Saturday 14 December 2013

Uvodna šutka


Na Fejsbuku možete naći svakojake izjave, pa i ovu:


Naravno, originalna misao (namera) nije samo ova kratka rečenica: kao što Frojd tvrdi da seksualnost leži u korenu svake ljudske akcije/reakcije, tako se i pojmovi "nemoć" i "politika" u njoj ne mogu prosto i plitko tumačiti. Dapače, "seksualna nemoć" ne podrazumeva samo erektilnu disfunkciju, već podjednako i kompleks "dužine" ili "neposedovanja" apparatusa, koji se ispoljavaju kod oba pola ljudske vrste podjednako.
Bez obzira na komentare i kontrastavove koji dojašnjavaju ili oponiraju, pa i činjenica da je Frojd to rekao pre sto godina, ako negde ova misao ima svoju punu potvrdu to je onda Srbija današnjice. Ovo što danas rade domaći politikanti, teško da se može opisati preciznije od doktorove rečenice.
Ne postoji za džabe narodna izreka koja glasi:

Što veća funkcija, to duža urethra.

Ako su politikopaćenici vulgarizovali svet i svest, ne moramo da im povlađujemo i dodajemo banalizme, molićufino. Inače, narodni mudrac misli na mušku uretru, verovatno smatrajući politiku za strogo muški posao - tek i to da se zna & pribeleži.
Pa opet...

Tradicionalno omiljena podvrsta političkog sporta u nas, pod nazivom "nadgornjavanje", uveliko se praktikuje u negotinskoj predizbornoj kampanji, iako lokalni izbori još uvek nisu zvanično raspisani. Stanoviti Opštinski Sajt je pre neki dan reagovao na jedan prilog objavljen na novootvorenoj TV TranSNS. Priznajem, nemam blage veze šta su objavili na svojim vestima, ali evo kako na to reaguje naš omiljeni junak, mr. Stojko Poplašen:


Svoje saopštenje objavljeno u četvrtak 12. decembra započinje sa "Povodom informacija i neovlašćenih snimaka emitovanih na TV Trans, objavljujem". Potom sledi kritika lokalnoj medijskoj kući koja nije na liniji kada izveštava o dešavanjima na Velikoj sceni Doma Nekulture u Negotinu, packa kako ne ostavljaju mejl za kontakt, dopisivanje em ćaskanje, uz zabibereno upozorenje o tajnom, neovlašćenom i nezakonitom snimanju po holu Opštine i puštanju istog u etar. Sledi takstativno nabrajanje članova i stavova Krivičnog zakonika, zatvorske premise i konačna dijagnoza "Snimci u holu opštine načinjeni su tajno".
Naravno, sledi kulminacija ovog puta u formi "... u nastavku objavljujemo" - pa potpis i izveštaj sa sednice Veća.
Lepo, vidi se da od tolikog persiranja dvorske kamarile čovek može lako da pobrljavi, pa i sebe onda vidi višestruko (postoji dijagnoza i za to).


U subotu 14. decembra, sledi kontrapriopćenje TV Trans, objavljeno na njihovoj FaceBook stranici, koje potpisuje njihov direktor i glodur, i u kome Poplašenog podsećaju da je predsednik opštine Negotin a ne Premijer Republike Srbije, i da ipak ima neke razlike u postojanju i kućnom redu između Opštinskog veća i Vlade. Najbitnije, a to je ono što naši opštinari sve vreme namerno ignorišu, sednice Veća i Skupštine su javne sve dok ih predsedavajući ne proglase zatvorenim za javnost, što podrazumeva udaljenje prisutnih koji nisu članovi tih organa (građani, novinari, kafe kuvarice, tj. nepoželjni svedoci). Toga smo se barem nagledali tokom mandata svih lokalnih vlasti u ovoj palanci, decenijama unazad. Sledi bockanje na račun pretnji robijom, neizgovoreno "motka ima dva kraja" i nezaobilazno pozivanje na građane i slobodu informisanja.

A onda - čudo!

Koliko pratim famozni sajt naše opštine (nekih 5-6 godina), nije se do sada desilo da promidžbena služba objavljuje bilo šta vikendom, kamoli da se neki lokalni glavonja tamo zvanično oglašavao od petka u 15:01 do ponedeljka u 06:59.
E, sada jeste. Ko će bre do ponedeljka da izdrži crve u dupetu i gliste na mozgu, da oćuti na odgovor tamo nekog naprednjačkog ti-vi-mena! Da mu se smeju po fraćebuk&blozi, pričaju masne viceve uz sarme za nedeljni ručak! Aaaa nema šanse, i zato sledi subotnje otvoreno pismo zatvorenog palanačkog uma. Naravno, pobrojaćemo taksativno zakone i njihove članove po kojima će taj bradonja napredni da bude prvo opomenut a onda i tužen - jer se usudio.


Pošto sam apsolutno ubeđen da Drug Potpisnik lično nije ukucao niti jedno jedino slovo u oba "svoja" saopštenja, neminovno se nameće nekoliko pitanja: 
- Po čijem to nalogu vikendom radi opštinska služba za odnose sa javnošću?
- Ko, poimence, od njenih službenika radi subotom - jedan ili svi?
- Da li postoji pisana ili usmena naredba nadležnog tj. ko je u ovom slučaju nadležan za tako nešto (prekovremeni rad)?
- Da li će angažovanima biti isplaćena novčana naknada za prekovremeni rad (po zakonskim pravilima igre) ili će to biti kompenzirano slobodnim danima tj. na neki drugi način? Građani imaju pravo da znaju koga, kako i koliko u opštini plaćaju da ih farba.
- Da li je o ovome upoznat sindikat zaposlenih u opštinskoj upravi?
- Da li nadležni opštinski službenik prima platu da čita fejsbuk i druge internet stranice (uključivši i opštinske) i po njima piše saopštenja, komentare i odgovore samo u radno vreme ili i van njega, tj. da li mu u opisu poslova na radnom mestu stoji decidirano da svoj posao radi 40 ili više sati nedeljno, u radno vreme ili van njega - što je podjednako regulisano Zakonom o radu, čije nepoštovanje takođe podleže sankcijama (od konstatacije pa do gubitka funkcije odgovornog lica)?
- Da li je prilikom sastavljanja subotnjeg odgovora i citiranja zakona prisutan bio neko iz opštinske pravne službe, odgovarajuće struke, tj. da li i za njega stoje sva pitanja napred pobrojana?
- Da li se predsedniku opštine evidentira i isplaćuje sopstveni prekovremeni rad, i ko mu vodi šihte?
- Da li lokalna Opštinska uprava ima u svojoj registraciji upisanu medijsku delatnost, tj. snimanje, objavljivanje i u svojstvu kurirske službe dostavu zapisa konferencija sindikalnih organizacija na adresu lokalnih i drugih medija?
- Da li uopšte postoji neko u negotinskoj opštinskoj vlasti, ko razume da privatna/komercijalna televizija ima pravo da u svoj program pusti ono šta hoće, tj. ono što glodur smatra odgovarajućim za njen koncept, i da ne može da pušta odgovore na vesti koje nije objavila ili dobila; za razliku od njih, na opštinskom (državnom, tj. javnom) sajtu je neprimereno i licemerno (o trošku svih građana) vršiti selektivno informisanje, puštanje u javnost samo "podobnih" vesti, pojedinaca i grupa, pa čak i brisanje "nepodobnih" vesti iz sopstvene arhive (poput čuvenog nestanka vesti u kojima se spominje Radmila Gerov u kontekstu predsednika opštine, osim onih u kojima je ocrnjena izjavama političkih protivnika ili sopstvenim greškama)?
- Zašto se subotnja preraspodela radnog vremena ili vikend-prekovremeni rad ne primenjuju na sve informacije i oblasti društva podjednako, tj. zašto tokom vikenda nije objavljen i izveštaj sa veoma posećene i zanimljive promocije jedne knjige u petak? Da li je kultura neinteresantna onima koji primaju platu da se bave informisanjem?
- Da li, drugovi opštinari i komitetlije, stvarno mislite kako su Negotinci baš toliko neuki?

Građani, koji svojim parama kroz budžet finansiraju sve njih u Opštinskoj upravi, od čistačice do predsednika - kao i njihove zajebancije - imaju moralno i zakonsko pravo da znaju odgovore na sva ova pitanja. Ostavljam opštinarskim i komitetskim mozgićima da sami sebi šapnu koji je to zakon u pitanju, nisam plaćen da dajem pravne savete pravnicima.


Gornja fotografija je načinjena javno, u opštinskom holu. Neka čauši sada otkriju ko, kada i kako je to uslikao i kako je fotka završila na ovom blogu. Neka nađu pravni razlog da zabrane obaveštavanje građana o putevima evakuacije, načinu i sredstvima oglašavanja u javnosti, shodno propisima o bezbednosti i protivpožarnoj zaštiti. Neka u ovu tablu bulje još narednih par meseci koliko im je preostalo da po poslednji put žuljaju kožne fotelje po kancelarijama - ne svima, nažalost, ali nekima definitivno.
Isto važi i za one koji će doći posle ovih sadašnjih. Vatra je dobar sluga i loš gospodar, treba poštovati protivpožarne propise i evakuacione bogaze. I dobro obratiti pažnju da se na stepeništu ne nađe koja kora od banane. Mnogo je klizavo, do dna stepeništa se stiže mnogo brže nego što je bilo planirano.

***
Počela je šutka a da sudija nije ni uneo loptu na teren, dunuo u pištaljku za početak utakmice. Majstori zanata, opštinska liga - nema šta.
Naravno, svi ovde znamo da je ta TV Trans nezvanično glasilo lokalnih naprednjaka, kao što svi dobro znamo i da su sve opštinske strukture upregnute u korist kampanje SPS koja traje još od 1990. godine. Ima i onih koji se prave da ne znaju kako je SPS privatna prćija nekolicine konzumenata javnih funkcija i ništa drugo.
Opštinski i drugi partijaški buzdovani moraju već jednom da shvate da ih građani, ne tajno već javno, najjavnije, prate, gledaju, snimaju i procenjuju, i da im Ustav Republike Srbije na to daje apsolutno pravo, biračko ili bilo koje drugo. Svojim ponašanjem ne vređaju jedni druge, nego zdrav razum građana i birača, koje će licemerno, već koliko sutra, pozvati da im daju glas.


Ovih dana, u bolje opremljenim domaćim apotekama možete naići na stanoviti "tvrdometar po EHS skali". Nalazi se najčešće na pultu kraj kase i slobodan je za opipavanje, navikavanje na tvrdoću, sanjanu ili dovoljnu - po želji. Dragi moji politikopaćenici, zamislite samo ovo čudo na glasačkom listiću, umesto rednog broja pored naziva stranaka. Zamislili ste? Lepo, onda zamislite i da ta tvrdoća zavisi jedino od vašeg ponašanja i imidža koji tako stičete pred građanima. Pa onda izvolite na izbore i u fotelje.
A ako je ona narodna izreka tačna, da li je onda predstavka o dužini završetka urogenitalnog trakta obrnuto proporcionalna količini malih sivih ćelija - tj. što duži to gluplji?!

photo: FaceBook

Stvarno, šta mislite vi, koji ovu muku čitate: 
Da li onaj ko ima najvišu funkciju zaista poseduje i najveći pajser, i da li ikoga u palanci treba prostata da zaboli zbog toga?
Makar malo, najmanje, malecno, skoro pa nikako...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...