Sunday, 8 December 2013

Otisak Nedelje - 08.12.2013.


Srbija je u tranzicionom transu.
To je opšta konstatacija.
Možda i dijagnoza.

Predlog #1 - Tom i Džeri u vreći


Vanredno raspisani stranački izbori u SNS.
Naravno, to nema nikakve veze sa vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, kojih biti neće, i na kojima ćemo pobediti, jer stranka je država.
Naravno, Evropska unija nije zainteresovana za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, niti formalno može da utiče na njihovo raspisivanje, smatraju analitičari. EU, to behu oni koji su nezainteresovano čestitali Tomu pobedu na predsedničkim izborima, tri sata pre završetka glasanja?
Analitičari u Srbiji su se sami svrstali u anatomsku kategoriju, završetak digestivnog trakta - tek i to da se zna. Naravno.

Predlog #2 - Nobelovci


1993 - Rahmetli Nelson Mandela dobija Nobelovu nagradu za borbu protiv aparthejda u Južnoj Africi i doprinos svetskom miru. 
Nelson Mandela biće sahranjen u nedelju 15. decembra.


2003 - Bezbeli Puljec, u kancelariji predsednika opštine Negotin, pred kamerama iščitava razmišljanja iz Nobelove knjige. Živ je i čitav, na čelu Borskog okruga mu ništa ne fali.
Ko zna šta taj radi u nedelju 15. decembra.


2013 - Omladina DS u sklopu predizbornih čarolija na Voždovcu, predlaže ekipu Malog i Ćokija za Nobelovu nagradu povodom senzacionalnog otkrića u oblasti forenzike budžetskog bankrota. Nije zlato sve što sja. Nobelova medalja, kao i svaka druga, ima dve strane: žutu i crnu.
Ćoki bi danas da bude gradonačelnik, kada već nije mogao onomad da postane premijer.
Voždovački izbori su u nedelju 15. decembra.

Predlog #3 - Svud su straže...


Od Bogovađe do Vračevića, od Lajkovca do Obrenovca - svud su straže tradicionalno gostoljubivih srBskih domaćina kojima smetaju azilanti - isti oni što špijuniraju termoelektranu u kojoj spaljujemo gudru, oni za koje znamo da su silovatelji, skloni kriminalu, krađi i naročito "narkomanskog opredeljenja". Ne dopuštaju ni da im se dopremi makar hrana. Balvana (još uvek) nema, ali saobraćaj povremeno biva blokiran, kako je to ovde red domaćinski. Predsednik opštine Mladenovac ne želi preseljenje "ofarbanih" nesrećnika, iz šume u napuštenu kasarnu. Veli, oni će mu ugroziti turistički potencijal opštine. Predsednik po meri straža - samo neka se ne vadi na boga ili vračeve. Inače, aparthejd i palanački fašizam ne postoje u Tomovoj Šumadiji i Srbiji. I onoj Dražinoj, naravno.
Ukoliko vam je na pamet upravo pao neki domaći Mandela, pređite na sledeći predlog.

Predlog #4 - Šaban vs Draža


Godinama unazad, domodoljupci iz Niš svaki čas zapišavaju teritoriju poganeći spomenik Šabanu Bajramoviću, koji se nalazi na Nišavskom keju, blizu ulaza u centralno gradsko jezgro.


Kako su u oktobru pisale Južne Vesti, u Niš izgleda postoje i neki kojima se ne sviđa četnoromansa Radoša Bajića, pa su rešili da unapred omalaju đenerala bojama koje trenutno preovlađuju u epizodama te serije. Ode pukovnik za đenerala, a crno u zeleno. Eko-četno.
Ne postoji nikakvo opravdanje za vandalizam koji Nišlije praktikuju nad spomenicima. Samo, ni spomenici nisu svi isti, kao ni Nišlije. Šaban Bajramović je bio muzičar i svetski ambasador Roma; njegov spomenik se može svrstati u spomenike kulture. Dragoslav Mihailović je bio vojnik izgubljen u vrtlogu svetskog rata i spletki velikih sila, oficir koji je pogubio konce i kontrolu nad onima kojima je komandovao, čovek koji je skliznuo u zločin zajedno sa svojima; ova bista se može svrstati međ' spomenike neumnosti.
Šaban je bio Čovek, a draža četnik. Razlika se ne ogleda u veličini slova, još manje u boji kože ili onoj posipanoj po spomenicima. Od 12 hiljada ubijenih tokom Drugog svetskog rata u fašističkim stratištima Crveni Krst i Bubanj u Nišu, do danas je identifikovano manje od 2000 stradalih, među njima i 300 Roma. Dražini četnici nisu mrdnuli dupetom da zaštite nikoga od njih.
Ništa u ovom predlogu nije bajato.

Predlog #5 - Večni plamen i kratka pamet
 

Nelson Mandela nije bio rodom iz Kragujevca, tako da Tomova palanka neće imati Nobelovog laureata. Međutim, kako stoje stvari, neće više imati ni spomenik miru, onaj pod nazivom "Večna vatra" u spomen-parku Šumarice. U znak sećanja na kragujevačke žrtve fašizma, "neki" rodoljubi su po drugi put makli gorionik težak dvaes kila i dve iljade evra. Da li su to uradili četnici "partizanskom" spomeniku, ili lopovi koji "pojma nemaju" šta je dvaes kila - neka utvrde oni koji primaju platu ne samo da to otkriju i pohapse, već i da spreče. Ko god bio bezumnik, taj ne zna šta je uradio.
Sama vatra i gorionik predstavljaju puku fizičku formu, stvari koje se daju zameniti. Daleko je bitnije na šta nas ona asocira, šta o zločinu i nevinim žrtvama osećamo i mislimo sami, bez sufliranja. A za novi gorionik će se već naći sponzor, u to ne sumnjam.
I još nešto: Tom Ravnogorac svojata Kragujevac kao svoju palanku. Ta ista palanka, Tomova, ima mali, simboličan spomen(ik) posvećen žrtvama komunističkog kontraterora u Kragujevcu, onog posle završetka rata. Vojvoda od Tomovače ne miriše to obeležje jer su ga postavili članovi DS i SPO pre više od 20 godina, dok je Tom bio Šešeljev privezak; zato se danas koaliciono baš slaže sa ideološkim potomcima tih koji su streljali, i podjednako uvlači u dupe Putinu i ostalim potomcima boljševika koji su one prve naučili da sa reakcijom jedino ispravno treba - po kratkom postupku. Sa reakcijom, i naročito onima koji su sebe zvali građanskom klasom. Pa da, klasa - to smrdi na mrski kapitalistički Zapad bez duše i prave vere.
Žrtve crnog i crvenog terora, podjednako, bile su i ostaće - žrtve, dok će uvek biti idiota, ubica, lopova i lažova. Jedino mi nikako nije jasno - zašto bre i dalje glasate za njih takve?!

Predlog #6 - Udri Grome


Da se vratimo u Niš. Ima tamo i duhovitih ljudi, ne samo vandala&budala. Nadam se da su oni prvi u većini - nego ćute, sramota ih tuđe gluposti.

Predlog #7 - Bombastik


Na gradilištu u Beogradu, u subotu ujutru je pronađena nemačka avio-bomba iz Drugog svetskog rata, teška brat-bratu iljadu kila. Premijer unutrašnjih poslova Srbije, drug Dačić, odmah je izjavio da će bomba biti izvađena u subotu uveče a deaktivirana sutradan, u nedelju. Građani su evakuisani, opomenuti da poštuju proceduru propisanu za vanredne situacije.
Danas, u nedelju, kažu da će bomba biti deaktivirana tek u sredu. Ne znam da li Dačić zna za to, ili je prilikom davanja prve izjave bio neobavešten, bitno je da je bomba izvađena i odneta na bezbedno mesto.
Građani odahnuli.
Pored sve ozbiljnosti situacije, obavezno mora da se nađe neko od "poslenika javne reči" i odvali nešto bombastično, poput ovih sa stanovitog portala neverovatnog naziva VESTIonline:

Posle pronalaska bombe u Beogradu u subotu, građani Srbije su samo dan kasnije u našoj jadnoj zemlji, bombardovanoj i uništavanoj vekovima, pronašli još dve eksplozivne naprave. Jednostavno, imamo mi toga i više nego što nam treba i ko zna dokle će biti tako...

Stvarno, svaka čast narodu koji je vekovima bombardovan ovakvim idiotarijama. Pretpostavljam da je, u duhu slovarenja autora gornje budalaštine, Sulejmanova avijacija doprinela padu Beograda 1521. godine.

Predlog #8 - Ruža vetrova


Počelo uništavanje droge zaplenjene u nedavnoj policijskoj akciji Codename:Grom. Zaplenjene nezapamćene količine raznih droga biće do idućeg leta u celosti spaljene u pećima termoelektrane u Obrenovcu.
Predlažem Premijeru unutrašnjih poslova Srbije da svojim podređenima naloži dodatno praćenje ruže vetrova oko Obrenovca tokom tog perioda, evidentiranje migracije registrovanih konzumenata zabranjenih opijata i određivanje faktora povećane efikasnosti vlasnika okolnog poljoprivrednog zemljišta u korelaciji sa vremenom provedenim na imanjima.
15 (ili 25) miliona evra (ni)je za bacanje, naročito (ne) za one kojima sjebanih nekadašnjih 22 miliona ljudskih SFRJ života nisu predstavljali neki veći problem. One, koji su to sjebavanje finansirali baš ovim što sada spaljuju.

poslednji dim

Nego, nije mi jasno, zašto Ivica & Slavica ne nose maske poput ostalih koji se guraju oko otvora peći u kojoj spaljuju drogu? I zbog čega ovakve face, kao na Tanjugovom snimku?
Zajebavaju oni, zajebavam i ja.

Predlog #9 - TV Trans


Danas, u nedelju 8. decembra, napredno je puštena u rad nova javna kuća informisanja u Negotinu. U prisustvu brojnih zvanica, mantijaša i partijaša, upadljiv je bio nedostatak perjanica lokalne i republičke politike kao i dolazak na štakama insajderski prokuženog gosn Sose iz RTB Bor. Valcer nije pao - nije to hotel Jezero, ovo je negotinska rupa, bre! Plus, za tango (i valcer) je potrebno dvoje, to svi znamo. Elem, gostiju je bilo više nego što se moglo potrpati u prostorije nove televizije pa se moralo pristupiti standardnoj metodi zadovoljavanja istih - šatorima. Onim manjim, vojnim, da ne zbunjujemo javnost. Svadbeni šatori i cirkuske šatre dolaze u obzir nekom drugom prilikom.
Inače, već postoji jedna Trans TV - u Indoneziji. Moto te televizije je Milik kita bersama* - pojma nemam šta to znači, ali garant je nešto bezobrazno. More, navataće te infidelske razvratnike Porfirije Perić, neka se samo lažno uljuljkuju mislima o bezbednoj razdaljini.
Negotinski izbori još uvek nisu zvanično raspisani, ali svi su već pali u trans.

***
Stvarno - trans.
Građani udahnuli.
Neki izdahnuli, neki začepili nos.

------------------------------
* We belong together, tj. Mi pripadamo zajedno (jedni drugima).

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...