Sunday, 22 December 2013

Otisak Nedelje 22.12.2013.


Srbija je arena, prepuna čudesa i predstava za pučanstvo.
Evo nekih.

Predlog #1 - Napred braćo, u dogovor!


Dramaturg je konačno publici obnarodovao svoju novu predstavu. U njoj je do detalja i u sitna crevca opisao svaki budući korak na putu u naprednu budućnost našeg društva:
SNS je potreban dogovor sa LDP, jer su naprednjaci potrošili svoje potencijale. Tražim podršku od ljudi za politiku koju je oduvek vodila LDP, koja nikada nije bila politika sa neodgovornim stavom prema interesima, da bih nakon tih izbora razgovarao sa onima koji će nam jedino biti sagovornici na temu formiranja vlade pod uslovom da tu podršku dobijemo, a to su naprednjaci. To bi bilo ono što se radi u svakoj normalnoj zemlji, razgovor, dogovor oko nekih tema, pa nek se onda izjasni moja stranka, neka se izjasni članstvo, ako hoće hoće, ako neće neka preuzmu odgovornost za to.
Dakle, već se zna ko će biti kriv.
  • kraj prvog čina

Predlog #2 - Vranjski odgovor


Prvo je raspušten napredni odbor vranjski, što zbog batina, što zbog predubokog zavlačenja alavih prstića u stranačku kasicu, što zbog političke preaktivnosti. Potom je dogovorena socijalističko-liberalna koalicija, zlu ne trebalo. Tj. "vlast je uvećana", kako tamo rekoše. Na kraju, Gospodar je prelomio: Njegovi će izaći iz vlasti u Vranje, prepustiće (pre)ostalima da se dogovore šta i kako će - dok im ne uvale vanredne lokalne izbore. A uvaliće, dogovarali se oni ili ne, jer "SNS ne želi da snosi odgovornost za loš rad i stanje", naravno - u Vranje.
Definitivno su najgori oni koji gaće skidaju sami, bez moranje, pa makar to bilo i u Vranje.
Dakle, i tu se već zna ko će biti kriv.
Bilo bi zaista interesantno da u Vranje ovih dana skokne i Nataša Mićić, potpredsednica LDP. Da ponovi sve - reč po reč - iz izjave koju je u Vranju dala 07.04.2005. godine, ali kao predsednica GSS. Zaista bi bilo interesantno, a naročito šta bi na to rekli njeni pobratimi iz novosročene koalicije vranjske. Ortaci iz rovova, oni isti.
  • kraj drugog čina

Predlog #3 - Nepostojeći ili...


Iako su istekli zakonski rokovi za objavljivanje zvaničnih, dakle i tačnih, rezultata lokalnih izbora u opštinama Voždovac, Odžaci i Kostolac, oni koji za to primaju platu nisu odradili svoj posao. Zaista, jesu objavili nešto - ali šta?
Na neoficijalnom sajtu e-izbori, objavljeni su podaci o rezultatu izbora na Voždovcu. Da vidimo šta tamo piše:
Upisano građana sa pravom glasa: 156.962
Izlaznost: 36
Ako ovo pretvorimo u broj građana izašlih na glasanje, dobijamo 56.506.
Procenat osvojenih glasova, po strankama: 
SNS - 53,3% DS - 11,7% SPS-PUPS-JS - 8,23% DSS - 6,08% SDPS - 5,86% LDP - 4,26% Dveri - 3,55% SNP1389 - 1,78% SRS -  1,69% Nova Stranka - 1,49% Beogradska inicijativa - 1,12% NOPO - 1,01% Evropska Demokratija - 0,12
Zbir ovih procenata iznosi 100,19%
Tako treba, idemo dalje.
Nešto niže, u tekstu, ponavljaju ove podatke, ali ovog puta broj osvojenih glasova uparen je sa procentima (u zagradi):
SNS - 27.777 (53%) DS - 6.169 (11,7%) SPS-PUPS-JS - 4.309 (8,23%) DSS - 3.210 (6,08%) SDPS - 3.091 (5,86%) LDP - 2.289 (4,26%) Dveri - 1.881 (3,55%) SNP1389 - 943 (1,78%) SRS -  905 (1,64%) Nova Stranka - 802 (1,49%) Beogradska inicijativa - 598 (1,12%) NOPO - 526 (1,01%) Evropska Demokratija - 52 (0,12%)
Zbir glasova daje brojku od 52.552, a zbir procenata (ovoga puta) daje 99,84%.
Zbir procenata (u obe verzije) predstavlja sumu samo po osnovu važećih glasačkih listića, što je netačan i zlonamerno u javnost iznet podatak. Procenti po pitanju cenzusa računaju se na ukupnu izlaznost, dok se broj mandata određuje samo na osnovu glasova koje su osvojili oni preko cenzusa. "Matematika" koja je u ovom slučaju objavljena nema blage veze ni sa Zakonom niti sa zdravom pameću.
Na stranu i to što u istom tekstu na dva mesta ne pišu isti procenat za SNS i SRS (gde baš kod njih), ali još jedna "sitnica" jednostavno bode oči i žulja maštu: 
Gde je nestalo onih 3954 glasa razlike, između izlaznosti i zbira osvojenih glasova? U procentima, to je 6,998% ukupno izašlih građana. Dakle, slobodno možemo reći da je bilo 7% nevažećih glasačkih listića.
Ko je državne komisije, formalne i neformalne medije, glasila Partija Sa Posebnim Potrebama ovlastio da skoro četiri hiljade birača jednostavno prećute, kao da uopšte ne postoje? Odakle bilo kome u ovoj zemlji pravo da 7% glasačkih listića koji su bili nevažeći ignoriše, i tako proglasi - nepostojećim?
Ako su se u maju 2012. jedva nakanili da priznaju kako je nevažećih (ne mora obavezno i poništenih) glasačkih listića bilo oko 4,3% odakle sada toliki bezobrazluk da te glasačke listiće, to jest glasače, žive ljude i građane Republike Srbije koji plaćaju porez i time finansiraju politikantsku kastu - proglasi nepostojećima? Da ih nestane, kao da je ovo Pinočeov Čile a ne Srbija na pragu pregovora sa EU.
Da se nešto razumemo: Osim jednog poziva na Fejsbuku, upućenog (samo) građanima Voždovca da izađu na birališta i ponište svoj glasački listić, nije bila preduzeta nikakva druga akcija ili kampanja. Pa šta se to onda desilo?
Strah - od gubitka privilegija samoproklamovane kvazielite politikanata, ogroman i kod svih. Eto šta se desilo.
Ili to, ili mi je riknuo digitron.
p.s. 
CESID-ov sajt je uspavan još od oktobra, ko zna šta oni sanjaju. Zvanični sajt opštine Voždovac se bavi besplatnim frizerskim uslugama za Novu Godinu. Ako neko sazna stvaran, kompletan, rezultat izbora u Kostolcu i Odžacima - neka javi.
  • pišpuš pauza

Predlog #4 - Dan Crvene Armije


Dok se dramaturg lomatao po rovovima i svojoj pešadiji unapred spočitavao defetizam, za to vreme se Premijer Unutrašnjih Poslova Srbije obratio svojim pionirima, shodno partomilitarističkom stilu koji se praktikuje u domaćim strankama:
U Srbiji se danas vodi odlučujuća bitka, to je bitka za budućnost, a pred vama su Srbija i Evropska unija. Prvi put vas zovu, ne da ginete već da se žrtvujete da bi vaša deca imala bolji život. Ovo nije bitka za prošlost nego bitka za budućnost. U toj bici očekujem vaš juriš.
Ne kaže se "prvi put vas zovu" već "prvi put vas zovem". Istine i odgovornosti radi, ako ni zbog čega drugog.
Očigledno da koalicioni partner Gospodara Vučića nema nameru da poštuje novoproklamovani Dan JNA, već se drži onog starog i proverenog, krasnajeg. Skoro da mogu da ga zamislim kako u nekoj pećini sikće "moj prekrassssni".

Predlog #5 - Tvoje pravo lice zvuči poznato


Na današnjem socialistpartajjugendkongresu, Drug Ivica je izjavio i ovo:
Pesma se promenila, dirigent je umro, hor ne može da peva istu pesmu, a ja vas pitam da li ste spremni da menjamo stvari u SPS - pitao je Dačić i dobio odgovor omladinaca da su za to spremni.
Spremte se, spremte, za novu epizodu "Mrsne Gore".
Pljuni i zapevaj, Srbijo. Može i obrnutim redom, pa za pojas zadeni..
  • kraj trećeg čina

Predlog #6 - Zmaj-baba


BKTV News (ehm, to i dalje postoji - na netu) javljaju: Uhapšena baba Smilja iz Negotina, najstarija dilerka droge u Srbiji!
Sa sve uskličnikom ljubavi, na kraju.
Po Negotinu se priča kako je ova neodgovorna drugarica, svršena starija pionirka, već pobrstila par prijava za isto još pre nekoliko godina, ali da niko od nadležnih nije hteo da reaguje. Verovatno zato što tada nije bila baba, ne znam šta bi drugo moglo da bude u pitanju.

Predlog #7 - Prva Travarka Srbije


Čarobno Bilje br.87, EKSKLUZIVNO: Zelena apoteka doma mog
Dragica Nikolić, prva dama Srbije, supruga predsednika Srbije Tomislava Nikolića, otvara vrata svoje biljne oaze i otkriva brižljivo čuvane lekovite kombinacije kojima pomaže svojoj porodici i prijateljima. Još kao vrlo mlada, Dragica Nikolić, supruga predsednika Srbije, zavolela je prirodu. Sa izviđačima, čiji je član dugo bila, upoznala je biljke, pečurke i hranu koja se može naći van bašte. Tu je naučila koje se divlje biljke mogu jesti i napravila prve korake u otkrivanju "magičnog" sveta bilja. Tokom godina, njena interesovanja i znanja u toj oblasti bila su sve veća, a u svom suprugu našla je podršku i delila istu ljubav prema zemlji i prirodi. I danas, kada su na društvenoj lestvici stigli do samog vrha, trenutke provedene u Bajčetini, u netaknutoj prirodi, ističu kao vreme koje ih, bez konkurencije, najviše inspiriše i ispunjava. U toj zelenoj oazi, svojevrsnoj biljnoj „apoteci“, gospođa Nikolić neumorno sadi, gaji, bere, smišlja i pravi najbolje eliksire za zdravlje ukućana i prijatelja.
Jesbre, a Tito je znao da svira klavir i držao lekcije Bijelom Dugmetu kakvu muziku za mlade treba da prave. (da se razumemo: Drug Ivica nije mislio na Druga Tita u predlogu #5)
Urednik "Čarobnog bilja" garant koristi njen prirodni melem, onaj za supozitorije.
Ne znam koji se od Dragicinih preparata ispija kod Gospodara Vučića, kada mu raznorazni dođu na priklonjenje, dogovaranje i uvlačenje. Mogu samo da zamislim koji je tek recept uvalila onima u Vranje, i za šta.
  • kraj četvrtog čina, ujedno i predstave, zavesa spuštena, nema bisa, publika izlazi

Predlog #8 - Mad Max


Taman su se Negotinci ponadali da su autobusi konačno proterani sa trotoara ispred Hotela, kad u istoj ulici, prekoputa...
Ovaj čovek je definitivno bolestan. Nije mu bilo dosta što se parkirao na trotoaru, već je cisternu, obeleženu po svim propisima i zakonima koji regulišu drumski prevoz opasnih materija, parkirao u petak uveče tik uz zgradu u samom centru Negotina. Između 21 i 23h je sigurno tu bio, ne znam da li je i prenoćio.


Ukoliko je ovaj vozač (ili vlasnik kamiona) znao da ispoštuje zakonsku obavezu označavanja drumskog vozila koje prevozi tečno gorivo (D2 i lož ulje), i da je ta tečna materija podjednako zapaljiva i opasna po okolinu (sve se ovo da uočiti sa tablica na cisterni), onda je morao da zna i to da ovo vozilo nije smeo da parkira u naseljenom mestu, tik uz stambenu zgradu i na trotoaru, bez obzira da li je cisterna puna ili prazna. Jednostavno - nije smeo.
Ne samo zato što je to zabranjeno, opasno, već i zato što nije normalno.
Umesto da peva, juriša i mlati praznu slamu, Drugu Ivici bi bolje bilo da povede računa šta radi njegova saobraćajna policija. Tj. - šta ne radi.
  • čistačice sakupljaju semenke, kokice i razne kesice sa tepiha u pozorištu

Predlog #9 - Laku noć, Žuta


Ružica Sokić
14.12.1934. - 19.12.2013.

Postoje svetla pozornice koja sjaju večno, ne daju se ugasiti.

***
Predlozi od 1 do 8 odnose se na nevažne klovnove i pelivane, kaskadere i jahače magle, loše epizodne glumce, režisere afera, suflere tuđih mišljenja, simulante stvarnosti, statiste u sopstvenim životima i negativce u tuđim, ljude-kulise. Niko od njih nije, niti će moći da zaista bude važan za normalan život Malog Čoveka, tog Građanina Nepokornog koga konstantno džepare, muvaju u rebra i gaze po nogama u prevozu do tačke u koju svi ionako idemo.
Oni nisu važni čak ni onom zadovoljnom, glupom i nesrećnom građaninu iz Makijavelijevog "Vladaoca"; oni - šatromakijavelisti, koji ni sami ne znaju koja im je životna krilatica: "cilj opravdava sredstva" ili "dajte sredstva, sad i odmah, ko će da čeka do cilja".

Takvi nikada neće moći da shvate, da nije tako teško glumiti, ali Glumac ne može da bude svako.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...