Saturday, 28 February 2009

Derbi

Posle sedam dana vremenski nepriličnih uslova za održavanje najvećeg praznika fudbala, kako je imao običaj da lupeta prepodobni Milojko Pantić, zajednica prvoligaša (ČEGA?!!!) je donela odluku da prolećni deo fudbalskog prvenstva započne baš danas - na Svetog apostola Onisima i prepodobnog Jevsevija Pustinjaka.
Da je kojim slučajem 2009. godina prestupna, pa da fudbal počne 29. februara, onda bi to bilo na Svete mučenike Pamfila i Porfirija.
Ovako, danas padaju Sveti velikomučenici Partizan i Zvezda. Momcima beše 'ladno oko srca, ali i niže, pre samo sedam dana, pa je večiti derbi pomeren dok malo otopli.
To inače nema nikakve veze sa Partizanovim stadionom koji je kompletno stavljen pod krov a sve tribine imaju grejanje ugrađeno u sedišta, plus teren se sam drenira od vlage, zbog čega su pored aut linije postavljeni baloni sa vodom da igrači ne bi slučajno dehidrirali.
Ovo važi u SF verziji derbija, kada bi NK Franjo Partizan zaista utrošio pare od Kežmana i inih na sređivanje stadiona, a ne na Zečevićeve rupe.
Pretpostavljam da bi taj 135. derbi ipak bio održan da se kojim slučajem igra na Marakani, tamo su bolji uslovi ...
Zaista, zašto je derbi odložen za sedam dana? Zbog snega od 25cm na tribinama? Čisto sumnjam da su se nešto zabrinuli oko gledalaca (obezbeđen je plaćeni TV prenos), a i niko normalan ne bi sedeo na "minusu", bilo snega ili ne. Nisam siguran da je Igmanski ugođaj toliko omiljen kod domaćih navijača.
Tribine, naročito severnu, zagrejaće navijači crno-belih - tradicionalno, ispaljivanjem raketa na navijače neprijateljskog kluba. Ovi će da im uzvrate tako što će kamenjem, bakljama i dimnim bombama da zaspu policiju, koja je tu jelte da ih štiti. A ako može, i da bakljom narane ponekog druga organa. I tako u krug, svake godine.
A fudbal, gde je tu zabava miliona?
Prvo, fudbal u Srbiji ne gledaju milioni, ali se oko njega vrte miliončine - evra, jašta, da niste možda pomislili na dinare ... Najvažnija sporedna stvar na svetu. Koliki idiot treba neko da bude da bi izmislio ovakvu rečenicu?
Drugo - kakva bre zabava?! Ko se još zabavlja uz 22 dobrano preplaćena magarca koji se 90 minuta, a po potrebi domaćina i malo više, krljaju po blatnjavoj livadi (poetski nazvanoj "zeleni teren", iako mu braon boja više pristaje). Noge lete u vazduh, krckaju kičme i rebra, rade laktovi i bugarski i vlaški špicevi, arkade - da i ne spominjem. U nas se fudbal još uvek igra onako kako se igrao u Firenci pre 600 godina, kada je i izmišljen. Frakturalno, ortopedski. Jedini napredak u celoj priči se zove Klinika Anlave, šta god to ime značilo.
Ona trojica plus, preko 22, komotno spadaju pod prethodni post o pravosuđu - no comment.
Treća stvar vezana je za sam pojam "prva liga". Ova i ovakva prva liga, u vreme one SFRJ varijante bila bi locirana negde po ondašnjim zonama. Kakav večiti derbi večitih rivala, kada i jedni i drugi itekako umeju da izgube od nekakvih javora, bukvi, mladosti, petoletki i sličnih ekipa koje su ispisivale fudbalsku istoriju. Ista muka, inače, stalno sustiže i nacionalnu reprezentaciju koja je već uveliko ispraksirala istorijske pobede bivših sovjetskih republika ...
Nikako da uočim razliku između ovog derbija i npr. negotinskog (opštinskog), između FK Biša iz Samarinovca i FK Gune iz Miloševa. Uvek sam se pitao zašto klubovi iz ta dva sela, inače rivali već duži niz godina, svoje međusobne susrete ne odigraju na gradskom stadionu u Negotinu, obzirom da su oba sela podjednako udaljena po 3-4 km od tog sportskog objekta, plus imaju i ljudske tribine i svlačionicu. Jokbre, neće pa to ti je! Lepše je svakom na svoje njivče, nema ograde između terena i publike, sudije nemaju gde da beže, policiji treba neko vreme da "eventualno" dođe. I naravno, zna se bre ko je domaćin, tj. koj će pobedi. U ovu poslednju tvrdnju nema razloga da sumnjate, jedino varira broj golova i penala za domaći, i broj crvenih kartona za gosti.
Do Barija, derbi Zvezda-Partizan je imao fudbalskog smisla i predstavljao je značajan događaj čak i na evropskoj fudbalskoj mapi. Nešto poput utakmica Real-Barsa, Man.Utd-Arsenal ili PSG-Marsej. Od Barija, sve se pretvorilo u sliku društva, devedesetih podeljenog na "one za vlast" i "one za opoziciju", pa su tako okarakterisali i klubove koji se danas susreću - Partizan je kao bio režimski a Zvezda kao opoziciona. Zvezdini navijači su btw. bili regrutujuća masa prorežimskih dobrovoljačko-oslobodilačkih ex-teritorii jedinica širom bivše nam države. Danas, Partizanovi navijači važe za žestoke momke a oni Zvezdini se kao nešto stalno dure, i 'vataju na masu.
Kada smo već kod batina, ni to više nije ekskluziva navijača.
U duhu političke korektnosti, u Americi se koristi izraz "afroamerikanci" za jedan (značajan) deo tamošnje populacije. Dakle, kako se vidi iz priloženog, kod nas se na derbiju tepaju "afrosrbijanci". Lepo su se uklopili, nema šta - pravi Svibor fudbalski. Saracene niko ne spominje, nije korektno.
Po pitanju odlaganja derbija, sve mi se više čini da je politički faktor imao presudnog uticaja. Pa gde to ide da se Državni vrh posmrzava?! A da se mora u Koloseum - mora se. Leba ko leba, al igre ... Gde sad ide da im se posmrzavaju guzice još i na stadionu, malo li je ona jeza svakodnevna što ih spopada svaki put kada neko spomene "koalicioni potencijal". Za njih je ulaz besplatan, al' što to košta narod ... Plus, ko će bre da se smrzava - za džabe.
Koji god rezultat danas bio (kao da je to zaista važno), navijačima ostaje da slave ili žale. Kako se kome zalomi. Jedino će fasade kuća i dalje da ispaštaju.
Da zanemarimo, ovaj put, neke komunalne, etničke i anatomske aspekte priče ...
**
I tako - završiće sa danas i taj cirkus: možda Partizan konačno pobedi kod kuće posle osam godina, možda im Zvezda vrati za jesenji poraz na Marakani, možda će neko danas da se napase suzavca, pendreka ili (ne daj Bože) raketa, neko će se sigurno radovati a neko ne.
Zašto?
Zašto da ne - pa sve je to samo igra.
**
Umalo da zaboravim: prva liga se zove "Jelen Superliga Srbije". Liga-s-rozi. Muškarci loču pivo, bulje u televizor - i znaju zašto. Šta to?
Za osam dana je Osmi mart, Dan žena. A kada je Dan muškaraca, onih koji znaju zašto? To niko ne zna, a i šta će im.
Zato nam na današnji dan poklanjam jedan nešto drugačiji derbi.
Nogomet iz snova. (video).
Za one koji znaju zašto, ali i za one koji ne znaju - ako takvih ima.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...