Monday, 16 December 2013

Ni maj


Na današnji dan, 16. decembra 1942. godine, tzv. Gestapo/SS rajhsfirer Hajnrih Himler naređuje masovnu deportaciju Roma širom teritorija koje nacistička Nemačka drži pod okupacijom. Kako i priliči umu koji tako nešto naređuje, pomenuti će biti smešteni u cigojnerfamilienlager. Prevedeno na srpski, u pitanju je "porodični logor za cigane" Aušvic-Birkenau. Pametnome dosta, za dalje gubljenje vremena na to šta je autor mislio u naredbi. A i šta je potom sprovedeno, po istoj.
Počev od 1995. godine, ovaj datum je usvojen kao Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.


Kratak kurs Romskog jezika, za neupućene:
porajmos/porrajmos - uništenje, istrebljenje, tj. doslovce gutanje, proždiranje
samudaripen - genocid, holokaust
Oba pojma su najuže povezana sa zlom, čijim žrtvama Svet danas odaje počast.

Standardno priglupi i bezobrazni tekstopisci "vesti" na RTS i u Glasu nisu mogli da propuste priliku da u kontekstu ovog dana (doduše, 2008. godine) ne spomenu i "logore za Rome na Kosovu, koje su držali albanski separatisti", čisto da zabibere tekstove koji su makar formalno bili pristojni.


Danas, ovim povodom se oglašava stanoviti ladyspokesman Republičkog Parlamenta, gospodin Nebojša Stefanović, koji veli:

"Holokaust je strašna istina i najveći poraz čovečanstva, milioni nedužnih žrtava u čitavom svetu sistematski su ubijani samo zato što su imali identitet, ime, prezime, drugačiju veru i uverenje od onih koji su bili njihove ubice.
Srbija je otvoreno i odgovorno društvo, u kojem nema mesta za one koji ugrožavaju bilo koga samo zato što je drugačije verske, nacionalne, etničke ili bilo kakve druge pripadnosti. Želimo da živimo u miru i toleranciji, u civilizovanom društvu otvoreni za sve identitete, rase, vere i uverenja. Isto to i ništa više tražimo i od drugih, mržnja nikad nije bila svojstvena srpskom narodu i to nikada neće ni biti."

Na stranu istorijsko-iskustvena preambula osnivanja i osnivača njegove stranke, ali neka gospar Stefanović slobodno izvoli ovo kazati javno, na ulici, prilikom antiromskih ili antiprajd demonstracija. U Srbiji postoje "porodični pokreti", i to parlamentarni, koji neskriveno deluju po svim našim palankama - od Zemuna do Bogovađe, od Subotice do Medveđe. Gde sme, iako je u osnovi ista arhiideologija, da spomene zemunske separatiste, ili firere iz naših sokaka. I oni su biračko telo, jer ne postoji gadljivost "na glas".
To guta i ne pita. Porajmos izborni, politika palanačka.

Neka zaboravni Stefanović proba da svoja "razmišljanja" objasni roditeljima Dušana Jovanovića, ili porodici Dragana Maksimovića. Koštaće ga par kriptofašističkih glasova manje, a možda dobije koji više sa druge strane. One normalne.


Pretragom Wikipedije za tag "16. decembar", pored sveobuhvatnih tekstova na glavnim svetskim jezicima, dobijamo i one na srpskom, hrvatskom, srpskohrvatskom, bosanskom i slovenačkom. Pogledajte sami, osim na slovenačkoj stranici, ni kod jedne druge (od "domaćih") ne postoji referenca na 16.12.1942. godine. Kao da se tada ništa nije dogodilo, kao da svi mi ovakvi nismo deo Sveta koji to, za razliku od nas - zna.
Na Balkanu se svi ponašaju kao da su kapaciteti ovdašnjeg lebensrauma odavno popunjeni, kao da je svako ugrožen od svakoga, kao da se ovaj multinacionalno-genetski boršč sastoji od kapsuliranih niša unikatnih kolektiviteta besmisla - a ne kao da ovde ima ljudi, koji žive, vole, gledaju svoja posla, žele i mogu da pomognu prvom komšiji kada ustreba.
Ne, iskustvo nam je palanačko i baš nam je lepo.

E pa meni nije, niti imam nameru da o tome ćutim.


Nemojte gubiti vreme na izlistavanje državnih i paradržavnih, porodičnih i palanačkih stranica i "izjava" po internetu. Evo liste tekstova koje možete iščitati makar osnovnog informisanja radi, o nečemu od čega naše društvo institucionalno i tradicionalno okreće glavu, predugo da bi to bilo normalno i zdravo za sve koji ovde žive.

El Mundo Sefarad: Svetski Dan Holokausta nad Romima (Ranko Jakovljević)
El Mundo Sefarad: Istorija Holokausta Roma (Ranko Jakovljević 10.06.2008)
Romano Lil (blog): tag "porrajmos" (tekstovi na italijanskom)
Il Popolo Veneto (blog): Un ricordo in rete a Recoaro Terme: Porrajmos (na italijanskom)
Carnia Libera 1944: Porrajmos (Susanna Ripamonti 17.04.2005, na italijanskom)
Revista La Oca Loca: Samudaripen/Holocausto (Isabel Jiménez 02.04.2011, na španskom)
Učionica Istorije (blog): Zaboravljeni Genocid
Radio Slobodna Evropa: Holokaust i genocid u Beogradu: Zaborav i zloupotreba (Branka Mihajlović 26.03.2013)

Ni maj.

Nikada više.

1 comment:

Diogen 8 said...

Čovek je užasan.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...