Saturday 28 February 2009

Derbi

Posle sedam dana vremenski nepriličnih uslova za održavanje najvećeg praznika fudbala, kako je imao običaj da lupeta prepodobni Milojko Pantić, zajednica prvoligaša (ČEGA?!!!) je donela odluku da prolećni deo fudbalskog prvenstva započne baš danas - na Svetog apostola Onisima i prepodobnog Jevsevija Pustinjaka.
Da je kojim slučajem 2009. godina prestupna, pa da fudbal počne 29. februara, onda bi to bilo na Svete mučenike Pamfila i Porfirija.
Ovako, danas padaju Sveti velikomučenici Partizan i Zvezda. Momcima beše 'ladno oko srca, ali i niže, pre samo sedam dana, pa je večiti derbi pomeren dok malo otopli.
To inače nema nikakve veze sa Partizanovim stadionom koji je kompletno stavljen pod krov a sve tribine imaju grejanje ugrađeno u sedišta, plus teren se sam drenira od vlage, zbog čega su pored aut linije postavljeni baloni sa vodom da igrači ne bi slučajno dehidrirali.
Ovo važi u SF verziji derbija, kada bi NK Franjo Partizan zaista utrošio pare od Kežmana i inih na sređivanje stadiona, a ne na Zečevićeve rupe.
Pretpostavljam da bi taj 135. derbi ipak bio održan da se kojim slučajem igra na Marakani, tamo su bolji uslovi ...
Zaista, zašto je derbi odložen za sedam dana? Zbog snega od 25cm na tribinama? Čisto sumnjam da su se nešto zabrinuli oko gledalaca (obezbeđen je plaćeni TV prenos), a i niko normalan ne bi sedeo na "minusu", bilo snega ili ne. Nisam siguran da je Igmanski ugođaj toliko omiljen kod domaćih navijača.
Tribine, naročito severnu, zagrejaće navijači crno-belih - tradicionalno, ispaljivanjem raketa na navijače neprijateljskog kluba. Ovi će da im uzvrate tako što će kamenjem, bakljama i dimnim bombama da zaspu policiju, koja je tu jelte da ih štiti. A ako može, i da bakljom narane ponekog druga organa. I tako u krug, svake godine.
A fudbal, gde je tu zabava miliona?
Prvo, fudbal u Srbiji ne gledaju milioni, ali se oko njega vrte miliončine - evra, jašta, da niste možda pomislili na dinare ... Najvažnija sporedna stvar na svetu. Koliki idiot treba neko da bude da bi izmislio ovakvu rečenicu?
Drugo - kakva bre zabava?! Ko se još zabavlja uz 22 dobrano preplaćena magarca koji se 90 minuta, a po potrebi domaćina i malo više, krljaju po blatnjavoj livadi (poetski nazvanoj "zeleni teren", iako mu braon boja više pristaje). Noge lete u vazduh, krckaju kičme i rebra, rade laktovi i bugarski i vlaški špicevi, arkade - da i ne spominjem. U nas se fudbal još uvek igra onako kako se igrao u Firenci pre 600 godina, kada je i izmišljen. Frakturalno, ortopedski. Jedini napredak u celoj priči se zove Klinika Anlave, šta god to ime značilo.
Ona trojica plus, preko 22, komotno spadaju pod prethodni post o pravosuđu - no comment.
Treća stvar vezana je za sam pojam "prva liga". Ova i ovakva prva liga, u vreme one SFRJ varijante bila bi locirana negde po ondašnjim zonama. Kakav večiti derbi večitih rivala, kada i jedni i drugi itekako umeju da izgube od nekakvih javora, bukvi, mladosti, petoletki i sličnih ekipa koje su ispisivale fudbalsku istoriju. Ista muka, inače, stalno sustiže i nacionalnu reprezentaciju koja je već uveliko ispraksirala istorijske pobede bivših sovjetskih republika ...
Nikako da uočim razliku između ovog derbija i npr. negotinskog (opštinskog), između FK Biša iz Samarinovca i FK Gune iz Miloševa. Uvek sam se pitao zašto klubovi iz ta dva sela, inače rivali već duži niz godina, svoje međusobne susrete ne odigraju na gradskom stadionu u Negotinu, obzirom da su oba sela podjednako udaljena po 3-4 km od tog sportskog objekta, plus imaju i ljudske tribine i svlačionicu. Jokbre, neće pa to ti je! Lepše je svakom na svoje njivče, nema ograde između terena i publike, sudije nemaju gde da beže, policiji treba neko vreme da "eventualno" dođe. I naravno, zna se bre ko je domaćin, tj. koj će pobedi. U ovu poslednju tvrdnju nema razloga da sumnjate, jedino varira broj golova i penala za domaći, i broj crvenih kartona za gosti.
Do Barija, derbi Zvezda-Partizan je imao fudbalskog smisla i predstavljao je značajan događaj čak i na evropskoj fudbalskoj mapi. Nešto poput utakmica Real-Barsa, Man.Utd-Arsenal ili PSG-Marsej. Od Barija, sve se pretvorilo u sliku društva, devedesetih podeljenog na "one za vlast" i "one za opoziciju", pa su tako okarakterisali i klubove koji se danas susreću - Partizan je kao bio režimski a Zvezda kao opoziciona. Zvezdini navijači su btw. bili regrutujuća masa prorežimskih dobrovoljačko-oslobodilačkih ex-teritorii jedinica širom bivše nam države. Danas, Partizanovi navijači važe za žestoke momke a oni Zvezdini se kao nešto stalno dure, i 'vataju na masu.
Kada smo već kod batina, ni to više nije ekskluziva navijača.
U duhu političke korektnosti, u Americi se koristi izraz "afroamerikanci" za jedan (značajan) deo tamošnje populacije. Dakle, kako se vidi iz priloženog, kod nas se na derbiju tepaju "afrosrbijanci". Lepo su se uklopili, nema šta - pravi Svibor fudbalski. Saracene niko ne spominje, nije korektno.
Po pitanju odlaganja derbija, sve mi se više čini da je politički faktor imao presudnog uticaja. Pa gde to ide da se Državni vrh posmrzava?! A da se mora u Koloseum - mora se. Leba ko leba, al igre ... Gde sad ide da im se posmrzavaju guzice još i na stadionu, malo li je ona jeza svakodnevna što ih spopada svaki put kada neko spomene "koalicioni potencijal". Za njih je ulaz besplatan, al' što to košta narod ... Plus, ko će bre da se smrzava - za džabe.
Koji god rezultat danas bio (kao da je to zaista važno), navijačima ostaje da slave ili žale. Kako se kome zalomi. Jedino će fasade kuća i dalje da ispaštaju.
Da zanemarimo, ovaj put, neke komunalne, etničke i anatomske aspekte priče ...
**
I tako - završiće sa danas i taj cirkus: možda Partizan konačno pobedi kod kuće posle osam godina, možda im Zvezda vrati za jesenji poraz na Marakani, možda će neko danas da se napase suzavca, pendreka ili (ne daj Bože) raketa, neko će se sigurno radovati a neko ne.
Zašto?
Zašto da ne - pa sve je to samo igra.
**
Umalo da zaboravim: prva liga se zove "Jelen Superliga Srbije". Liga-s-rozi. Muškarci loču pivo, bulje u televizor - i znaju zašto. Šta to?
Za osam dana je Osmi mart, Dan žena. A kada je Dan muškaraca, onih koji znaju zašto? To niko ne zna, a i šta će im.
Zato nam na današnji dan poklanjam jedan nešto drugačiji derbi.
Nogomet iz snova. (video).
Za one koji znaju zašto, ali i za one koji ne znaju - ako takvih ima.

Thursday 26 February 2009

U ime naroda

Opet to prokleto pravosuđe srpsko.
Pa dokle ćemo više da se vadimo na turske kadije, kada su i oni od nas pobegli pre skoro sto godina? Šta još treba reći za ponašanje onih koji bi trebalo da budu najčasniji i najpošteniji među nama?
Da li je zaista glupo bilo pozivanje na moral, od strane pisca ovih redova, upućeno 23. septembra 2003. godine na adresu onog istog nazovičoveka koji je par dana pre tog teksta u Blicu, skakao po asfaltu ne bi li zaustavio manijaka u crvenom autu - i svi znamo kako se završilo. Tog istog, koga prozivaju i drugi u pomenutom novinskom članku. Tog istog, protiv koga je podneta krivična prijava još u martu 2003. od strane jednog odbornika iz redova DS (koji je jedini imao petlju da to učini), a da ni dan-danas nije dobio odgovor šta se sa tom prijavom desilo. Tog istog, koji je onog čiji tekst upravo čitate, oterao sa radnog mesta jer mu je 2002. godine javno rekao da je to što jeste i da će se neminovno desiti ono što se na žalost desilo.
Tadašnji istražni sudija je izjavio da je pustio osumnjičene za nesreću na auto-trkama jer je preduzeo sve mere kako bi obezbedio tragove i dokaze. Plus, da su takve izjave u novinama uskostranački pritisak na sudije.
Danas, 2009. godine, Okružni sud u Negotinu većinu optuženih pušta zbog nedostatka dokaza. Nekadašnji istražni sudija je danas predsednik Opštinskog suda. Ala je prikupio i obezbedio tragove i dokaze - svaka mu čast! Vidi se da je izdržao sve uskostranačke pritiske. To je inače onaj isti sudija koji je popio prijavu za izbornu krađu 2000. godine, i nije mu falila dlaka sa glave. Za njegov aktuelni izbor je svojevremeno glasala gospođa potpredsednica SPO (iz Negotina), tadašnji poslanik Koštunjarske kohabitacione većine. E to nije bilo uskostranački, nikako.
***
To isto pravosuđe je puna tri meseca izbegavalo svoju obavezu da vrati mandate negotinskim radikalima, koje su im maznuli njihovi bivši članovi kada su prešli u naprednjake. To isto pravosuđe je bilo više nego ažurno čim su se čaršijom proneli abrovi da se radikalima vraća tih sedam odborničkih mandata, ali da oni ulaze odmah u koaliciju sa lokalnom PNTK ekipom bećarskom. Provereni abrovi, da se dopunim.
Sada je ponovo to isto pravosuđe u igri jer se ta i takva vladajuća količina malkice zabrojala pa imenovala više odbornika na druge funkcije nego što je smela, i tako sebi oborila cifru potrebnu za kvorum, tj. vlast. To isto pravosuđe je pre dve nedelje odbilo da se konkretnije izjasni. Opet čekaju pouzdane i proverene abrove, sve mi se čini.
***
Čuveno srpsko pravosuđe nije bilo sposobno da organizuje fer i pošteno suđenje niti jednom članu zločinačke udruge poznatije pod nazivom "Miloševićev režim". Pošteno, ne da bi ih oslobodili, već da bi izneli neoborive dokaze svih njihovih zločina koje su počinili prvo nad Srbima pa potom i nad svima ostalima od Triglava do Vardara. I opet - ne samo zbog tih i takvih optuženih, već zbog nas, naroda, da se takve gadosti ne bi ponovile.
Zato nam je sada Hag kriv za onih suma sumarum 96 godina hotelskog smeštaja za Šaju i краснаје đeneralčine. Svi se bave Hagom, niko ni da pisne o ponašanju ovih naših. Stvarno patriotski, jašta. Ma pogledajte ih na slici, na šta samo liče onako (i dalje) podgojeni! Imaju liniju kakvu mnogi stanovnici Srbijice mogu samo da sanjaju. Šta, nisu se umečkoljili? Jok, da nisu možda podbuli od plakanja ...
Milanče-Majmunče stvarno nije bio kriv ni za šta osim što se rodio. Čak ni za to što mu je sako oduvek bio pretesan. Šili mu ga drugi.
***
Srpsko pravosuđe u koaliciji sa srpskom diplomatijom traži da svaki državljanin ove male nesrećne i umorne zemlje treba da plati po 10,5 dinara (do sume od milion dolara, US naravno) harača, kojim bi se kupila štrokava savest od konzula u USA pa sve do ministra-Veverca. I sve to zarad odbrane nacionalnog interesa, oličenog u disko-kabadahiji, koji bi u mrskoj fašističkoj Americi da studira, igra basket ali i da pomalo prosipa mozgove.
Lepo se na slici vidi ko je u pravu: ništa ne može da zaseni taj plavooki patriotski pogled uperen u nebesa ali i u suštinu nacionalnog interesa i novčanika. A onaj sa naočarima, šta je mislio da će tako da prikrije taj odsutan pogled, bez ideja, bez istorije (da se manemo geografije) koja je osnovni preduslov za budućnost. I pored debelog rama, odaje ga taj čkiljavi pogled masovnog ubice, ta kanibalistička lubanja, ta faca koja se nikada nije nasmejala.
Njihovo dete je neko pokušao da ubije. Neko naš.
Onaj što ga nazivaju "million dollar baby".
***
Sve do sada spomenute svinjarije srpskog (i stranog) pravosuđa baca u zasenak, ali i očaj i tugu, ovaj poslednji primer:

četvrtak, 10. maj 2007.
Zverskom ubici i majci monstrumu 77 godina zatvora
Izrečena presuda za ubistvo trogodišnje Katarine Janković Mališa Jevtović (33) osuđen na 40 godina, a Ana Filipović (28) na 37 godina zatvora zbog monstruoznog zlostavljanja i ubistva male Katarine. Devojčica je seksualno zlostavljana, a na njenom telu bilo je 50 povreda nanetih nogama i rukama

četvrtak, 26.02.2009.
Vrhovni sud ukinuo kazne Mališi Jeftoviću i Ani Filipović zbog svirepog ubistva trogodišnje devojčice
Kako je navedeno u obrazloženju, prvostepena presuda doneta je uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer su izreka i razlozi presude nerazumljivi, nejasni i u nekim delovima protivrečni.

Katarina Jovanović
2002 - 2005
rođena i ubijena u demokratiji

Malu Katarinu nije ubio NATO geler, blindirani džip, frizirani Yugo, pijani košarkaš, ustaška kama, mudžahedinski handžar, komandna odgovornost ili prejaka reč.
Malu Katarinu je ubila njena mama.
Toga dana su ubili i jednu budućnost ove zemlje. A nekom skotu su izreka i razlozi presude nerazumljivi.
Bojim se da Vrhovni Sud Srbije više nije adekvatno ime za tu instituciju.
Bojim se da se radi o Vrhovnom Zlu Srbije.
***
Te 2003. godine, u vreme nesrećnih auto-trka u Negotinu, Vladan Batić je bio ministar pravosuđa a Koštunjara predsednik države koja već tada više nije postojala.
Eh, Justicijo moja - slepčo Božija, skidaj taj povez sa očiju! Ovako, pristrasnija ne možeš biti.
A da pozovemo mi tržišnu inspekciju, pa da provere da li ti je valjano izbaždaren taj tvoj kantar?

Tuesday 24 February 2009

Svatovi

Dana 24. februara L.G. sakupiše se svatovi, pun čas po okončanju dnevne šihte radne. Okupljalište - hotel "Pariz" negotinski, nekadašnji. U dve sobe na spratu. Ulazi bre silan narod, zastave, štake, epolete, biografije.
Pet minuta dogovora - pa svi u kolca! Opel, Fiat, japanac, Yugo, Zastava, i domaći i strani modeli podjednako ... ma vasceli auto park porodični, svi na okupu. Zamalo i pokoji taksi da uzmu.
Svi bejahu tu: Aurikulus Magnus (poznatiji i kao Osluškivač-Presvlakač, ili Potprec.), Štampač, Gende, drug-četnik Major, Miloške, Štrumfetica, Bosanac, Deblo i sva silesija ostatka. Ma, bilo ih je garant njih negde oko dvanaestak, kako bi javio medijski servis - kada bi u Negotinu postojalo tako nešto.
Pa kad krenuše sva ona silna auta po ulicama negotinskim. U oba smera - gde se to sme. U dozvoljenom smeru gde se ne sme, poštujući opštinsku Odluku oktobarsku o dozvoljenim smerovima u Negotinu. Trube trúbe, zastave zastavišu, dodole arlauču, svatovi sveže protivgripno & protivgradno vakcinisani pucaju od zdravlja (kada više ne smeju od nečeg drugog, al štaš vlas je to - senesme, do daljeg).
Prvi vozi i trubi, drugi prozor otvara, porodičnim barjakom li maše. Ma kaki more ušla ladnoća u kola na zajtfenster, rados nas greje!
Toliku graju i veselje podigoše po svim bulevarima, avenijama, sokacima i alejama štampanim negotinskim, narod zbunjen vaskolikom radošću na ulice se da izađe nakanio, usred ručka. Vele - mora da došlo oslobođenje! A ako i nije, ondak je stoposto došo opet Tito: "Pa dobro ženo, majketiga, sam ti onomad reko da nije umreo, nego gi samo pušćao da gi vidi kaki su i sad će gi svi pobriše i išutira sobe noge! Samti reko! Brebrebre!!!"
Izađe narod na ulice, tj. trotoare, jes da pomalo klizavo al sami su krivi što ne čistu sneg&led (štastim imaju Nadležne Koalicione Službe). Pomisli, taj narod, što ne rekoše ranije da se veselje sprema pa cveće da pripremimo, kud će si nađemo sad u sred zimu kad nema šta da se na nji baci? Jes da lepiše neki plakati ko pozivnice za svadbu, al gi neko pokida, ubila ga reuma do 16. kolena i niže! Onaj na sredinu sliku, stipsa jedna košfunjarska, reko neće dođe na veselje jer mu skupo da pazari poklon pa poslao muzički telegram, al nema muzika nego neki muškobanjast glas čita Ustav.
Ovi, svatovi, klizanja se ne boje, poneli i motke i lance, ako zatreba. One višenamenske.
I so, bez nju ne idu nigde, gledali onaj film o Boškobuhu, pamte šta reko Milun za so! Idi gde oćeš al ne bez so, to ti život. Probali da stave u sat, al posle neće izađe, zato sad drže u džepovi na pozadi od farmerke.
I kad se išetaše, istrubiše, izbajraktariše, izvozaše, izsoliše i takoto, povratiše se svi, njih negde oko dvanaestak, u Okupljalište - hotel "Pariz" negotinski, nekadašnji. U sobičeta na spratu. Nauljiše i nadrnčiše sve redom nebeskoplave zastave, pa u soške. Za nji još ove dosmanlije ne uvedoše oružni list, pa će gi imamo što više, i obavezno da viri jekser na drugu stranu (onaj učukan, što drži zastavu da ne sklizne).
I tako, završi se ta promocija veselja, gorivo će si podelimo solidarno na opštinski budžet i nikog više.
A Kuma, Negotinsko i Timočko Krajinska, ne vido ju tamo, među svatovi?
Pa, Kuma ne beše mogla da si dođe jer se vožnja s trubljenje organizovala posle radno vreme, a ona si mora doma da si kuva posno za sutra, jel sreda. Ima si neka gladna usta u vidu, al velika pa iz opoziciju, plus treba gi narani s tortu u četvrtak, za geburtstag. Al obećala čvrsto, na svadbu će si dođe obavezno ovaj put, a ne ko prošli u Arenu Limes za veridbu, kad nesmede jer ne beše bilo grejanje a ona slaba s negotinsko-timočki krajnici.
*
- A kad će ta svadba prijo?
- Ete, čim se zet vrati iz Holandiju, s pare od gastarbajterovanje.
- Pa šta radi on tamo?
- Kako bre, nisi gledala? Pa on ti je tamo glavni voditelj na televiziju, ne skida se s ekran ceo dan. Sve neki rekreativno-zabavno-umetničko-školski program, majkemi.
**
- Aman, koga bre to udaju?
- Pa, Srbijicu prijo, kog si ti mislela?!
- Aman, za koga? Kojtaj Zet??
- Neki Palestinac, al to nema veze, naš je - проверено мин-њет. Reko Tito onomad Jaseru da mu ovde ko otadžbina, pa neće bude problem s zetovo državljanstvo. Zet jedino neće nikako da uze čipovanu ličnu, se plaši od Evreji će ga nađu i likvidiraju.
***
- A bre, kojvam taj zet, jer ga poznavam?
- Šta, nisi videla slike s veridbu? Ijuft prijo, kaki propus ... c c c! Evo, gledaj si:
(foto-album)
* Zet & Prijatelj.
* Ovaj zetov rođak ništa nezna da pije, uvek pravi neke robije po svadbe, krštenja, pomane i ostala veselja pa ga više ne vodimo snas, sve mu nešto pripada muka stalno.
* A ovo je ono kad došo pop. Rekosmo im dase neljubu tolko, mnogo liču na oni evropejski paraderi, al jok - oće pa oće, mora tako tradicijonalno domaćinski. Dobro, rekosmo, al onda nesme s jezik.
* Eto slikasmo i matičara, onog što je precednik upravnog odbora u jednu nevladinu organizaciju.
* Ovo je zet kad uzo da puca da skine jabuku s krov. Nema kod njega trtemrte, on poštuje sva sredstva zaštite kad je poso u pitanje, zato stavio onaj šljem na glavu da mu ne padne neki crep odozgo. Gledo onaj snimak s Arkana sto puta, i naučio si znanje.
* A ovo ti je s generalnu probu na svadbu. Rekli neće više daju da se bacaju petarde, pa smo rešili da za tu priliku spremimo topovski udari, se čuje jače. I dalje.
Kako bre prijo, odakle nam topovi? Pa će si iznajmimo od JNA. Šta, nisi znala da to rade? Nikad nisu ni prestajali ...
***
Da li znate kada će u mom prisustvu bilo čija deca sledeći put da gledaju Štrumpfove?
Čak ni tada!
p.s.
Na ovim stranicama je već pisalo o tome da hotel "Pariz" više ne postoji, i da je tu danas poslovni prostor u nadležnosti SO Negotin. Na spratu su stranke i Eko-Fond. Nekada je tu bio kupleraj za gospodu, kao i šok-sobe hotelske ...
p.p.s.
Na današnji dan je Titov hercegovački pionir u zrelom dobu, dobrovoljno otputovao u Hag, da ih razbuca.
Ono što je mnogo važnije od idiotluka, toga dana je počelo odbrojavanje do 12. marta 2003. u 12.30h.

Sunday 22 February 2009

Otisak Nedelje - 22.02.2009.

Dakle, tako stoje stvari: nema komentara na predloge od prethodne nedelje? Nije se valjda narod poplašio od tolikih predloženih domoljubaca ... ili od mečke. Idemo onda dalje.

Predlog #1 - 10,5 dinara, bez PDV-a
Milion dolara. Zelembaća. Bucks.
Državni budžet izdvaja toliko od narodnih ustašca da bi Vlast platila blagonaklonost Hilari Klinton po pitanju Srca Srbije. Ili joj makar umanjili gorušicu čim joj neko spomene Srbiju, zemlju koja joj je pobedila supruga.
Mislio sam da ovog kvazipripadnika studentske razmene nazovem bitangom. Ali, zašto bih? Prave bitange pljačkaju građane Srbije, ugrađuju se i još bez da trepnu tvrde da je to dobro po sve nas.
Kao prvo: tog disko-šibadžiju treba pod hitno i bezuslovno isporučiti američkim istražnim i sudskim organima, da završi školovanje koje je tamo započeo.
Drugo
: kompletan Konzulat Srbije u SAD poslati na robiju da odradi tih 900.000$ obeštećenja porodici školskog druga, po važećem cenovniku za zatvorski dan. A za ministra Krcka Tajnića, poseban tretman - za kaznu da ide ponovo u školu, ali da mu ovoga puta Tadić ne bude razredni.
Treće
: preostalih 100.000$ namenjenih ugrađivanju, nalaze se u koferčetu - neka ih odatle uzmu slobodno, ima još podosta toga tamo.
Jedino bi to bio patriotski čin Vlasti, u interesu građana. Jedino bi se tako i gospođa Klinton morala da zamisli da li je Srbija, ipak, na putu da bude normalna zemlja, umesto standardne i odavde pothranjivane slike o zemlji švercera sopstvenih i tuđih života.
Svaka druga opcija, poput otkrivene "državne tajne", neminovno vodi onome iz naslova predloga: Mislite da se neće već naći neko pametan da zapita ko će da plati PDV na milion zelembaća? Nije to komunalna usluga pa da bude 8%, moraće izgleda po stopi od svih 18%. Makar onih 900 hiljada. A šta sa preostalih 100 тисоч? Ništa, to ide po stopi za porez na lična primanja ...
Jedini je izlaz da se svrha uplate proglasi za humanitarnu pomoć, zbog interesa građana.
Sledeće tekstove vredi pročitati, ko već to nije: Danas1, Danas2, Danas3.
Građanski Krug se pridružuje protestu novinarskih udruženja zbog latentne represije državnog aparata uperene na list Borba (nova). Nekadašnja Borba (crvena) bila je prva novina koju je uništio Slobodan Milošević. Potonja Naša Borba (plava) je uz Dnevni Telegraf bila poslednji list koga je taj isti zbrisao sa medijske scene. U saradnji sa ministrom Naprednim Vučićem, da se ne zaboravi.

Predlog #2 - Mirko-Nemirko
Kada smo već kod vikend izdanja lista Danas, evo i teksta koji je napisao naš prijatelj, gospodin Mirko Đorđević.
Čudo jedno, taj patriotizam отачествени.
Kada pogledam sve ovo, spominjano u predlozima broj 1 i 2, prosto mi dođe da ih više ne prizivam imenima poput "vlast", "političari", "stranke" ili slično. Više im pristaje домо(j)брани.

Predlog #3 - De-vize
Ne, nije u pitanju ono čudno zujanje "dvzzzdvzzz" koje se može čuti naokolo Zelenog Venca u Beogradu.
Rusija ukinula vize za građane Srbije - i obrnuto. Baš da vidim koliko njih će tu mogućnost da iskoristi do kraja ove godine. Ubeđen sam da je interesovanje ogromno. Naročito u Požarevcu.
Stvarno, zašto su ukinuli vize sada kada su glavni turisti već tamo? Zato što su oni sada ruski državljani, pa da ne plaćaju vize kada svrnu pod Lipu požarevačku. Što da ne, ne plaćaju grobarinu, zašto bi vize?
Eto šta napravi ova naša Vlast: umesto da nas upišu na Belu Šengen listu, oni su nas dopisali na Belu Sibirsku listu. Pa kada naš narod navali u Gulage k'o mutav ... da vidi kako je bilo i gore nego kod nas, na zapadu - po nekadašnjim ruskim aršinima. Sumnjam da će neko "običan" smeti da ide u Moskvu šopinga radi, koja (provereno) cenama šije London i Pariz.
Šta napravi bre to, demokratijo koaliciona?!
Ne kaže se bez vize, ispravno je bez veze.

Predlog #4 - Oporbeno priopćenje za promidžbu
Ne radi se o reklami za čuvenu kafanu "Kod tri kostura", nekadašnjem stecištu studenata Beogradskog Univerziteta. Radi se o novom saopštenju nove negotinske opozicione koalicije koju čine DS, SPS i SNS. Demokrate, socijalisti i ex-radikali na istom papiru. Ovi potonji su tu zamenili šešeljevce, u istoj ekipi po lokalnim kafanama.
OK, ali zašto gornja slika. Pa, to je ono čuveno: niti pričam, niti čujem, niti vidim. U stvari, ova interpretacija je donekle pogrešna. Original na engleskom glasi: "speak no evil, hear no evil, see no evil". Niti pričam, niti slušam, niti vidim zlo. Vuče na Bibliju, ali je poreklo zapravo budističko.
Žuti i crveni su nekoliko meseci pregovarali sa radikalima, po kafanama, ne bi li nekako oborili lokalnu vlast koju su tada činili lokalpatriote i naprednjaci. Potom su ti isti ŽC odradili oduzimanje mandata naprednjacima i vraćanje radikalima, da bi na kraju šešeljoni ušli u vlast sa lokalpatriotama. A ŽC ostadoše da kafenišu sa naprednjacima. I da lupaju pečate po saopštenjima. Da i dalje farbaju narod stranačkim bojama - i jedni i drugi. I treći, rotaciono.
Da li oni uopšte drže ruke na pravom mestu? Da li su čuli za ono "do no evil"? Ne čini zlo. Nečinjenje je podjednako opasno koliko i pogrešno činjenje. Besvest - još i više.
Evo im linka ka jednom Baptističkom sajtu, posvećenom pasivnima u svetu punom zla.

Predlog #5 - Sajt "za odrasle"
Dok lokalna opozicija rotira po negotinskim kafanama, lokalna vlast na svom (opštinskom) sajtu čini čuda. Na stranu kičerajsko samoreklamerstvo, ali toliko puta do sada iskazani bezobrazluk i dalje traje li traje.
Pa dobro, šta su to sada toliko zgrešili?
Nije im bila dovoljna prva anketa o tome gde bi to Negotinci da zimuju, pa još ponude i opciju "u obližnjem parku". Sada imaju još jednu od sebi tako svojstvenih visoko&dubokoumnih anketa, na temu "Zbog čega ste najčešće pod stresom?" - kao da sledi varijanta "A zbog čega ste najređe?". Apropos priče o prethodnoj anketi, gde su pitali kako ste, sada glumataju pitanje zašto ste - ali sa ponuđenim odgovorima. Da se nekom slučajno ne omakne ...
A šta bi sa politikom, kao uzrokom stresa? Papila maca.
Ima još.
Svi se pokidaše od smeha povodom onog mađioničarskog trika kojim je na zvaničnom sajtu DS smenjen dr. Ljubiša Đorđević sa mesta predsednika negotinskih demokrata, a postavljen umesto njega (samo) Ljubiša Đorđević.
OK, greška u kucanju. Ali, zašto su se Bećari svemu tome smejali, a sa druge strane od opštinskog sajta prvo napravili onakav kakav ne bi prošao američku PG18 kontrolu, pa to posle navrat-nanos korigovali i uradili isto kao što su žuti uradili u prethodnom slučaju.
Izgleda da im je namera bila da pokažu kako "gledanje" zvaničnog sajta Opštine Negotin nije opasno po maloletnike, i ne kvari decu ... kako da ne.
O tome da ponuđene opcije Ћирилица, Latinica i English daju isti rezultat kada na njih kliknete, ne vredi ni pričati. U verziji negotinskih Bećara sve mu to izađe na isto. Stara dobra uravnilovka, do bola.
Izgleda da nisu računali da ima i bržih na obaraču od njih. Mislim na gumb "Print Screen".
Džaba svo to cepidlačenje. Oni u punom smislu reči praktikuju krilaticu "znanje - imanje". Čak ni snimanje istoimene emisije u polupraznoj sali SO Negotin ih u tome ne može omesti.

Predlog #6 - Blogovi
Naleteo sam na par blogova za koje mislim da ih treba posetiti, ne može nikako da škodi.
Agro Gerila - blog autora iz Boljevca, toliko nalik.
BORISLAV PEKIĆ His Life and Work - izbor iz dela i dnevnika čuvenog autora. Autor-bloger je Ljiljana Pekić.
***
On je do svog poslednjeg daha znao o čemu se ovde zapravo radi.
A mi, zašto smo zaboravili to što je On znao i sve vreme nam govorio? Nema nam druge: na čitanje, redom - od početka.

Saturday 21 February 2009

ZOI '09


Pre tačno dva dana i još dvadeset pet godina pride, završene su Zimske Olimpijske Igre u Sarajevu, SR BiH. Trajale su od 8. do 19. februara 1984. i za mnoge predstavljaju jednu od najlepših uspomena na onu Državu.
SFR Jugoslaviju, naravno. Što, nekoga je sramota da je imenuje kao da ne vidi ove mutante u kojima danas živimo? Bogami, kako su nastale i kako "životinjare", još dobrano će sve morati da se potrude dok ne steknu pravo da ih neko nazove ozbiljnim državama. Bez razlike, koliko god da se svaka pojedinačno rita u različitosti istoće.
Jugonostalgija? Ma ne, nema koristi od toga. Dođe mi zapravo kao zgodan bridge da napišem tekst o ovim našim, lokalnim Titićima sadašnjim i njihovim zimskim aktivnostima.

***
Koje su sličnosti, a koje razlike između te dve Zimske Olimpijade?

1. Pahulje, Pahuljice


Na prilaznim putevima oko Sarajeva postavljeni su saobraćajni znaci za sneg i poledicu. Bosanske su planine to, bolan. U Negotinu bi te znake trebalo da postave odmah pored table "sa nazivom naseljenog mesta", na ulazu u grad. Nije bitno kakvo je vreme u bližoj i daljoj okolini, u Negotinu je uvek situacija klizava bez obzira na godišnje doba.
U prirodi je najčešći oblik kristala vode (u pahuljama snega) heksagon ili heksagram. Šestokraka zvezda ili šestougao.
Obe Olimpijade imaju osmokraku varijantu, možda da naglase da je sneg veštački. Ne bih o drugačijim konotacijama.



Pauljca (BiH naglasak, molim), i to osmokraka. Jes' da pomalo podseća i na krstastu pikslu za četiri osobe - ali, to vide samo oni zlonamerni.



Negotinska Pahulja je takođe osmovarijantna. O njoj je do sada bilo toliko reči, ali konačno je na videlo izašla prava i iskrena namera lokalnih Bećara, i naravno namena novoodštampanog centra Negotina. Ma kome treba piksla - imamo mi rimski bunar iz XIX veka. Samo bez guranja, molim, ima dovoljno mesta za svačiji pepeo. Plus, Opština ne plaća odštetu ako neko ukliza, lepo su postavili onu paletu preko.

2) Grb

Grb ZOI podrazumeva pet olimpijskih krugova, plus figuru koja simbolizuje aktuelne Igre.
(5 x O) + (8 x 1) = OOOOO11111111
Nije ovo nikakva binarna poruka iz svemira, nego eto - tako mu izađe ...

 
Rajvosa je to odradilo po Olimpijskim standardima, baš kako treba. Ali ...


... baš tako. Ali - u Negotinskoj varijanti stvari nisu baš po pravilima MOK (Međunarodnog Olimpijskog Komiteta). Ovde se sve odvija po pravilima OOIK (Olimpijski Opštinski Izborni Komitet). Inače, ta tri kruga nemaju nikakve veze sa simbolom Mediteranskih igara, ali takođe ni sa oznakom za Audi - naročito ne onaj metalik, stalno parkiran u sred pešačke zone.


Na slici nije Audi, ali ni taj idiot se nije parkirao iza nego pored znaka, zar ne?
Zašto tri a ne pet kruga? Zato što negotinska Olimpijada ne traje samo dve nedelje, poput sarajevske. Ova naša traje li traje, pokriva Letnje i Zimske igre podjednako. Po pravilima koja je propisao OOIK, postoje predkvalifikacije u kojima učestvuju svi krugovi. Igrom slučaja, tada su iz daljeg takmičenja ispala dva kruga - za žuti i crveni kontinent, mada se oni i dan danas nešto bune kako su bili izigrani prilikom izvlačenja takmičarskih grupa, kao i tumačenja pravila takmičenja. Zato ova tri kruga predstavljaju samo one kontinente koji su stekli pravo učešća na finalnim takmičenjima: lokalnoplavi, žutiji i zemunskoplavi.

3) Otvaranje igara, Olimpijska baklja, Pobedničko postolje



Otvaranje ZOI84 dogodilo se na stadionu Koševo. Olimpijsku baklju je, na otvaranju sarajevskih igara, nosila Sanda Dubravčić. Klizačica. Pobednička postolja su bila postavljena širom Sarajeva i okoline, na sportskim borilištima.



Otvaranja ZOI09 zapravo nije ni bilo jer su to igre pseudotransparentnog tipa. Za otvaranje Igara se može smatrati Konstitutivna sednica SO Negotin, uz svečani defile svih 45 takmičara. Postolje je univerzalno, za sve discipline, a mermer je uklonjen sa njegovih strana da se Pobednici slučajno ne omaknu dok se penju. Negotinska baklja je sklonjena u toplanu Borska, što je sigurno - sigurno je, ima nekih tu elemenata koji bi da je ugase. A taman dobro dođe i oko grejanja.

4) Sportska borilišta



Za sportske terene u Sarajevu kintu je pukla cela SFRJ, a dobrano su se užicali i od Međunarodne zajednice.



Negotinski sportski tereni su daleko jeftiniji za državu i pomenutu MZ, ali za same Negotince... još se ne zna konačni obračun jer u okolini nema fiskalnog računa ni na 200m ali ni na 200 astronomskih jedinica. Neka, Oktagon Arena je to, bre!

5) Ski-lift, Žičara



Sarajevo je te godine baš lepo opremilo skijaške centre Bjelašnicu, Trebević, Jahorinu i ... Pale. Zlu ne trebalo, a ispade potom zlo i naopako.



E ovo niko nije očekivao! Toliko vizionarstvo, ta pamet, ta moć proricanja budućnosti zarad opšteg ličnog dobra, ta veličina i gromaditet! Neki zlonamernici su stalno kukali za nenamensko i rasipničko glockanje Opštinskog budžeta, ali ovakav multiuso potez nisu ni sanjali. Ulična rasveta koja će za ZOI09 poslužiti i kao žičara! Ona novogodišnja svetleća crevca su bila samo pokazna vežba, ali niko od olimpijske opozicije to nije uočio - mislim na ona dva otpala kruga. Dok su oni mantrali i kahvanisali čas sa šešeljonima čas sa Tomom&Džerijem, Bećari su nekoliko godina marljivo radili, trošili i spremali se za ovaj veličanstveni trenutak Otkrovenja Oktagon-arene!!!

6) Takmičarske discipline, Oprema i rekviziti, Prateći programi



To bi bile standardne Olimpijske discipline koje su bile praktikovane u Sarajevu.
Obzirom da u Negotinu od nordijskih disciplina najviše vole švedsko-norveški boks po čubarskim vinogradima, bugarski gard, neminovno je moralo doći do stanovite redukcije i transformacije disciplina.



OOIK je prvo doneo odluku o zabrani nekih sportova na ZOI09:
01. Zabranjen je spust, zbog vulgarnosti
02. Zabranjeno je smučanje, zbog neukusnih asocijacija na smukove u kontekstu mehana koje obilaze vedete lokalne vlasti
03. Zabranjeno je sankanje, zbog uznemiravanja pameti građana
04. Zabranjeni su skokovi, zbog padova ... raznih
05. Zabranjen je hokej, zbog motki, a i nemoguće je koristiti pločice od štampanog betona
06. Zabranjeno je klizanje, eto zato
Takođe, zarad umjetničkoga dojma, najstrože je zabranjeno (po cenu isključenja iz neke od partija na vlasti) nošenje čarapa preko obuće na teritoriji opštine Negotin u toku trajanja ZOI09. Ne zbog leda, nego zato što je tako teže izvesti savršen dvostruki aksl sa frakturom fibule.
Potom su uvedeni neki sasvim novi zimski sportovi, do sada nezapamćeni ali nadasve originalni. Očekuje se da ih prihvati celokupna Olimpijska zajednica, naročito Ekvatorijalne zemlje.



Dakle. navijači i mediji će moći da prate fantastična nadmetanja u sledećim disciplinama:
01. umesto slaloma, prelom
02. umesto skijanja, skašljanje
03. umesto spusta, tociljanje u gipsanom koritu od vrha Badnjeva do ulaza u Opštinu
04. klizeći skokovi u rimski bunar iz XIX veka
05. trke kerećih zaprega po kafileriji JKP Badnjevo
06. proklizavanje sa uklizavanjem
07. turnir u oslić-hokiju i oslić-mintaju (unapred znamo Pobednika, ali samo On zna znanje)
08. umetnicko parkiranje na ledu
09. brzo posipanje pepelom, naravno - ulica
10. duboko zamrzavanje u Borskoj
11. nameštanje gipsa na hronometar
12. odbornički preskoci u dalj, na jednoj nozi bez zaleta
13. brzo formiranje skupštinske većine bez izuvanja
14. umesto klizališta uvedena je obaveza montiranja Dulovog klizišta, import Šabac


Što se tiče takmičarske opreme, levo je uzorak sarajevske a desno negotinske.
Po pitanju pratećih programa, organizatori su rešili da skromno ali efikasno obezbede par zanimacija za brojne goste i takmičare:
- Tradicionalni etno-obilazak svih "50x" lokala
- Premijerna projekcija filma "Vlah u snijegu"
- Poseta zabavnom parku "Gipsile(n)d"
Obezbeđen je besplatan ulaz u Dom Kulture za sve takmičare, ali i za one srećnike koji lično poznaju Guneta, u intimnijim krugovima poznatog i kao predsednika Skupštine opštine.

7) Odličja



Umesto medalja od zlata, srebra i bronze, kako je to bio slučaj u Sarajevu, OOIK je doneo odluku da se takmičarima dele gipsana odličja. Takođe, uvedena je i utešna nagrada za poslednje mesto u svakoj disciplini - longeta.
Svi učesnici moraju da dobiju plakete od štampanog gipsa.



Za izradu pomenutih odličja angažovana je jedna domaća firma, radi uštede na troškovima dolaska majstora radi uzimanja otisaka i prevoza gotovih odlivaka nazad do Negotina. U pitanju je poznata i priznata firma "Kom-Tiki & Kom-Šuki" Gipsolivnica o.d. (ortopedsko društvo).

8) Vučko



Ovo je bila bosanska varijanta.
Ali, i mi Vučka za Olimpijadu imamo.



Jeste da je slika malo neaktuelna, iz doba pre upokojenja GSS-a, ali bilo bi neukusno staviti čovekovu, pardon Vučkovu, sliku iz ovih dana obzirom na štake koje koristi jer je neki ljubitelj četvorotočkaša odlučio da ga prošeta po haubi i šoferšajbni - pa preko krova, negde oko Nove godine. No, biće naš Vučko dobro, prelom meniskusa zarasta i evo njega uskoro opet sa nama.
Kada smo već kod našeg Vučka, on je istovremeno i urednik dva izdanja Krajinskog Književnog Kruga (KKK?): časopisa "Buktinja" i njegove dečije varijante "Plamičak".
Niko da mu ponudi neki poslić oko Olimpijske vatre ...

9) Zatvaranje ZOI09

OOIK je zakazao svečano Zatvaranje Zimske olimpijade u Negotinu najkasnije za četvrtak 26. februar 2009. godine, kada bi trebalo da se reši i pitanje regularnosti nekih disciplina po prigovoru tri takmičara iz redova aktuelnih krugova. Doping neki, šta li je već u pitanju ... ko to zna.
Takođe, za petak 27. februar je zakazan i Svečani defile svih 45 (i upalih i ispalih) takmičara, koji inače neki zlonamernici i neupućenici nazivaju još i sednica SO Negotin - što nema blage veze sa istinom. Da se pozdrave i izljube, kako je red, pa do viđenja do sledećih igrarija po živcima Negotinaca.

***
Izgleda da se običan čovek, sluđen tolikom količinom igara i 'leba, svakodnevno vrti u krug. Ili krugovima: tri, pet, devet ... bezbroj - više nije ni važno.
Prosto ne mogu da se otrgnem utisku da se sve vreme ovde takmiči samo jedna ekipa, u samo jednoj disciplini: nepoštovanju pravila igre.

 
Stvarni Kvarnići



Zaista miriše na nešto stvarno trulo ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...