenete leđa situaciji. Vašar, gastarbajteri & vanzemaljci, fuZbal, cirkus, rastanak... i sve to pod punim Supermesecom.
Izeš takvu romantiku.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...