Monday, 2 February 2009

Dan mrmota


1.
Drugi februar je četrdeseti dan od Božića. Po Gregorijanskom kalendaru pada baš danas, po Julijanskom 2. februar je tek za 13 dana - 15. februara. U obe varijante = Sretenje, dan ulaska Bogorodice Marije i Sina Isusa u hram jerusalimski. Važi za hrišćane.
Pagansko verovanje je, naravno, starije po pitanju ovog datuma. Današnji dan nalazi se na sredokraći između zimske kratkodnevice (solsticij, početak zime) i prolećne ravnodnevice (ekvinocij, početak proleća). Toga dana su keltski narodi posmatrali ponašanje zmija i jazavaca prilikom izlaska iz rupa u kojima zimuju, pa su na osnovu toga predviđali dolazak proleća. Germani su istom prilikom posmatrali jazavce ili medvede.

Ovaj običaj su irski i nemački doseljenici preneli u Ameriku tokom 19. veka, ali su promenili meteorologa - prešaltovali su se na lokalno živinče poznatije kao mrmot (eng. groundhog, lat. marmota), tj. vrstu krupne veverice koja inače živi pod zemljom. Veruje se da ako mrmot toga dana izađe iz svoje rupe pod zemljom, vidi svoju senku, uplaši se i pobegne nazad u jazbinu, od ranog proleća nema ništa bar još šest nedelja - tj. do regularnog početka. Ukoliko nema senke pa se ni mrmot ne poplaši, vrlo brzo slede lepši dani i skori kraj zime.
Pravoslavci su potom ukrstili hrišćansko Sretenje, Julijanski kalendar i germanskog svetog međeda, i tako omogućili:
1) 1804. Prvi srpski ustanak protiv Turaka,
2) 1836. prvi srpski demokratski Ustav i
3) 2006. Koštunici da ostane tradicionalan.
Obzirom da je centar mrmotske vasione u gradiću Panksatoni (Punxsutawney) u Pensilvaniji (USA), logično je i što se svetski lider mrmota zove Panksatoni Fil (Punxsutawney Phil).

2.
Kada smo već kod mrmota po imenu Panksatoni Fil, da spomenemo i film "Groundhog day" (Dan mrmota, Dan bez kraja) u kome glume Bill Murray i Andie MacDowell. Glavni lik je spiker koji čita vremensku prognozu na lokalnoj TV stanici; od urednika dobija zadatak da 2. februara ode do Panksatonija i uporedi sopstvene vremenske prognoze sa onima koje će toga dana izreći mrmot. Naoko rutinski novinarski zadatak pretvara se u košmar u kome se glavni lik bezbroj puta iznova budi 2. februara u 6:00 i preživljava taj dan - do granice ludila.
Interesantno, i lik novinara se zove - Fil.
Na stranu prividno komičan ili fantasy profil filma - poenta leži u filozofiji koju predstavlja simbol "dana mrmota". Ovaj pojam se danas koristi da opiše ustaljenu svakodnevicu, stereotipan život, učmalost i neaktivnost, fatalizam i neodgovornost prema sopstvenoj sudbini, nezainteresovanost, strah od promena (kako sitnih tako i onih esencijalnih) - najprostije rečeno: prividna sigurnost, zatvoren krug iz koga se ne beži. Strah od života.
Sopstvena Palanka?
Na kraju filma, novinar Fil se budi u 6:00, konačno 3. februara, ali tek onda kada shvati da je opiranje životu beskorisno taman koliko i njegovo uludo traćenje.
Onda, kada uspe da pobedi tu opasnu dosadnu svakodnevicu običnog života (vitae ordine vulgaris) i punim plućima zgrabi dan (carpe diem).
Melanholija? Ne hvala, reče Crnjanski.
Ako ste pogledali film - hajde još jednom. Ukoliko niste, evo linkova:

Groundhog day
film (8 rapidshare linkova, password free)
prevod (zip fajl, sinhronizovan kako treba)

3.
Danas je u Negotinu bilo oblačno i prohladno. Nema šanse da su lokalni mrmoti, zmije i jazavci ugledali svoje senke kada izađoše iz rupa. Dakle, za njih nema zime - makar do 15. februara, kada dolazi red na mečku.
Neće valjda ni tada Sunce da grane ...

2 comments:

Radmilo Kračunović said...

E jbg, na današnji dan 2. februara 2012. i dalje je sve isto.

Radmilo Kračunović said...

E jbg, na današnji dan 2. februara 2016. i dalje i sve više je isto.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...