Monday 23 December 2013

Probijanje medijske blokade


Za humanitarnu akciju, koju već neko vreme organizuju i sprovode radnici hidroelektrane "Đerdap 2" i "Đerdap Usluga", priznajem, čuo sam po prvi put čitajući između redova prvo ljubavno pismo koje je predsednik opštine Negotin uputio na adresu TV Trans, povodom njihovog neiskustva, neprofesionalizma, favorizovanja nekih drugih političkih opcija i - uopšte rečeno - kantanja na finjaka potpisnika tog pisma.
U tom Odgovoru, objavljenom u sada već čuvenu subotu 14. decembra, ova akcija se spominje u sledećoj packi upućenoj gloduru privatne televizije:
"Takođe Vas podsećam da demanti i odgovor na objavljene informacije o Opštinskom veću i snimak Konferencije za novinare predstavnika sindikalnih organizacija HE "Đedrap 2" i "Đedrap usluga" (baš ovako piše), koji su Vam dostavljeni službenom poštom u petak 13.12.2013. niste objavili."

Koliko znam, TV Trans na ovo nije odgovorila.
Međutim, nešto se tokom tog vikenda ipak dešavalo - ali između opštine Negotin i pomenutih radnika fabrike struje. Pitanje je šta je to iniciralo novo opštinsko Slovo Ljubve, ovog puta na adresu pomenutih radnika i sindikalaca "Đerdapa 2" i "Đerdap Usluga".


Ukratko, u Odgovoru (mada, priznajem, ne znam na šta) objavljenom u ponedeljak 16. decembra, stoji i da "socijalno najodgovornija opština na regionu vodi brigu o svojim najugroženijim građanima, da bi dodatnih 1,3 miliona dinara budžetske pomoći godišnje za đačke užine deci roditelja na granici socijale bilo dodatno opterećenje i nauštrb ostalih ugroženih kategorija, pa zato pozivaju đerdapovce, sa ionako duplo većim platama od normalnih palanačkih, da nastave svoju akciju".
Potom sledi šlagvort: "Podelite troškove sa lokalnom samoupravom. Vama, sa velikim platama, taj jedan topli obrok mesečno koji biste poklonili deci nije veliki izdatak, učinak je nemerljiv. Podelite radost darivanja sa nama. Budite društveno odgovorni. Zajedno ćemo realizovati ovu akciju, vi kao inicijatori i donatori a mi kao lokalna samouprava."
I na kraju, naturanje krivice: "Akcija sada praktično zavisi od vaše dobre volje."
U životu nisam video veće grebatore od aktuelne opštinske vlasti u Negotinu. Od radnika "Đerdapa" zahtevaju da pljunu kintu, odvoje jedan svoj topli obrok mesečno, a oni će zauzvrat sa njima podeliti radost darivanja tuđih para, kititi se kao i obično tuđim perjem. Bezobrazluk, dostojan najsjajnijih trenutaka čuvenih Miloševićevih zajmova za preporod Srbije. Što jes jes, ovako nešto može da smisli samo... zna se ko.

Sledi objava novinara Živojina Dragišića, u ponedeljak 23. decembra 2013. godine.

RAZBIJANJE MEDIJSKE BLOKADE

Radnici "Đerdap 2" i "Đerdap Usluga", završili su višemesečnu humanitarnu akciju za uplatu užine za 149 osnovaca u opštini Negotin. Na kraju ove akcije, želeli su da, u narednoj godini, ovu obavezu preuzme opština, što su i predložili opštinskim zvaničnicima. A onda je usledio neki "odgovor" na opštinskom sajtu. Kad su poželeli da se, na istom mestu, objavi i njihov odgovor na "odgovor", nastupila je blokada. Nekome nije u interesu "da se čuje i druga strana". Ovo je jedan od načina da se razbije negotinska medijska blokada.


Ovo je odgovor sindikalaca sa "Đerdapa", kojima je uskraćeno pravo da na istom mestu otpišu škrabotinama i bezobrazluku okačenim na sajt opštine Negotin. Pismo je poslato prvom čoveku opštine Negotin u sredu 18. decembra, i do danas nije objavljeno na istom mestu gde i povod za njega.
Očigledno da brzopotegnuti član 50. Zakona o informisanju ne važi za sve podjednako.
Osamsto hiljada dinara bačenih na Mrkonjićevu arlaukaču, ili skoro tri miliona reprezentativno popijenih i proždranih do jesenas - pa OK, reći ćete, to zaista nisu stvari koje bi trebalo da praktikuju deca; plus, od tolikih para bi mogao i stomak da ih zaboli.
Pretpostavljam da će autor sabranih Odgovora radnike "Đerdapa" uobičajeno počastiti markerom kako "favorizuju jednu političku opciju". Naravno, kao i svakoga ko mu kaže da ogledalo ne služi za povećanje subjektivnog osećaja veličine enterijera, već za objektivno sagledavanje sopstvene ništavnosti pred Vremenom i Životom.

***
Da ponovim: lokalni izbori u Negotinu još uvek nisu zvanično raspisani, a varnice sevaju na sve strane i pre Nove Godine - gde treba, ali i tamo gde ih niko ne očekuje. Očigledno je da su se neki pretendenti na lokalni presto žestoko zaleteli i naumili da iz trke ispadnu još u pretkvalifikacijama, pre njenog zvaničnog početka.
Žele da budu sprinteri na duge staze, a čine prestup za prestupom. Zna se kakve su sankcije za to u atletici, ali u konjskim trkama - u šta se lokalna politika pretvorila - startne sudije izgleda neće morati da reaguju. Izbaciće se to samo: prvo iz ravnoteže, potom i iz orbite. Neka, nije šteta.
Naš narod ima sasvim adekvatan naziv za onoga ko ujeda na sve strane, ne pita i ne bira. Homo Lisa Lisa.

Ser Žile je sve nas, koji pišemo palanačke hronike, zamolio da objavimo ovo pismo sindikalaca, možda i javno kažemo ponešto o ovom i ovakvom ponašanju ljudi koji pretenduju na najviše pozicije u lokalnoj samoupravi. Uveren sam da će on ubrzo na svom blogu Srbija van Beograda objaviti daleko ozbiljniji analitički tekst na ovu temu. Ne zbog druga Predsednika, možda ni zbog sindikalaca i radnika hidroelektrane (oni se ionako nisu nakolo hvalisali svojom akcijom).
Zbog dece čiji roditelji nemaju dovoljno sredstava za njihovo pristojno detinjstvo, jer se o njima sve vreme radi.

2 comments:

Ж. Р. Драгишић said...

Hvala ti Lale! Napisao si odličan tekst, koji će, nadam se, pomoći da se razbije ova medijska blokada. Ne zbog nas koji smo vodili ovu humanitarnu akciju, već, kao što i ti reče, zbog te dece. I pored tvog očekivanja da ću ja napisati nešto analitičniji tekst od tebe, moram priznati da u tome nisam uspeo. Ali, može da posluži. Hvala, još jednom.

Radmilo Kračunović said...

Žiko, hvala tebi i svim tvojim kolegama što ste humani. To je najbitnije.
Samo stvarna dela govore, i to se ne može nikako sakriti. Vi ste svoje učinili, a Caru su gaće opet spale. To je ono što se računa, i dolazi na proleće na naplatu. Neminovno, koliko god se on ritao. Politika i političari, neka im je halal, ali ovo kačenje sa sindikalcima i radnicima, i naročito kojim povodom - to je put u sopstvenu propast.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...