Saturday, 21 February 2009

ZOI '09


Pre tačno dva dana i još dvadeset pet godina pride, završene su Zimske Olimpijske Igre u Sarajevu, SR BiH. Trajale su od 8. do 19. februara 1984. i za mnoge predstavljaju jednu od najlepših uspomena na onu Državu.
SFR Jugoslaviju, naravno. Što, nekoga je sramota da je imenuje kao da ne vidi ove mutante u kojima danas živimo? Bogami, kako su nastale i kako "životinjare", još dobrano će sve morati da se potrude dok ne steknu pravo da ih neko nazove ozbiljnim državama. Bez razlike, koliko god da se svaka pojedinačno rita u različitosti istoće.
Jugonostalgija? Ma ne, nema koristi od toga. Dođe mi zapravo kao zgodan bridge da napišem tekst o ovim našim, lokalnim Titićima sadašnjim i njihovim zimskim aktivnostima.

***
Koje su sličnosti, a koje razlike između te dve Zimske Olimpijade?

1. Pahulje, Pahuljice


Na prilaznim putevima oko Sarajeva postavljeni su saobraćajni znaci za sneg i poledicu. Bosanske su planine to, bolan. U Negotinu bi te znake trebalo da postave odmah pored table "sa nazivom naseljenog mesta", na ulazu u grad. Nije bitno kakvo je vreme u bližoj i daljoj okolini, u Negotinu je uvek situacija klizava bez obzira na godišnje doba.
U prirodi je najčešći oblik kristala vode (u pahuljama snega) heksagon ili heksagram. Šestokraka zvezda ili šestougao.
Obe Olimpijade imaju osmokraku varijantu, možda da naglase da je sneg veštački. Ne bih o drugačijim konotacijama.Pauljca (BiH naglasak, molim), i to osmokraka. Jes' da pomalo podseća i na krstastu pikslu za četiri osobe - ali, to vide samo oni zlonamerni.Negotinska Pahulja je takođe osmovarijantna. O njoj je do sada bilo toliko reči, ali konačno je na videlo izašla prava i iskrena namera lokalnih Bećara, i naravno namena novoodštampanog centra Negotina. Ma kome treba piksla - imamo mi rimski bunar iz XIX veka. Samo bez guranja, molim, ima dovoljno mesta za svačiji pepeo. Plus, Opština ne plaća odštetu ako neko ukliza, lepo su postavili onu paletu preko.

2) Grb

Grb ZOI podrazumeva pet olimpijskih krugova, plus figuru koja simbolizuje aktuelne Igre.
(5 x O) + (8 x 1) = OOOOO11111111
Nije ovo nikakva binarna poruka iz svemira, nego eto - tako mu izađe ...

 
Rajvosa je to odradilo po Olimpijskim standardima, baš kako treba. Ali ...


... baš tako. Ali - u Negotinskoj varijanti stvari nisu baš po pravilima MOK (Međunarodnog Olimpijskog Komiteta). Ovde se sve odvija po pravilima OOIK (Olimpijski Opštinski Izborni Komitet). Inače, ta tri kruga nemaju nikakve veze sa simbolom Mediteranskih igara, ali takođe ni sa oznakom za Audi - naročito ne onaj metalik, stalno parkiran u sred pešačke zone.


Na slici nije Audi, ali ni taj idiot se nije parkirao iza nego pored znaka, zar ne?
Zašto tri a ne pet kruga? Zato što negotinska Olimpijada ne traje samo dve nedelje, poput sarajevske. Ova naša traje li traje, pokriva Letnje i Zimske igre podjednako. Po pravilima koja je propisao OOIK, postoje predkvalifikacije u kojima učestvuju svi krugovi. Igrom slučaja, tada su iz daljeg takmičenja ispala dva kruga - za žuti i crveni kontinent, mada se oni i dan danas nešto bune kako su bili izigrani prilikom izvlačenja takmičarskih grupa, kao i tumačenja pravila takmičenja. Zato ova tri kruga predstavljaju samo one kontinente koji su stekli pravo učešća na finalnim takmičenjima: lokalnoplavi, žutiji i zemunskoplavi.

3) Otvaranje igara, Olimpijska baklja, Pobedničko postoljeOtvaranje ZOI84 dogodilo se na stadionu Koševo. Olimpijsku baklju je, na otvaranju sarajevskih igara, nosila Sanda Dubravčić. Klizačica. Pobednička postolja su bila postavljena širom Sarajeva i okoline, na sportskim borilištima.Otvaranja ZOI09 zapravo nije ni bilo jer su to igre pseudotransparentnog tipa. Za otvaranje Igara se može smatrati Konstitutivna sednica SO Negotin, uz svečani defile svih 45 takmičara. Postolje je univerzalno, za sve discipline, a mermer je uklonjen sa njegovih strana da se Pobednici slučajno ne omaknu dok se penju. Negotinska baklja je sklonjena u toplanu Borska, što je sigurno - sigurno je, ima nekih tu elemenata koji bi da je ugase. A taman dobro dođe i oko grejanja.

4) Sportska borilištaZa sportske terene u Sarajevu kintu je pukla cela SFRJ, a dobrano su se užicali i od Međunarodne zajednice.Negotinski sportski tereni su daleko jeftiniji za državu i pomenutu MZ, ali za same Negotince... još se ne zna konačni obračun jer u okolini nema fiskalnog računa ni na 200m ali ni na 200 astronomskih jedinica. Neka, Oktagon Arena je to, bre!

5) Ski-lift, ŽičaraSarajevo je te godine baš lepo opremilo skijaške centre Bjelašnicu, Trebević, Jahorinu i ... Pale. Zlu ne trebalo, a ispade potom zlo i naopako.E ovo niko nije očekivao! Toliko vizionarstvo, ta pamet, ta moć proricanja budućnosti zarad opšteg ličnog dobra, ta veličina i gromaditet! Neki zlonamernici su stalno kukali za nenamensko i rasipničko glockanje Opštinskog budžeta, ali ovakav multiuso potez nisu ni sanjali. Ulična rasveta koja će za ZOI09 poslužiti i kao žičara! Ona novogodišnja svetleća crevca su bila samo pokazna vežba, ali niko od olimpijske opozicije to nije uočio - mislim na ona dva otpala kruga. Dok su oni mantrali i kahvanisali čas sa šešeljonima čas sa Tomom&Džerijem, Bećari su nekoliko godina marljivo radili, trošili i spremali se za ovaj veličanstveni trenutak Otkrovenja Oktagon-arene!!!

6) Takmičarske discipline, Oprema i rekviziti, Prateći programiTo bi bile standardne Olimpijske discipline koje su bile praktikovane u Sarajevu.
Obzirom da u Negotinu od nordijskih disciplina najviše vole švedsko-norveški boks po čubarskim vinogradima, bugarski gard, neminovno je moralo doći do stanovite redukcije i transformacije disciplina.OOIK je prvo doneo odluku o zabrani nekih sportova na ZOI09:
01. Zabranjen je spust, zbog vulgarnosti
02. Zabranjeno je smučanje, zbog neukusnih asocijacija na smukove u kontekstu mehana koje obilaze vedete lokalne vlasti
03. Zabranjeno je sankanje, zbog uznemiravanja pameti građana
04. Zabranjeni su skokovi, zbog padova ... raznih
05. Zabranjen je hokej, zbog motki, a i nemoguće je koristiti pločice od štampanog betona
06. Zabranjeno je klizanje, eto zato
Takođe, zarad umjetničkoga dojma, najstrože je zabranjeno (po cenu isključenja iz neke od partija na vlasti) nošenje čarapa preko obuće na teritoriji opštine Negotin u toku trajanja ZOI09. Ne zbog leda, nego zato što je tako teže izvesti savršen dvostruki aksl sa frakturom fibule.
Potom su uvedeni neki sasvim novi zimski sportovi, do sada nezapamćeni ali nadasve originalni. Očekuje se da ih prihvati celokupna Olimpijska zajednica, naročito Ekvatorijalne zemlje.Dakle. navijači i mediji će moći da prate fantastična nadmetanja u sledećim disciplinama:
01. umesto slaloma, prelom
02. umesto skijanja, skašljanje
03. umesto spusta, tociljanje u gipsanom koritu od vrha Badnjeva do ulaza u Opštinu
04. klizeći skokovi u rimski bunar iz XIX veka
05. trke kerećih zaprega po kafileriji JKP Badnjevo
06. proklizavanje sa uklizavanjem
07. turnir u oslić-hokiju i oslić-mintaju (unapred znamo Pobednika, ali samo On zna znanje)
08. umetnicko parkiranje na ledu
09. brzo posipanje pepelom, naravno - ulica
10. duboko zamrzavanje u Borskoj
11. nameštanje gipsa na hronometar
12. odbornički preskoci u dalj, na jednoj nozi bez zaleta
13. brzo formiranje skupštinske većine bez izuvanja
14. umesto klizališta uvedena je obaveza montiranja Dulovog klizišta, import Šabac


Što se tiče takmičarske opreme, levo je uzorak sarajevske a desno negotinske.
Po pitanju pratećih programa, organizatori su rešili da skromno ali efikasno obezbede par zanimacija za brojne goste i takmičare:
- Tradicionalni etno-obilazak svih "50x" lokala
- Premijerna projekcija filma "Vlah u snijegu"
- Poseta zabavnom parku "Gipsile(n)d"
Obezbeđen je besplatan ulaz u Dom Kulture za sve takmičare, ali i za one srećnike koji lično poznaju Guneta, u intimnijim krugovima poznatog i kao predsednika Skupštine opštine.

7) OdličjaUmesto medalja od zlata, srebra i bronze, kako je to bio slučaj u Sarajevu, OOIK je doneo odluku da se takmičarima dele gipsana odličja. Takođe, uvedena je i utešna nagrada za poslednje mesto u svakoj disciplini - longeta.
Svi učesnici moraju da dobiju plakete od štampanog gipsa.Za izradu pomenutih odličja angažovana je jedna domaća firma, radi uštede na troškovima dolaska majstora radi uzimanja otisaka i prevoza gotovih odlivaka nazad do Negotina. U pitanju je poznata i priznata firma "Kom-Tiki & Kom-Šuki" Gipsolivnica o.d. (ortopedsko društvo).

8) VučkoOvo je bila bosanska varijanta.
Ali, i mi Vučka za Olimpijadu imamo.Jeste da je slika malo neaktuelna, iz doba pre upokojenja GSS-a, ali bilo bi neukusno staviti čovekovu, pardon Vučkovu, sliku iz ovih dana obzirom na štake koje koristi jer je neki ljubitelj četvorotočkaša odlučio da ga prošeta po haubi i šoferšajbni - pa preko krova, negde oko Nove godine. No, biće naš Vučko dobro, prelom meniskusa zarasta i evo njega uskoro opet sa nama.
Kada smo već kod našeg Vučka, on je istovremeno i urednik dva izdanja Krajinskog Književnog Kruga (KKK?): časopisa "Buktinja" i njegove dečije varijante "Plamičak".
Niko da mu ponudi neki poslić oko Olimpijske vatre ...

9) Zatvaranje ZOI09

OOIK je zakazao svečano Zatvaranje Zimske olimpijade u Negotinu najkasnije za četvrtak 26. februar 2009. godine, kada bi trebalo da se reši i pitanje regularnosti nekih disciplina po prigovoru tri takmičara iz redova aktuelnih krugova. Doping neki, šta li je već u pitanju ... ko to zna.
Takođe, za petak 27. februar je zakazan i Svečani defile svih 45 (i upalih i ispalih) takmičara, koji inače neki zlonamernici i neupućenici nazivaju još i sednica SO Negotin - što nema blage veze sa istinom. Da se pozdrave i izljube, kako je red, pa do viđenja do sledećih igrarija po živcima Negotinaca.

***
Izgleda da se običan čovek, sluđen tolikom količinom igara i 'leba, svakodnevno vrti u krug. Ili krugovima: tri, pet, devet ... bezbroj - više nije ni važno.
Prosto ne mogu da se otrgnem utisku da se sve vreme ovde takmiči samo jedna ekipa, u samo jednoj disciplini: nepoštovanju pravila igre.

 
Stvarni KvarnićiZaista miriše na nešto stvarno trulo ...

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...